Sangiovese: autoruit-ontdooier of lekkere rode wijn?

sangioveseDe Sangiovese is een wat minder bekende druif dan de Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah, maar de kenners onder ons kennen hem ongetwijfeld van de Chianti’s en andere grote Italiaanse rode wijnen uit Toscane. Vanwege de nogal matige kwaliteit van Italiaanse wijnen tot en met de jaren ’70, werden die door sommigen oneerbiedig autoruit-ontdooiers genoemd. Gelukkig realiseerden de Italianen zich dat dat niet langer zo kon en is de kwaliteit van Italiaanse wijnen, waaronder die van de Toscaanse Sangioveses, met sprongen vooruitgegaan. Inmiddels lijkt de halve wereld dol te zijn op rode wijn van de Sangiovese druif of afstammelingen daarvan zoals Brunello’s en Montepulciano’s.

De Sangiovese druif is van origine een Toscaanse druif en heeft zijn naam te danken aan het Latijnse “sanguis Jovis” wat “bloed van Jupiter” betekent. De druif is vele malen gekloond waardoor nu vele afstammelingen bestaan die kunnen worden verdeeld in twee groepen: de Sangiovese Grosso (groot) en de Sangiovese Piccolo (klein). Bekende regionale varianten van de Sangiovese zijn de Brunello, Brunello di Montalcino en Montepulciano Primutico.

De Sangiovese gedijt goed in een warm klimaat en op bodems met een goede drainage. De Sangiovese wordt naast in Italië ook in nieuwe wijnwereldlanden als Argentinië, Chili, de Verenigde Staten en Australië veelvuldig aangeplant.

De Sangiovese rijpt tot laat in het seizoen en is gevoelig voor regen tijdens de oogst. Eenvoudige wijnen van de Sangiovese zijn licht van smaak en moeten jong (3 tot 4 jaar oud) worden gedronken. Topwijnen van de Sangiovese worden gerijpt op hout en zijn rijk, geconcentreerd, zachter qua tannines en hebben een veel langer bewaarpotentieel. Gemeenschappelijke kenmerken zijn de gemiddelde tot dieprode kleur en een flinke portie zuren en tannines. Jonge wijnen bevatten tonen van kersen, kruiden en specerijen en een bepaalde bitterheid; rijpere houtgelagerde wijnen zijn wat zachter en zoeter met pruimachtig fruit, aardse tonen van truffel en paddestoelen en soms ook chocolade- en koffietonen. Sangiovese wijnen komen veel voor als mono-cépage wijn, maar de Sangiovese komt ook regelmatig voor in blends met andere regionale druiven en met ‘grote’ jongens als de Cabernet Sauvignon.

Sangiovese: autoruit-ontdooier of lekkere rode wijn?

Vroeger inderdaad vaak autoruit-ontdooier, maar inmiddels al jaren een druif die uitstekende wijnen voortbrengt! Zie bijvoorbeeld de Rosso di Montalcino in onze Rode Wijn top 20.

De redactie

3 Reacties
  1. Lambrusco een regionale variant van de Sangiovese? Ik dacht het niet- Lambrusco heeft niets gemeen met de sangiovese druif, niet in smaak, manier van maken, dna of wat dan ook en Lambrusco komt niet uit Toscane maar uit Emilia Romagna.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.