Slecht weer voor de wijn in Frankrijk!

Afgelopen week hebben we naast perfect wijn weer ook zeer slecht weer gehad voor de wijnboer in Frankrijk. Wijnbloggers begint zich zorgen te maken omdat een aantal getroffen gebieden op het favoriete lijstje van wijnbloggers staat. In Frankrijk werd men getroffen door onweer met zware hagelbuien, zowel de bourgogne als de Loire vallei zijn zwaar getroffen en is er reden voor zorg.  De gebieden Beaune, Aloxe, Meursault, Volnay is de helft tot 90 procent van alle wijn beschadigd geraakt. Bourgogne is wereldberoemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit). In totaal werden er in 2011 199 miljoen flessen Bourdondische wijn verkocht en van deze 199 miljoen flessen werden er 5 miljoen (ca. 3 procent) weggegeven ter promotie van de Bourgondische wijn en de helft van de wijn gaat naar het buitenland. Je zult begrijpen dat een slechte oogst de productie van wijn en dus de omzet gevaar loopt. In de Loire valley zijn met name de dorpen Vouvray en Reugny (binnen de appellation Vouvray) het zwaarst getroffen. Voor Vouvray, wat altijd witte wijn produceert, loopt dus de Chenin Blanc druif de nodige schade op. Volgens de berichten is ongeveer 1000 van de in totaal 2300 hectare wijngaarden in meerdere of mindere mate beschadigd.

Hail damageNoodweer een ramp voor Wijnboer?

Is noodweer een ramp voor de wijnboer? De meeste wijnboeren zijn wel wat gewent en houden rekening met een rampscenario. Of het nu het weer, ongedierte of gewoon een slechte oogst is, de wijnboer is een overlever. Toch zijn de reserves van de wijnboer niet onuitputtelijk. Menig wijnboer is dan ook al aardig door zijn reserves heen. 2012 was al een jaar wat niet te boek zal staan als een top jaar. Naaste een mindere kwaliteit van de wijnen zag men ook dat de consument en beleggers minder geld over hadden voor een fles wijn. Als nu ook 2013 een minder jaar gaat worden dan vrezen we het ergste. Wijnboeren hebben veel liefde voor de wijn maar als de inkomsten tegen vallen en de kosten blijven stijgen dan gaan er vast een aantal omvallen. Ook vorig jaar maakte wijnbloggers zich al zorgen om de Franse wijnboeren en schreven we over de beaujolais wijnboeren die in financieel zorgen zaten, als door nu ook de bourgogne en de Loire vallei ook bij komen dan….Minder wijn, lagere kwaliteit, daling op de marges, en dus minder inkomsten zijn echt zaken om zorgen over te maken.

 De Chinezen de oplossing voor de wijnproblemen?

Afgelopen week is het probleem met de zonnepanelen en dus ook met de wijn richting China opgelost. Gelukkig is dit licht puntje een zorg minder voor de Franse wijnboer. Als naast het noodweer ook de Franse export van wijn naar China was terug gelopen dan was 2013 een ramp jaar geworden. Frankrijk exporterend voor meer dan een miljard euro aan wijn naar China en dat wil je als wijn producerend land niet mis lopen! Laten we maar hopen dat het toch mee gaat vallen en dat de wijnen van een uitzonderlijk niveau zijn en dat de fransen zullen zeggen dat: Les dégâts sont heureusement moins importants que prévu!

Bron: Les Echos, foodlog en www.slijtersvakblad.nl

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.