Signatuur

IMG_0648Voor een nog officieel te openen wijnhandel was ik betrokken bij de samenstelling van het assortiment. Het grootste deel van de selectie is nu gemaakt, met nog ruimte voor aanvulling. De opzet was om alleen wijnen te selecteren die door de eigenaar zelf en een door hem gekozen proefpanel zijn gekeurd en goed bevonden. Met vetorecht voor de baas. Alle wijnen werden ‘blind’ beoordeeld, dus zonder te weten wat er in het glas zat. Wat proef je, denk je dat het in de winkel past, is er publiek voor, wat denk je dat het kost en correspondeert de kwaliteit met de daadwerkelijke prijs? Aan deze criteria werd zeer nauwlettend vastgehouden.

Dat leverde natuurlijk heel veel te proeven wijnen op en helaas ook heel veel afgekeurde wijnen. Er zijn voldoende importeurs, groot en klein, waar je als kritische wijnhandelaar je assortiment kunt samenstellen. Het lukt alleen nooit om bij een importeur álles goed te vinden. Of ‘heel veel’. Bij slechts enkele proefsessies scoorde een importeur opvallend hoog. Zelfs zo, dat het leek te gaan lukken dat alle aangevraagde wijnen goedgekeurd gingen worden. Bij een volgende proefsessie bleek het echter aan consistentie te ontbreken en was wijn te slap, te duur, vreugdeloos of gewoon vies. “Wie vind deze wijn wél lekker?”, luidde dan de vraag. Dan moest er weer meer geproefd. Voor de goede zaak.

Een aantal importeurs werkt op dezelfde wijze. Ze willen zelf voor de volle honderd procent achter hun wijnen kunnen staan. Ze kunnen nooit aan ieders wensen voldoen, maar je merkt het wanneer je de wijnen proeft. De wijnen horen bij elkaar, al komen ze uit verschillende landen en streken. Het zijn wijnen met eigenheid en karakter en vormen toch een geheel als assortiment. Het was opvallend dat juist hiervan veel wijnen werden geselecteerd.

IMG_0647Deze wijnhandelaar verdient een pluim voor de strenge wijze van selecteren. Het zal de klant misschien niet lukken alles lekker te vinden, want persoonlijke voorkeur verschilt nu eenmaal, maar het is in ieder geval een assortiment geworden met een duidelijke signatuur. En daar teken ik voor.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.