Sinterklaaswijn

sinterklaaswijnWat drinken we met Sinterklaas? Eigenlijk zou ik willen antwoorden: Sinterklaaswijn. Helaas, bestaat er geen echte Sinterklaaswijn. Wat er in de buurt komt, is wijn uit het domein Saint-Nicolas. Wat is er nu leuker dan zo’n fles op 5 december uitschenken tijdens de traditionele pakjesavond of als cadeau van Sint ontvangen. Ik snap Sinterklaas niet echt! Ik had als goedheilig man al lang een deal gesloten met dit domein en op mijn verjaardag, op 5 december dus, de hele voorraad in Nederland uitgeschonken.

Welke Sinterklaas wijn kunnen we in Nederland kopen?

Saint Nicolas de Bourgeuil
Een verrassend fruitige rode wijn, niet te ingewikkeld en leuk voor iedere dag.
In de neus tonen van framboos, viooltjes, kers, koffie en milde peper.
Serveertemperatuur: koel geserveerd rond de 12-14 graden.
Kopen via:  De Bruijn Wijninkopers

 

Saint Nicolas Cuvee Prestiges Rouge Reflets 2008
In de Reflets worden maar liefst vier verschillende druiven gebruikt: pinot noir is de belangrijkste, met 40%. Hij wordt aangevuld met gelijke hoeveelheden van 20%; elk van gamay, cabernet-franc en negrette. De eerste drie druiven zijn bekend als Loire-druiven, de negrette zien we eigenlijk verder alleen maar in de Côtes du Frontonnais, in de omgeving van Toulouse. Deze wijn is bedoeld als de ‘instapwijn’ van het domein, en wat voor een instapwijn is dat!Puur fruit, elegantie en frisheid zijn de kenmerken van deze wijn, die wat stevigheid en zuren krijgt van de cabernet-franc en negrette, zonder dat het te streng wordt. Een houtrijping op gebruikte barriques rondt de wijn heerlijk af, zonder dat hij zijn fruit verliest.
Kopen via: De Wijn-makelaar

 

Saint Nicolas Le Poiré ‘St. Nicolas’, Negrette
Een mooie die robijnrode kleur. Een aromatisch wijn met een mondvullende, intense en brede smaak. Goede zuren en levendigheid. Wijn heeft een zachte finale/afdronk. Druivenrasis de Negrette. Serveertemperatuur 16 – 18.
Kopen via: BuyYourWine

 

Saint Nicolas Cuvee Le Haut des Clous ‘St. Nicolas’, Chenin Blanc
Een mooie witte wijn en qua kleur bleek strogeel. De wijn heeft een prachtige droge en elegante smaak. Is krachtig en heeft volheid en tegelijk mooie zuren en veel lengte qua afdronk. Druivenras is de Chenin Blanc. Serveertemperatuur 10-12.
Kopen via: BuyYourWine 

 

Château Saint Nicolas Fronsac
Schenk deze wijn bij voorkeur in een mooi groot glas, dit komt zijn bouquet ten goede! Na even walsen vinden we in dit bouquet, naast donkere fruittonen, ook een vleugje “viool” of in ieder geval iets van rood-fruit. Met een lekkere “bite” geeft de wijn nu al heerlijke smaken van donker fruit, een beetje hout en is de wijn zelfs een tikje kruidig. Dit alles met een goede lengte en in een mooie harmonie.Wanneer deze wijn een maaltijd met vlees of kaas mag begeleiden, is hij helemaal op zijn plaats en zal zijn afdronk nog subtieler zijn en lekker langzaam wegebben. De Château Saint Nicolas begint nu zijn mooie kant te laten zien en is al aardig op dronk. De komende jaren zal hij nog meer ontplooien.
Aan de “rive droite” ligt het pittoreske plaastje Saint-Aignan in het centrum van de Fronsac. Een van de chateaux die dit dorpje rijk is, is Château Saint Nicolas. De wijngaarden zijn voor het overgrote deel beplant met Merlotdruiven, aangevuld met een klein deel Cabernet-Franc.
Kopen via: Webwinkelwijnen

 

Heb jij een lekkere Sinterklaaswijn en wil je die met ons delen!
Laat het ons dan snel weten, want wij willen Sinterklaas graag tippen over lekkere wijnen. Je kunt een bericht achterlaten of mailen naar natasja@wijnbloggers.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.