Saumur Rosé Sec Méthode van de Waanzinnige Wijnwinkel

Afgelopen weekend hebben we weer een mooi lijstje met Rosé geproefd. We begonnen de avond feestelijk met bubbels en wel roze bubbels. Gewoon om lekker in de stemming te komen. We trokken een mooi flesje Saumur rosé open. Deze bubbelende en bruisende rosé is een mooie sprankelende wijn met fijne en lang aanhoudende bubbels. Tja, het was ook lekker weer en door de bubbels zat de stemming er goed in. Lekker feestelijke en vaak vergeten we dat zo’n flesje echt niet de hoofdprijs hoeft te kosten.

MolenChampagne of gewoon roze Rosé bubbels?

Hoe zat het nu ook al weer met die bubbels? De “Méthode Traditionnelle” duidt er op dat deze wijn gemaakt is net zoals de echte champagne. Alleen komen deze bubbels niet uit de champagne streek en dat merk je direct aan de prijs, waardoor het een mooi alternatief is voor champagne. Binnen de Europese Unie wordt voor mousserende witte wijnen die niet uit de champagnestreek komen (dus champagne maar niet uit champagne), maar wel volgens de methode champenoise zijn gemaakt. Sinds 1994 wordt de term “méthode traditionelle” hiervoor gebruikt. Buiten de Europese Unie wordt de term “méthode champenoise” nog wel gebruikt, maar deze wijnen mogen niet in de Europese Unie worden geïmporteerd.

Domein Le Logis du Prieuré

De wijngaarden van het domein Le Logis du Prieuré zijn gelegen in het zuidelijke gedeelte van de appellation Coteaux du Layon, wat in de anjou streek ligt (dus Loire streek). De dessert wijnen die zij produceren zijn bijzonder omdat ze aangenaam zoet en toch fris zijn. Volgens enkele experts, worden hier ook de beste Cabernet d’Anjou (licht zoete rosé) wijnen geproduceerd. Voor de wijnboer Vincent Jousset van het domein Le Logis du Prieuré staat kwaliteit altijd voorop, wat zich vaak uit in een zeer positieve beoordeling door de jury van de Franse wijngids “Guide Hachette des Vins”. Voor meer lees dan het artikel van Jan Talens over het wijndomein.

800px-Vignobles_val_de_loire

De Druiven

In deze rosé zitten de Grolleau en de Cabernet Franc druif verwerkt. De Grolleau druif is een wat onbekende blauwe druivensoort uit de Loire. De druif wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van rosé. De naam van de druif is afgeleid van het Franse woord ‘grole’ dat kraai betekent. Tevens verwijst dit naar de diepe donkere kleur die deze druiven hebben. De druiven hebben een laag alcoholpercentage en een hoge zuurgraad en geeft de wijn iets aards in het aroma.

De Cabernet Franc is een vrij kleine druif met wat minder tannines en wat meer zuur dan de Cabernet Sauvignon druif. De wijnen van Cabernet Franc variëren van lichte, frisse, fruitige rode wijnen (bijvoorbeeld in het koelere Loire gebied) tot meer geconcentreerde donkerrode wijnen. Typerende geur- en smaakelementan van de Cabernet Franc wijnen zijn zwarte bessen, frambozen en aardbeien, aangevuld met diverse kruiden (en volgens sommigen ook potloodslijpsel). Bij minder goede rijping komen ook plantaardige tonen van groene paprika en gemaaid gras naar voren.

Rosé - Bubbels SaumurWat Proeven we?

Een mooie droge Rosé, fruitige en frisse wijn. Lekker ruikend naar aardbeien en rood fruit, dus met een zoetje. Qua kleur zou ik zeggen licht roze, richting zalmkleur. Ideale Rosé voor lunch, einde dag borrel of op de boot. Toegankelijk en ook feestelijk en een prima concurrent voor de Champagnes.

Waar is deze Saumur Rosé te koop?

Je kunt deze wijn bestellen bij de Waanzinnige Wijnwinkel voor maar 10,95. Dat is zeker niet duur voor deze rosé bubbels! Trek gekregen en wil je direct bestelen klik dan hier!

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.