Alles over de Sauvignon Blanc in een infographic

sauvignon blancDe Sauvignon Blanc is één van de meest populaire wijndruiven in de wereld. Behorend tot ‘Edele 6″ of de “Big Six”, is de Sauvignon Blanc één van de zes druivensoorten die gebruikt worden om ongeveer 80 procent van de wijnen die wereldwijd geproduceerd worden te maken. De Sauvignon Blanc wordt op verschillende plaatsen ter wereld verbouwd en heeft zijn eigen natuurlijke kenmerken, maar krijgt iets extra mee van de plek waar de druif vandaan komt (terroir).

De Sauvignon Blanc komt van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk en ‘sauvage’ betekent letterlijk (jong en) wild. Wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc druif zien we inmiddels over de hele wereld, maar meest prominent zijn de Franse witte wijnen uit de Loire met als grote namen natuurlijk de Pouilly-Fumé en Sancerre. Daarnaast is Nieuw-Zeeland één van de grootverbruikers en leverancier van uitstekende Sauvignon Blanc wijnen.

Sauvignon Blanc: fris en fruitig

In het algemeen levert de Sauvignon Blanc wijnen die zuiver, droog, fris, en een beetje pittig van smaak zijn en die al snel na de oogst drinkbaar zijn. Indien op hout gerijpt, wordt de Sauvignon Blanc ook wel Blanc Fumé genoemd; onze ervaring is dat dan een heel andere wijn ontstaat die voller en zachter van smaak is.

De Sauvignon Blanc kan niet zo goed tegen warmte en ontwikkelt zich daarom het beste in de koelere wijngebieden: de wijnen uit het relatief koele Loire gebied zijn niet voor niets beroemd. Belangrijk detail is de timing van de oogst: vroeg geplukt geeft de Sauvignon Blanc een aroma van citrusfruit, kruisbessen, versgemaaid gras, asperges, bloemen, kruiden en brandnetel; (te) laat geplukt geplukt, wordt hij wat flauw en minder fris, omdat hij dan z’n kenmerkende zuren verliest. Een bijzonderheid van deze druif is, dat vanwege de vrij compacte trossen, hij gevoelig is voor rotting (botrytis), die echter onder de juiste omstandigheden een natuurlijke zoetheid kan geven waardoor ook zoete wijn kan worden gemaakt.

De Sauvignon Blanc in een infographic

In de onderstaande infographic vind je allerlei weetjes en feitjes met betrekking tot deze populaire druif. Wat voor geuren en aroma’s vind je terug in wijnen gemaakt van de Sauvignon Blanc en waar wordt deze druif allemaal verbouwd? Je vindt de antwoorden terug in de infographic….

sauvignon blanc in infographic

 

Bron:  Clear Lake Wine Tasting 

Meer leuke en interessante infographics over wijn
De geschiedenis van wijn in een infographic
Van een lege fles tot de wijnfles in de schappen
De 12 wijnomschrijvingen in een infographic
Je moet wijn niet drinken als…. (infographic)
Wijn cijfers in een infographic, altijd leuk…

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.