Rose Rimauresq cru classé 2014 is weer een top rosé

De zomer komt er snel aan en bij wijnbloggers zijn we druk aan het proeven van de rose wijnen. Deze keer zijn we begonnen direct goed begonnen en gestart met de Rimauresq cru classé 2014. De Rimauresq is geen onbekende van ons en staat al een paar jaar in de top van onze Top 10 Rose. Net als andere jaren hebben we de Rimauresq cru classé 2014 gekocht bij Margaret Wines in Utrecht.

De wijngaard Rimauresq

Het domain de Rimauresq is een van de Cru Classé wijngaarden uit de Provence. Rimauresq heeft deze kwaliteitstoevoeging vanwege de uitzonderlijk goede terroir. Bij Rimauresq heeft men kwaliteit hoog in het vaandel en doet men er veel voor om de wijngaard en de wijnen in goede conditie te houden en begrijpt men ook wat je er voor moet doen om zo goed te presteren. Zo wordt het rendement van de wijngaarden bewust laag gehouden. Door de goed te snoeien en het oogsten van de druiven in de vroege ochtend weet men iets moois te maken. Dit levert een beperkte oplage aan lekkere wijnen op, maar met een hele mooie kwaliteit.

rose rimauresq

De Druiven van de Rimauresq 2015

In deze rosé worden 2 druivensoorten gebruikt. De cinsault en tibouren. De Cinsault gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en op droge, arme, steenrijke zand- en kleibodems zoals in de Provence. De Cinsault is een vroeg in het seizoen rijpende druif, kan een hoog rendement per hectare opleveren en is bovendien goed machinaal te oogsten. Ideaal dus om tegen lage kosten grote hoeveelheden wijn van te maken, maar zoals gebruikelijk moet de wijnboer flink terugsnoeien om de kwaliteit en concentratie van het druivensap op niveau te krijgen. De wijnen van de Cinsault druif bevatten weinig tannines, hebben een mooie zuurgraad en zijn vooral op lage leeftijd aromatisch met geuren van framboos, aardbei en amandel. De druif wordt veel gebruikt in rosé wijn zoals deze Rimauresq, waar hij zich uitstekend voor leent door zijn fruitigheid en mooie zuren, vaak ook in een blend.

De andere druif, de tibouren, is een druivensoort die uitsluitend in de Provence wordt verbouwd speciaal voor de typische rosé’s uit de regio. Een uitzondering vormt Clos Cibonne van de familie Roux. Zij maken als enige ook een rode wijn van bijna honderd procent Tibouren. De wat donkere druiven zijn nogal kwetsbaar en ook gevoelig voor schimmel en andere infecties. Het vergt dus de nodige kundigheid om deze druif te verbouwen. De oogst van deze druif is regelmatig ‘s nachts wanneer het koeler is en er minder kans op beschadiging of schimmels is. De druiven worden snel naar de wijnkelder gebracht waar ze langzaam onder hun eigen gewicht hun sap afgeven, de zogenaamde bloedingsmethode. Het korte schilcontact zorgt voor een lichte heldere kleur van de rosé. Het aangename karakter van de Tibouren geeft de wijn elegante mineralen met kruidigheid.

Wat proeven we:

Tja, wat moet je nu vertellen over je deze mooie rose? Het is gewoon weer heel erg goed. Fris, elegante en mooie smaak met aardbei en framboos, prachtig zuren en zacht. Als je de wijn ruikt dan ruik je La France, als je de rosé proeft dan proef je de Provence. De Rimauresq heeft een prachtige, glanzende, diep-zalmroze kleur. Verder een uitgebalanceerde zachte smaak met frisse zuren, zoete elementen van en iets kruiden. Verrukkelijk dus:-)

Waar is deze Rose te koop?

Je kun deze mooie rose kopen bij Margaret Wines voor het luttele bedrag van 12,50 euro. Geen geld voor deze topper uit onze top 10

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.