Sinterklaas en Bisschopswijn

bisschopswijnDe komende weken staat Sinterklaas centraal. Sinterklaas en Bisschopswijn zijn twee handen op één buik. Sinterklaas houdt zelf graag van een glaasje en zeker van zijn geliefde Bisschopswijn. Bisschopswijn is een drankje dat voor en tijdens Sinterklaas wordt gedronken. De drank of wijn is eigenlijk dezelfde als glühwein. Glühwein wordt alleen traditioneel rond de Kerst gedronken en Bisschopswijn niet. Het verschil tussen beide wijnen is dat Bisschopswijn wordt gemaakt met sinaasappel en glühwein met citrusvruchten (dus niet alleen met sinaasappel, maar ook met citroen, etc.)

De voorloper van de Bisschopwijn is ypocras, een wijn die na het eten opgediend werd met gekonfijte vruchten. Deze wijn werd, in tegenstelling tot de Glühwein, koud gedronken. Tevens werd deze wijn vaak gebruikt om mensen gezond te houden. Er werden allerlei kruiden aan toegevoegd voor de gezondheid. Dat is nog eens lekker, op recept van de lokale heks of kruidendokter wijn moeten drinken.

Sinterklaas en het maken van Bisschopswijn

Om Bisschopswijn te maken voor Sinterklaas, gebruikt men rode of witte wijn, welke wordt verwarmd met oa kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappelschillen. Voor de zoetekauwen kan deze eventueel gezoet worden met suiker of honing (is gezonder). Daarna is het klaar en kan de drank direct warm gedronken worden. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. Glühwein heeft een alcoholpercentage van ongeveer 13%. Je kunt ook Glühwein kant-en-klaar in de winkel kopen, maar of dat nu gezellig is tijdens Sinterklaas?

b.wijn makenBenodigdheden voor Bisschopswijn

1 sinaasappel,
1 citroen,
8 kruidnagels,
1 fles rode wijn (bv Bourgogne)
¾ liter water
1 kaneelstok,

Eventueel suiker of honing

Sinterklaas Recept Bisschopswijn

Borstel de sinaasappel en de citroen goed af met warm water en steek de kruidnagels er in.
Leg de vruchten in een hoge (goed geëmailleerde) pan (geen metaal, dit geeft een smaakje) en giet de wijn en het water er bij.
Leg het kaneelstokje ook in de pan en doe het deksel er op,
Laat de Bisschopswijn enkele uren zachtjes trekken (niet koken, dus laag vuur) en voeg eventueel naar smaak suiker of honing toe.

b.wijn serverenServeertip
 Bisschopwijn

Warm drinken, want daar houdt Sinterklaas van. Verder voor het sinterklaasgevoel veel speculaasbrokken, chocolade, borstplaat en marsepein erbij serveren.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.