Rosso di Montalcino: stevige Italiaanse rode wijn

rosso di montalcinoWe proefden de Rosso di Montalcino 2009 uit Italië voor het eerst in het voorjaar van 2012, op aanraden van Margaret Wines in Utrecht. Ook op Cellar Tracker behaalt deze wijn aardige scores en commentaren, dus dat was voor ons eveneens een aanmoediging om hem te proberen. Eerste reactie? Vol, stevig, kruidig, lekker!

Rosso di Montalcino: een stevige rode Italiaanse wijn

Deze Rosso di Montalcino wordt gemaakt door Agostina Pieri in de buurt van het Toscaanse dorp Montalcino. Het is een stevige rode wijn met een relatief lichte cassis/paarse kleur. Deze ‘rosso’ is gemaakt van de Italiaanse Sangiovese druif, die we allemaal kennen van de beroemde Italiaanse Brunello wijnen. De geur en smaak zijn heerlijk met rijp rood fruit en koffie- en vanilletonen door de houtrijping. Verrassend is de lichte aardsheid à la Bourgogne waardoor deze Rosso di Montalcino afwijkt van z’n Italiaanse collega’s. Zie voor meer informatie de proefnotitie.

In de wijnbloggers Rode Wijn top 20 staat de Rosso di Montalcino 2009 momenteel op plaats nummer 12. Inmiddels is ook de vintage 2010 te verkrijgen, dus die gaan we zeker proeven.

De redactie

Voor het totstandkomen van onze Rode Wijn Top 20 proefden we, naast de Rosso di Montalcino, onder meer: Morse Code Shiraz 2010 Luis Felipe Edwards Dona Bernarda Valpollicella Ripasso Acinatico Carbuné Barbera d’Asti Monteabellón Crianza Carm Douro Reserva Château Croix-Mouton

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.