Schrijven met wijn; de wijnpen

wijn penSchrijven met wijn, waarom zou je dat nu doen, vraag ik mij af. Toch is er een echte wijnpen. Casa Mariol, een Spaans familiebedrijf, heeft zo’n pen laten maken. En dan niet een wijnpen, die gemaakt is van wijnglazen of wijnflessen, maar het is een pen gevuld met wijn.

Om businesspartners aan te trekken, liet Casa Mariol deze pennen maken. De pennen werden mee gezonden met het bestelformulier, waarop deze, eventuele nieuwe, businesspartners hun bestelling konden opgeven. Bij het invullen van het bestelformulier kon je dan natuurlijk gelijk gebruik maken van de wijnpen. De pen werd gevuld met de Cabernet Sauvignon van Casa Mariol en deze Cabernet Sauvignon vormde de inkt van de pen. Een geniale marketingzet of niet, daar ben ik nog niet over uit. Maar voor een wijnschrijver is zo’n pen misschien toch wel een leuk hebbedingetje 🙂

Video: De wijnpen van Casa Mariol

Casa Mariol

Het verhaal van het ontstaan van Casa Mariol, gelegen in het middeleeuwse dorpje Batea in de Spaanse provincie Tarragona in de regio Catalonië, klinkt als een hedendaags sprookje en begint in 1945 als Jose María Vaquer, begint met het verkopen van wijn vanuit zijn auto (een gloednieuwe Opel Blitz). Wijn was er altijd in huis, dus waarom het niet verkopen?, zal Jose waarschijnlijk gedacht hebben en het bleek een erg goed idee van hem. De wijn weet hij vanuit zijn auto goed te verkopen en de Mariolwijnen beginnen de markten van Reus en Barcelona te bereiken en raken steeds bekender.

casa mariolIn de jaren ’60 is de vraag naar de Mariol zo groot, dat het niet langer meer in de Casa zelf gemaakt kan worden, dus wordt er een moderne wijnmakerij gebouwd. De zonen van Jose zitten dan ook al in het bedrijf, met name de middelste zoon, Josep Vaquer Aguiló heeft de liefde voor het bedrijf geërfd. In 1971, tijdens de druivenoogst, komt Jose María om bij een ongeluk, Josep neemt het bedrijf over en trouwt niet veel later met Emilia Llop, dochter van een andere wijnmaker uit Batea (Casa Rams). Met Josep en Emilia begint een nieuw tijdperk. Josep houdt zich bezig met het management en Emilia is belast met de productie.

Het gaat de Mariols voorspoedig. Er wordt een bottelarij gebouwd en men begint te experimenteren met het maken van wijn van druivensoorten als de Cabernet, Merlot, Chardonnay en Syrah. De Mariols openen winkels in Costa Dorado en Barcelona en ook wordt er een nieuwe wijnmakerij en een nieuwe bottelarij gebouwd.

De kinderen van het echtpaar zitten dan ondertussen ook in het bedrijf en de Mariols zijn klaar om over de grens te kijken en beginnen met het exporteren naar de rest van Europa.

In 2007 weten de Mariols hun naam echt te vestigen en de aandacht te trekken van de gehele wijnindustrie, door de lancering van hun JO!. De JO! is Catalonie’s eerste Verdejo wijn en het eerste experimentele product van de Mariols.

Deze familie ademt een en al wijn uit en zijn dan ook gedreven om hun nieuwe wijncultuur overal te verspreiden. De liefde voor wijn van deze familie is enorm en bepaalt wie ze zijn en wat ze doen….

Wat maakt Casa Mariol?

Casa Mariol produceert onder andere verschillende wijnen, maar ook cava, brut en vermouth. Al hun producten worden gebotteld en voorzien met een blij, vriendelijk etiket. En zeg nou zelf; dit ziet er toch prachtig uit?

wijnen casa mariol1

 

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.