Rosé Top 10 is bijna klaar

Afgelopen weekend hebben wij van Wijnbloggers hopelijk de laatste rosé proeverij gehad. Na het proeven van vele flessen met het roze goedje denken wij dat we voor dit jaar weer een mooie Rosé Top 10 hebben. Afgelopen weekend hebben we Saint Ser 2011 van Albert HeinCabarnet D’Anjou, Defesa en Alandra geproefd. Zijn we voor 100% klaar? Nee er zullen best nog wat toppertjes voorbij komen de wellicht voor wat verschuivingen gaan zorgen. Wel is het grootste gedeelte klaar en hebben we de Top 10 dus voor 80% klaar. Wat wel belangrijk is dat we alleen rosé proeven die onder de 20 euro zitten. Het moet voor de wijnliefhebber wel betaalbaar blijven die Rose Top 10.

Waar roseWat is die Rosé Top 10 waard?

Uiteraard is de waarde van onze Top 10 in geld niets waard, maar wij denken dat we een goede aanpak hebben en onze lezers helpen bij het kiezen van een goede rosé. We proeven de wijnen altijd met meerdere mensen en dus nooit alleen. Als uitgangspunt hebben we dat in het geval van rosé wijn deze ook naar rosé moet smaken en dus niet te veel naar rood of naar wit moet neigen. Dus als er te veel fruit en tannine in de wijn zit, moet je je afvragen of het nog wel op een rosé lijkt. Geur, kleur en smaak moeten in balans zijn en niet te extreem. Deze elementen moeten elkaar verstreken.

Rosé proeven voor de Rosé Top 10

Uiteraard lijkt het proeven van rosé een fantastische bezigheid. Gezellig met vrienden aan een lange tafel lekker wat glazen rosé naar binnen gieten. Helaas is de realiteit toch wat anders. Bij wijnbloggers gaat het er iets anders aan toe. Uiteraard wel de lange tafel met gezelligheid met vrienden maar ook……

We beginnen iedere proeverij met het bepalen van de volgorde van de te proeven wijnen. Best een lastige klus en een uitzoek werk. Daarna worden er bij elk glas de kleur, geur en smaak genoteerd en wordt er gediscussieerd over de rosé. Wat vinden we van deze rosé?  Wat zijn de sterktes en welke zwakheden vertoond deze rosé? Geloof ons maar dat dat gedeelte nog best te doen is. Het lastigste stuk zit in het ranken van de rosé. Hebben we een nr 3 of is het toch een nr 4? Tijdens het proeven bepalen we van elke wijn of het een Top 10 waardige rosé is of niet! Is de wijn niet te drinken dan kieperen we deze via de daarvoor bedoelde gootsteen direct weg. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.

De Top 10 waardige rose’s gaan we dan vergelijken. Dit doen we op basis van een paar goede rose’s die de basis vormen voor onze ranking. In ons geval zijn dat de Cabaret en de Rimauresq (onze nr 1 en 2). Als er een rosé is die beter is dan gebruiken we deze waar als basis voor de ranking.

Rose Top 10Hoeveel rose’s moet je drinken voor een goede Top 10?

Afgelopen jaar hebben we ongeveer 100 a 110 rose’s geproefd. Veelal zelf gekocht maar soms ook opgestuurd door winkels en dus gratis. Aangezien wij geen commerciële belagen hebben in de wijn kunnen we onafhankelijk zijn in onze Top 10 lijst. Wij bepalen de volgorde en dus ook welke wijn wij het lekkerste vinden.  Zodra we de Top 10 klaar hebben gaan we natuurlijk even buurten bij onze buren om te zien welke rosé zij aanraden. Wij zijn natuurlijk altijd nieuwsgierig wat Onno, Harold of Mr Parker voor ideeën heeft en of wij daar in de buurt komen of afwijken. Tja, we wijken regelmatig af en daar zijn wij blij om.

De Rose Top 10

Hieronder staat de huidige Top 10. Deze week zal deze nog worden aangepast en zal er een update komen met uitleg van de veranderingen. Eea heeft te maken met wat we afgelopen weekend hebben geproefd.

1 Rimauresq crú classé
2 Cabaret
3 Château la Moutète
4 Domaine Lafond Tavel
5 Extrême Gris
6 Coteaux Varois en Provence
7 Domaine Montrose
8 Pinot Grigio Rosato Alto Mincio
9 Château Bouïsset Les Bécassines
10 Domaine de Saint Ser Cuvée prestige

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.