Sinterklaas, geef mij maar boeken over wijn!

boeken over wijnElk jaar vind ik het toch weer moeilijk om wat op mijn verlanglijstje te zetten voor de Sint. En leuke Sinterklaas cadeautjes kopen voor iedereen, is ook niet altijd (en voor iedereen) even eenvoudig. Ik houd van Sinterklaas en wil dan ook graag voor iedereen leuke cadeautjes kopen. Voor de kinderen is het eenvoudig en die zitten dan ook allemaal al in de zak van Sinterklaas, maar nu nog voor de rest.

Wijn als hobby

Gelukkig zijn we binnen onze familie allemaal gek op wijn en lijkt het als een virus om zich heen te slaan. De helft van de familie doet aan wijncursus, een oom is bezig om zelf wijn te maken en de kwaliteit van de wijn op de verschillende verjaardagen en feestjes wordt steeds beter en beter. Deze familieliefde voor wijn biedt gelijk een scala aan mogelijkheden voor Sinterklaascadeautjes. Wijnglazen (wel speciaal voor wit of rood of voor een speciaal soort wijn), wijnthermometers, decanteer karaffen en natuurlijk boeken over wijn.

Boeken over wijn

Er zijn ontzettend veel boeken over wijn. Er is misschien geen onderwerp waar zoveel over geschreven is. Maar er is natuurlijk ook ontzettend veel te vertellen over wijn. Maar welke boeken over wijn zijn er nu eigenlijk? Ik heb 5 boeken over wijn, waarvan ik overweeg om ze te kopen op een rijtje gezet. Heb je er nu één (of meer) gelezen dan hoor ik graag wat je er van vond en heb je nog een leuke tip over andere boeken over wijn, dan hoor ik dat natuurlijk ook heel erg graag!

5 leuke boeken over wijn

Boeken over wijn = Alles wat je zou moeten weten over wijn - Alain ConinxAlles wat je zou moeten weten over wijn – Alain Coninx (€ 19,95)

Wijnkenner en VRT-coryfee Alain Coninx, ervaren wijnliefhebber, neemt je mee naar opkomende wijndomeinen in binnen- en buitenland en voorziet je daarbij van de nodige wijnkennis. Ook rekent hij af met een aantal hardnekkige mythes over wijn, zoals Wijnkelders, kaas- en wijnavonden, het misverstand over de ideale temperatuur van wijn. En natuurlijk kan in een boek over wijn tips voor lekkere, topwijnen niet ontbreken. Alain geeft niet alleen tips, maar biedt ook nog eens voor elke dure topwijn een betaalbaar alternatief

In dit boek maakt hij een persoonlijke tocht vol ontmoetingen in de wijnwereld. Hij besteedt ruim aandacht aan de Belgische wijnen en breekt een lans voor de wijnen uit Haspengouw, zijn geboortestreek. De verhalen weerspiegelen de persoonlijke voorkeur van de auteur: Frankrijk en Italië komen dus het sterkst uit de verf, maar ook de Limburgse wijn en de Riesling behoren tot zijn favorieten. Elke ontmoeting eindigt met een lijstje waarin de geïnterviewde zijn of haar vijf favoriete wijnen noemt.

Boeken over wijn - 2De complete wijncursus – Beat Koelliker (€ 39,95)

In dit boek leer je van alles en nog wat over wijn door 13 wijnproefrondes. In totaal proef je 52 wijnen van over de hele wereld en kom je daarbij van alles te weken over de kleur, de geur en de smaak van de wijn en hoe je dit moet analyseren. Het boek bevat ook allerlei informatie over wijnlanden, druivensoorten, maar ook hoe je bijvoorbeeld zelf thuis een wijnproeverij organiseert…

Omfietswijngids 2014 Omfietswijngids 2014 – Nicolaas Klei (€ 15,00)

In de nieuwe Omfietswijngids 2014 geeft Nicolaas Klei aan wat de allerlekkerste wijnen zijn die je het komende jaar bij de verschillende (deelnemende) supermarkten en wijnwinkels kunt krijgen. Voor het samenstellen van de nieuwe gids heeft Nicolaas Klei meer dan 3000 wijnen geproefd. Slechts 10 procent van de wijnen die hij geproefd heeft, krijgt het predicaat Omfietswijn®.  Dit jaar zijn dat 411 wijnen.

Alle wijnen, die in de gids zijn opgenomen, zijn voorzien van een proefnotitie, waarin Nicolaas Klei uitlegt waarom deze wijnen het omfietsen waard zijn. Ook vind je in de gids een aantal wijnen die je maar beter in de schappen van winkel kunt laten staan (de weggietwijnen).

Wijnen van supermarkten als de C1000 en de Jumbo staan niet in deze gids!

Boeken over wijn - 3De Geluksvogel – Ilja Gort (€ 10,00)

De Geluksvogel is het nieuwe boek van Ilja Gort en het wederom een roman. Niet echt een boek over wijn, maar wel een roman, waarin wijn, wijngaarden en wijnboeren een grote rol spelen.

In het boek vertrekt de Nederlandse reclameman Harold Wechter naar Frankrijk, waar hij een heus wijnchâteau heeft gekocht. Harold komt in contact met dorpsgenoot Régis, een Franse wijnboer waarbij de zaken niet echt heel geweldig gaan. Harold raadt Régis aan een `Camping à la Ferme te beginnen….

boeken over wijn - 4Wijnkoop gids 2014 – Frank van der Auwera (€ 9,99)

Ook dit jaar heeft Frank Van de Auwera samen met zijn proefpanel 300 beste wijnen, 30 cavas en andere bubbels geselecteerd voor zijn Wijnkoop Gids. Wijnen met een aanvaardbare prijs uit allerlei landen en staat de vraag: Wat is de beste koop voor een niet al te buitensporige prijs?

 

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.