Route du Vin in Luxemburg

route du vin luxemburg

De Moezel wordt vaak in één adem genoemd met Duitsland, maar de rivier stroomt ook door het Groothertogdom Luxemburg en vormt er een natuurlijke grens met onze oosterburen. Dit is de wijngaardstreek van Luxemburg. Tussen Schengen en Wasserbillig, over een afstand van 42 km, kun je dorpjes bezoeken die hun charme aan de wijnbouw te danken hebben. Niet te missen op de Route du Vin.

Route du Vin: Van Schengen tot Wasserbillig

Start in Schengen, helemaal in het zuiden van het Groothertogdom, waar Luxemburg, Frankrijk en Duitsland elkaar raken. Het plaatsje kreeg wereldfaam dankzij de Schengenakkoorden. Het Verdrag van Schengen maakte een einde aan de douanecontroles aan de Europese binnengrenzen. Je kan er nu ook logeren in het kasteel van Schengen, waar het verdrag werd ondertekend. Bijna alle kamers in het fraai gedecoreerde kasteel bieden uitzicht op de Moezel. De binnenkoer is een oase van rust. Het kasteel – domein heeft ook een kruidentuin en een tuin met aromatische planten uit alle Europese lidstaten, die ook voor niet-hotelgasten toegankelijk zijn. Natuurliefhebbers kunnen vogels spotten in het natuurreservaat Haff Réimech met een wandelparcours, observatieplatforms en een aangrenzend meer.

Rotsen

Hoewel de Luxemburgse Moezelstreek een klein wijngebied is, vind je er naast verschillende coöperaties toch nog een 50-tal wijnbouwers, die hun eigen druiven oogsten en wijn verkopen. Omdat hun productie vaak beperkt is, zijn maar weinig van hun wijnen in het buitenland te koop. Een goede reden om het resultaat van de oogst ter plaatse te gaan proeven. Dat kan onder meer in Remich, in de Caves St. Remy-Desom of in de Caves St. Martin. Die laatste zijn uitgehouwen in de rotsen van zachte zandsteen, ideaal voor mousserende wijnen. Het zijn de enige onderondergrondse wijnkelders van Remich, zij zijn honderden meters lang en nog elke dag geopend tot 31 oktober, daarna alleen op afspraak.

Remich is een van de schilderachtigste stadjes van het Groothertogdom, mooi gekapseld in een decor van wijngaarden en dichte bossen. Langs de oevers van de Moezel kan je hier kilometers lang wandelen tussen het groen en de binnenstad is een wirwar van kronkelende steegjes met eeuwenoude fonteinen.

Wijnberg

Niet alleen Remich brengt uitstekende wijnen voort, ook plaatsjes als Grevenmacher en Stadtbredimus zijn bekend bij wijnliefhebbers. Grevenmacher heeft bovendien zijn mooie oude en autovrije binnenstad mee, met smalle straatjes, ruïnes van middeleeuwse vestingen en een historisch belfort.

Liefhebbers van de Riesling moeten naar Wormeldange. De wijngaarden liggen over 360 hectare verspreid langs de Moezel. De beroemdste wijnberg van de streek is Wümer Köppchen, die een schitterend uitzicht biedt op het Moezeldal.
Een ander bekend vergezicht is Machtum met zijn rivierkronkel. In dit wijndorp kan je de beste Luxemburgse wijntjes proeven bij de Caves Jean Schlink-Hoffeld. Zijn degustatiesalon kijkt uit over de Moezel. De crémant van het huis is genoemd naar dochter Carole, die vorig jaar tijdens de wijnfeesten tot Rieslingkoningin werd gekroond.
De Luxemburgse wijnroute eindigt in Wasserbillig, waar het riviertje de Sûre in de Moezel stroomt. Een veerpont verbindt Wasserbillig met de Duitse oever.

Ook wandelen

De wijnroute kan je ook te voet afhaspelen over het Sentier de la Moselle, het 50 km lange Moezelpad. De route begint in Schengen en voert door schilderachtige plaatsjes als Remerchen, Remich, Stadtbredimus, Wormeldange, Grevenmacher en Wasserbillig. Verwacht een pittig parcours langs wijngaarden en romantische valleien. Een kortere, maar zeker zo mooie wandeling is de Kelsbaach, die start op het kerkhof van Grevenmacher. Over glooiende wegen, door een vallei met een kronkelende Moezel en wijngaarden die schuin omhoog golven. Perfect om je trip door de Moezel mee af te ronden.

BRON: Toeristenbureau Luxemburg
Tekstbewerking: Arie Benda

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.