Sinterklaas, ik wil graag een Wijn Boek!

Wijn BoekWat ik graag van Sinterklaas wil, is een wijn boek. Een mooi wijn boek, dat ik lekker kan lezen tijdens deze gure maanden. Koud weer, bulderende stormen en een heerlijk knapperend openhaardvuurtje. Ik, lekker weggedoken in mijn “luie stoel”, diep verzonken in de wereld van wijn. Met uiteraard een goed glas wijn in de buurt. Dat is genieten geblazen.

Wil ik zo’n lekker wijn boek van de Sint krijgen, dan zal ik het toch eerst op mijn verlanglijstje moeten zetten, maar wat zijn er veel boeken die over wijn gaan. Over wijn en koken zijn massa’s boeken geschreven. Welke boeken zijn nu leuk om te krijgen (of weg te geven)?Voor mij is een goed wijn boek essentieel om deze maanden gelukkig door te komen zonder allerlei ergernissen en daarom een duik in de wereld van het wijn boek. Uiteraard om wat leuke wijn boeken te vinden.

Wij van Wijnbloggers willen jullie graag helpen bij de keuze uit de massa boeken die over koken en wijn gaan. Veel boeken zijn in onze beleving net niet goed of een beetje saai. Er zitten zelfs boeken tussen die de wijnlijstjes van vorig jaar gewoon kopiëren. Om de keuze voor jullie makkelijker te maken, hebben we twee lijstjes opgesteld: Een Wijn Boek Top 5 en een Wijn Boek Top 5 van Wijngidsen.

Wijn Boek top 5De Wijn Boek Top 5 door Wijnbloggers

Welke boeken gaan over wijn en zijn ook nog lekker om te lezen? Goede vraag! Veel boeken zitten vol met saaie verhalen of barsten uit hun voegen met allerlei tips, tops, flops oftewel lijstjes van wijnbeoordelingen. Is dat leuk om te lezen? Eh nee, deze boeken zijn meer te gebruiken als naslag of gids. Je gaat echt niet tot aan de laatste bladzijde de dikke of grote Hamersma lezen. Echt niet! Lekker een beetje bladeren. Goed, hierbij onze Wijn Boek Top 5 om te lezen:

 1. Ilja Gort,  Chateau Slurp 2 (14,95 )
  Het nieuwe boek van Ilja Gort gaat over het dagelijkse leven op een wijnchateau. 18 jaar geleden kocht Ilja Gort zijn Chateau in Frankrijk, maar hoe doe je dat nu, zo’n chateau runnen?
 2. Onno Kleyn, Weg Van Wijn (19,95)
  In zijn boek neemt Onno Kleyn je mee naar zestig streken, zestig bekende en onbekende wijnmakers, zestig verhalen en meer dan zestig wijnen, die allemaal de aandacht waard zijn. Op beeldende en humoristische wijze schrijft Onno Kleyn over wijn.
 3. Harold Hamersma, Wijnreis Door Mijn Lichaam (15,95) De ene keer lees je in het nieuws over een onderzoek dat zegt dat wijn slecht voor je is, de andere keer lees je dat het juist goed voor de gezondheid is. In zijn boek geeft Harold Hamersma per lichaamsdeel aan of wijn nu goed, of juist slecht is voor de gezondheid. Helder en humoristisch geschreven brengt Harold Hamersma je op de hoogte van de actuele stand van wijn en gezondheid.
 4. Ed, Lannoo, Opus Vino (39,95)
  In dit boek van Lannoo vind je informatie over meer dan 4000 wijnproducenten en geeft de moderne kijk op de wijnwereld weer. Ook geeft het boek een overzicht en informatie over alle belangrijke wijnregio’s met kaarten en informatie over wijnoogsten.
 5. Remke de Lange, Tussen de druiven 19,95
  Remke de Lange is een journaliste, die jarenlang over wijn heeft geschreven. Het schrijven alleen wilde ze niet meer dus ze besloot om het nu zelf in de praktijk te gaan brengen. Ze vertrekt met man en kind naar Australië, waar ze uiteindelijk in 2010 haar eigen wijn maakt. Maar dat is niet zo gemakkelijk. Dit boek vertelt het verhaal van Remke de Lange en haar belevenissen tussen de druiven.

Wijn Boek top 5Wijn Boek Top 5 Wijngidsen door Wijnbloggers

Wijngidsen zijn goed te gebruiken om even snel een wijn opzoeken en kijken wat de proefmeesters er van vinden. Wijngidsen zijn handig als naslagwerk of een goede manier om een alternatief op te zoeken.

 1. Hugh Johnson, Wijngids 2013 (19,95)
  Elk jaar geeft Hugh Johnson actuele informatie over wijngebieden en –domeinen. Hij beschrijft oogstjaren, druivenrassen en geeft jaargangtabellen.
 2. Ronald de Groot, Wijn Almanak 2013
  Proefnotities van 1049 wijnen, geproefd door 6 experts.
 3. Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2013 (19,95)
  Ieder jaar proeft Harold Hamersma vele wijnen voor de jaarlijkse uitgave van zijn Grote Hamersma. Ook dit jaar weer een overzicht van de “Beste wijnen onder de 5 euro” en een overzicht van de “Beste wijnen tussen de 5 en 10 euro”. Wijnen afkomstig uit supermarkten, wijnspeciaalzaken, slijterijketens en internetwinkels.
 4. Alain Coninx, Alles Wat Je Zou Moeten Weten Over Wijn (29,95)
  Naast wijnkennis krijg je in dit boek ook een alternatief voor elke dure wijn die er is.
 5. Nicolaas Klei, Omfietswijngids (12,50)
  De bekende Supermarktwijngids is omgedoopt in de Omfietswijngids. Dit jaar staan er 338 wijnen waar je volgens Nicolaas Klei graag voor om wilt fietsen.

Wijn Boek Tip Wijnbloggers

Eén boek willen we jullie tot slot als echte tip mee geven: Larousse wijnencyclopedie! Een echte must voor de liefhebber en erg mooi vormgegeven met mooie plaatjes (39,99).wijn boek Larousse must voor de wijnliefhebber

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.