Rueda host het 7e Concours Mondial Du Sauvignon

FRANCE-Loire-valley-sunset-640x384Het 7e Concours Mondial du Sauvignon vindt op 4 en 5 maart 2016 in Rueda plaats. De internationale jury zal bestaan uit 65 leden. De keuze voor Rueda bevestigt de pioniersrol die de regio speelt in de productie van Sauvignon Blanc in Spanje.

 Sauvignon blanc werd in de jaren zeventig in Rueda geïntroduceerd. Sindsdien maakt het druivenras deel uit van het wijnlandschap in de regio. In Rueda wordt Sauvignon Blanc van zeer goede kwaliteit gemaakt, zoals jaar na jaar blijkt tijdens de meest vooraanstaande internationale competities, waaronder het Concours Mondial du Sauvignon en het Concours Mondial de Bruxelles.

De beslissing om de competitie in Rueda te organiseren geeft officiële erkenning aan de regio, die 65 internationale juryleden hoopt samen te brengen, waaronder oenologen, wijnmakers, journalisten en sommeliers.

De DO Rueda zet zich hiermee op de kaart in de wereld van Sauvignon. Tegelijkertijd is er aandacht voor het inheemse druivenras Verdejo, dat veel overeenkomsten met Sauvignon heeft.

spanje_castilla_y_leon_rueda
Sauvignon in Rueda

Het druivenras sauvignon komt oorspronkelijk uit de Loire en werd in de jaren zeventig in Rueda geïntroduceerd. Sauvignon die in Rueda groeit, heeft kenmerkende aroma’s van grapefruit en passievrucht.

De huidige DO Rueda telt maar liefst 728,34 hectare sauvignon blanc. In 2014 werden iets minder dan 3 miljoen flessen Sauvignon op de markt gebracht. De meerderheid van de wijnhuizen in de regio produceert minstens één 100% Sauvignon Blanc.

Het Concours Mondial du Sauvignon

Het Concours Mondial du Sauvignon werd in 2010 opgericht. De competitie wordt georganiseerd door het Concours Mondial de Bruxelles, dat verantwoordelijk is voor het technische aspect van de proeverijen en professionaliteit en onafhankelijkheid samenbrengt.

Met zes eerdere edities heeft het Concours Mondial du Sauvignon laten zien dat het om veel meer gaat dan een simpele wedstrijd tussen benamingen en producenten. Het is een jaarlijks georganiseerd evenement dat experts uit de industrie de mogelijkheid geeft om informatie en ideeën te delen. In 2015 vertrok het Concours Mondial du Sauvignon voor het eerst uit haar Franse vaderland naar de Italiaans regio van Fruili Venezia Guilia. 816 wijnen vanuit 20 verschillende landen deden daar mee aan het evenement.

In 2015 kregen zes wijnen uit de DO Rueda medailles: Montespina Sauvignon van Avelina Vegas en Finca la Colina Sauvignon Blanc van Vinos Sanz kregen gouden medailles. Bodega Cuatro Rayas ontving twee zilveren medailles voor de Azumbre en Cuatro Rayas Sauvignon Blanc. Ook aan de Blume Sauvignon Blanc van Pagos del Rey en Castelo de Medina Sauvignon Blanc werden zilveren medailles uitgereikt.

-Persbericht- 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.