Seizoen Ilja Gort’s Gort à la Carte afgelopen

Ilja Gort - Tv-Programma MAX 1Het tv-seizoen zit er al weer op voor Ilja Gort. Na 6 afleveringen van zijn nieuwste tv-programma Gort à la Carte zit het seizoen er al weer op en is het even afwachten of er nog een vervolg komt op dit programma óf dat Ilja Gort weer een compleet nieuw programma uit zijn hoge hoed tovert. Voor de liefhebbers van Ilja Gort hebben wij nog even een overzicht gemaakt van de afleveringen van dit seizoen!

Ilja Gort in Gort à la Carte

Aflevering 1 Camembert

Wijnboer Ilja Gort gaat naar het plaatsje Camembert in Normandië. Na de Franse revolutie werd hier de eerste camembert gemaakt, maar hoe kan het dat hier geen kaasboer te vinden is? Ook gaat Ilja langs bij een heuse Affineur (kaasrijper) hij hoort alles over levende en dode camembert en hoe je thuis je kaas het beste kan bewaren. Natuurlijk wil hij ook weten wat je volgens de Normandische voor een wijn drinkt bij een lekkere camembert.

Deze uitzending vind je hier: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/05-11-2014/POW_00801117

Gort à la Carte, maar wie is Ilja Gort?  Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandse componist, schrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.  In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn 2e carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.  Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.  Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde  Bron: Persbericht, MAXAflevering 2 Provençaalse Kruiden

Een droom in een potje

In de tweede aflevering gaat wijnboer Ilja Gort in de Franse Provence op zoek naar de kwekerijen die de wereld van de smaakvolle Provençaalse kruiden voorzien. Samen met kruidenvrouw Paula ontdekt hij wat deze kruiden zo bijzonder maakt. En in de kasteeltuin van levensgenieter Paul leert hij welke wijn perfect past bij een kruidige Provençaalse maaltijd. Ook is Ilja te gast bij Christophe, een jonge chef-kok uit de Provence die een keuken voert op basis van Provençaalse kruiden. Gek genoeg vindt Christophe deze Franse kruiden gewoon langs de weg.

Deze uitzending vind je hier: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/12-11-2014/POW_00801118

Aflevering 3 Croissants

De Vrucht van de Franse Revolutie

65 miljoen Fransen eten dagelijks een croissant bij het ontbijt en ook elders ter wereld genieten miljoenen mensen van dit Franse broodje, maar wat is nou het geheim van een goede croissant? Ilja gaat op onderzoek uit en bezoekt een watermolen waar croissantmeel wordt gemalen. Ook is hij op bezoek bij Cristophe Cressan, deze meesterbakker leert Ilja hoe je de 25 laagjes deeg vouwt die nodig zijn om de lekkerste croissants te bakken.

Deze uitzending vind je hier: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/19-11-2014/POW_00801119

Aflevering 4 Olie en azijn

De nachtmerrie van iedere wijnboer

Olie en azijn, twee producten waar de meeste Nederlanders geen raad mee weten, daarom gaat Ilja op bezoek bij Raphaël. Deze wijnboer uit de Provence legt uit waarom hij zijn wijn opzettelijk in azijn verandert. Samen met olijvenboerin Régine volgt Gort de levensweg van de olijf en proeft de goudgele olie van een duizend jaar oude boom. Chef-kok Jules leert Ilja in een handomdraai een perfecte vinaigrette te maken.

Deze uitzending vind je hier: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/26-11-2014/POW_00801120

Blonde_Aquitaine - Ilja Gort

Aflevering 5 Entrecote

In de Bordeaux is het niet alleen genieten van mooie wijnen, de Bordeaux staat ook bekend om de overheerlijke entrecote.

Entrecote, het stukje vlees tussen de ribben van een rund, is ontzettend populair. Maar de ene entrecote is de andere niet, ontdekt Ilja Gort al snel. Volgens de Fransen is enkel de ‘Blonde D’Aquitaine’ goed genoeg. Wat maakt dit rund zo bijzonder?
Om hier achter te komen, bezoekt Ilja Gort in deze aflevering koeienboer Jean-François. Voor deze gepassioneerde boer is het altijd een emotioneel moment als een van zijn koeien geslacht dreigt te worden. Bij meesterslager Jérôme leert Ilja wat een entrecote Bordelaise is en hoe deze perfect gesneden wordt. Verder is hij te gast bij Sébastien, deze burggraaf roostert een entrecote in zijn duizend jaar oude burcht.

Deze uitzending vind je hier: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/03-12-2014/POW_00801121

Aflevering 6 Oesters

Oesters en wijn, twee totaal andere producten. Toch hebben ze meer gemeen dan je op het eerste gezicht denkt.

Oesters, de nachtmerrie van velen, want het is slijmerig en met de crème-grijze kleur zien de weekdieren er niet bepaald appetijtelijk uit. Op de markt in Bordeaux lijkt echter niemand van oesters te gruwen, ze beginnen er zelfs hun dag mee. Ook Ilja Gort probeert dit oesterontbijtje eens uit. Ook gaat Ilja Gort met een oesterboer de zee op en ontdekt dat er
net als ster-wijnmakers ook ster-oesterboeren bestaan. En tot zijn eigen verbazing komt Ilja erachter dat er nog meer overeenkomsten zijn. Tot slot gaan de kleren uit in de baai van de gemeente Arcachon, niet om te zwemmen maar voor het rapen van oesters.

Deze uitzending vind je hier: http://www.npo.nl/gort-a-la-carte/10-12-2014/POW_00801122

Ilja Gort - Gort à la CarteGort à la Carte, maar wie is Ilja Gort?

Ilja is een succesvolle en bekende Nederlandse componist, schrijver en wijnboer. Hij woont zowel in Nederland als in Frankrijk op zijn wijngaard Chateau La Tulipe de La Garde. Gort is zeer succesvol (geweest) in het arrangeren van reclametunes.  Hij componeerde diverse reclametunes, waaronder de zeer bekende voor Randstad Uitzendbureau en Nescafé. Deze laatste tune werd in 160 landen gebruikt. Ook componeerde Gort de leader van het RVU-programma Klootwijk aan Zee.

In 1994 kocht Gort in Frankrijk het Château de la Garde, appellation Bordeaux Superieur, met 15 hectare wijngaarden. In 2010 veranderde hij de naam in Château la Tulipe de la Garde met inmiddels bijna 20 ha. De wijn werd aanvankelijk gemaakt door de Australische wijnmaker David Morrison, later door de Franse oenoloog Michel Rolland. Gort brengt de wijnen op de markt onder de noemer ‘La Tulipe’ en deze zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Wijn is zijn 2e carrière en gezien de aandacht en het TV programma Wijn aan Gort is deze zeker zo succesvol als zijn carriére in de reclame.

Ilja is van vele markten thuis en heeft de afgelopen jaren een viertal boeken geschreven, waaronder Leven als Gort in Frankrijk’, Wijnsurvivalboek’ Overleven als Gort in Frankrijk ‘ en Met Gort de Boer op. In 2008 publiceerde hij zijn eerste roman Het Merlot Mysterie. Je kunt aan de titels van zijn boeken wel raden waar zijn nieuwe passie ligt … Ja, bij wijn.

Kijk ook maar eens even op zijn website: Château la Tulipe de la Garde

Bron: Persbericht, MAX

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.