Rose Wijn Top 10 2013 Finale (Nr 5 tm 1)

Top 5 RoseEindelijk is er, zoals al eerder aangegeven, de definitieve Rose Wijn Top 10 van Wijnbloggers. Wij van wijnbloggers hebben de nodige flessen geproefd, gekeurd en hebben deze wijnen geselecteerd voor onze Rose Wijn Top 10. Voor onze Rose Wijn Top 10 hebben we een aantal criteria, dus naast kleur, geur en smaak, is de pijs van de wijn ook een criterium. De rosé mag niet duurder zijn dan maximaal 15 euro. Met een beetje trost presenteren wij deze laatste paradepaardjes van Wijnbloggers.

5)Coteaux Varois en Provence

De Coteaux Varois van Domaine Saint Ferréol is een hele lekkere rosé uit de Provence. Toch is hij niet helemaal hetzelfde als de meeste andere rose’s, wat deze rose bijzonder. Er is een mooie balans tussen fruit, zuren en kruiden, maar deze rosé is qua kleur net wat dieper zalmroze – wat er prachtig uitziet in de matglazen fles – en qua smaak net wat fruitiger (aardbeien). De 2012 vintage is zeker zo lekker als de 2011. Daarmee is deze nr 5 een heerlijke toegankelijke rosé voor een vriendelijke prijs. Te koop bij Margaret Wines voor 7,65.

4 Extrême Gris

De Extrême Gris is een rosé die concurreert met de betere rosé’s uit de Provence. Een mooie lichte, zalmroze kleur met een lekkere geur en smaak. De rosé lijkt op de klassieke rose’s uit de Provence. Verder proef je een beetje frambozen, aardbeien, en wat bloemige geur. Verder qua smaak een lichte kruidigheid in de vorm van eucalyptus. De Extrême Gris heeft een perfecte balans tussen frisheid, fruit en kruiden en ook de aanzienlijke smaakconcentratie maakt hem interessant. Hij komt echter uit het Zuid-Franse gebied Languedoc-Roussillon en niet uit de Provence en dat verraste ons natuurlijk. Te koop bij oa Sauterwijnen voor 7,50 euro.

3 Domaine Lafond Tavel

Wie kent er niet de beroemde Tavel rosé wijnen? De Domaine Lafond Tavel is onze nummer 3 en een terechte plek voor deze topper. Het is in onze ogen een bijzondere rosé wijn uit het zuidelijke deel van de Côtes du Rhône, die we hebben gekocht bij Wijnkoperij Henri Bloem’s. In tegenstelling tot in de meeste andere Appellations d’Origine Contrôlée (AOC) wordt in de AOC Tavel uitsluitend rosé geproduceerd. De rosé’s uit de Tavel staan met name bekend om hun rijke rode kleur en bijpassende zoet-fruitige geur. Deze framboos-rode rosé heeft een zoetig aroma met aardbei en framboos geflankeerd door een klein zuurtje. De zoete en fruitige smaak – aardbei, framboos, vanille, honing, siroop – bevat tevens wat kruiden en wordt nog net in balans gehouden door de aanwezige zuren (zie ook de proefnotitie). Wij hebben er van deze rosé genoten en is een aanrader om in huis te hebben. Te koop bij wijnhandel Henri Bloems.

2)Cabaret

De Cabaret is al 2 jaar erg favoriet bij ons. Qua kleur is het een mooie licht rosé gekleurde wijn met in het aroma veel geuren (klein rood fruit, aardbeien en/of frambozen). Verder een volle ronde smaak en soepel en toegankelijk. De rosé heerlijk sappig en heeft een smaakvolle afdronk. Echt rosé zoals deze moet smaken en dan ook een gewaardeerde nummer 2! Te koop bij oa Wijnhandel Oranje voor 7,65 en Margaret Wines voor 9,00 (2012) .

1)Rimauresq crú classé

De vaste lezers van wijnbloggers zagen dit natuurlijk al aankomen. De Nr 1 is de Rimauresq weer geworden. Het is gewoon echt een Topper. Lekker fris, elegante en een hele mooie smaak met oa  aardbei en framboos, prachtig zuren en toch zacht. Als je de wijn ruikt dan ruik je La France, als je de rosé proeft dan proef je de Provence. De Rimauresq heeft een prachtige, glanzende, diep-zalmroze kleur. Verder een perfect uitgebalanceerde zachte smaak met frisse zuren, zoete elementen van en lichte kruiden. Te koop bij Jos Beeres voor 10,95  of bij Margaret Wines.

Rose

Met veel plezier hebben we deze Rose Wijn Top 10 samengesteld. Dank voor de inzendingen en de vele tips. Vanaf volgende week gaan we aan de slag met de witte wijn en wellicht komen er verschuivingen in onze Wite Wijn Top 20.

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.