Rose Rimauresq cru classé 2012 is weer onze top rosé

Afgelopen rosé weekend steeg de temperatuur in het HQ van wijnbloggers tot behoorlijke hoogte. Er werd gestemd, gesmeekt en beargumenteerd, maar de Rimauresq cru classé 2012 was met kop en schouder weer de winnaar (tot nu toe). Het valt als liefhebber niet mee om weer een Top 10 Rose te maken en uiteraard is de NR 1 positie niet een positie die je het hele jaar mag houden. Elke week moet je als nummer 1 strijden om het beste plekje in onze top 10 te mogen behouden. Net als vorig jaar gooit de Rimauresq cru classé (en dit jaar de 2012) hoge ogen met als resultaat een nummer 1 plek.

Net als vorig jaar hebben we de Rimauresq cru classé 2012 gekocht bij Margaret Wines in Utrecht. En net als andere jaren zijn we het dit keer weer eens met Harold Hamersma. Dit is inderdaad één van de toppers onder de rosé wijnen.

WijngaardDe Wijngaard

Het domain de Rimauresq bevindt zich in het exclusieve gezelschap van een klein aantal Provence Cru Classé wijngaarden. Rimauresq heeft deze kwaliteitstoevoeging vanwege de uitzonderlijk goede terroir. Bij Rimauresq heeft met Top kwaliteit hoog in het vaandel en begrijpt men ook wat je er voor moet doen om zo goed te presteren. Ze doen hier alles aan om een hoog mogelijke kwaliteit wijn te maken. Zo wordt het rendement van de wijngaarden eigenlijk laag, oa  door een juiste snoeiwijze en oogst men de druiven in de vroege ochtend, dus vroeg je bed uit om iets moois te maken. Uiteindelijk levert dit een beperkte oplage aan lekkere wijnen op, maar met een kwaliteit om op jaloers te zijn.

De Druif

In deze rosé worden 2 druivensoorten gebruikt. De cinsault en tibouren. De Cinsault is een wat minder bekende blauwe druif, maar wij kennen hem natuurlijk als één van de druiven die regelmatig geblend wordt in de heerlijke rosé’s uit de Provence. De Cinsault gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en op droge, arme, steenrijke zand- en kleibodems. Vanzelfsprekend vinden we de Cinsault nog steeds veel in Zuid-Frankrijk, maar tegenwoordig wordt de Cinsault ook op grote schaal aangeplant in Spanje, Californië, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, Australië en zelfs in de Beka-vallei in Libanon.

De Cinsault is een vroeg in het seizoen rijpende druif, kan een hoog rendement per hectare opleveren en is bovendien goed machinaal te oogsten. Ideaal dus om tegen lage kosten grote hoeveelheden wijn van te maken, maar zoals gebruikelijk moet de wijnboer flink terugsnoeien om de kwaliteit en concentratie van het druivensap op niveau te krijgen. De wijnen van de Cinsault druif bevatten weinig tannines, hebben een mooie zuurgraad en zijn vooral op lage leeftijd aromatisch met geuren van framboos, aardbei en amandel. De druif wordt veel gebruikt in rosé wijn zoals deze Rimauresq, waar hij zich uitstekend voor leent door zijn fruitigheid en mooie zuren, vaak ook in een blend. De andere druif is de tibouren.

De Tibouren is een druivensoort die uitsluitend in de Provence wordt verbouwd speciaal voor de typische rosé’s uit de regio. Een uitzondering vormt Clos Cibonne van de familie Roux. Zij maken als enige ook een rode wijn van bijna honderd procent Tibouren. De wat donkere druiven zijn nogal kwetsbaar en ook gevoelig voor schimmel en andere infecties. Het vergt dus de nodige kundigheid om deze druif te verbouwen. De oogst van deze druif is regelmatig ‘s nachts wanneer het koeler is en er minder kans op beschadiging of schimmels is. De druiven worden snel naar de wijnkelder gebracht waar ze langzaam onder hun eigen gewicht hun sap afgeven, de zogenaamde bloedingsmethode. Het korte schilcontact zorgt voor een lichte heldere kleur van de rosé. Het aangename karakter van de Tibouren geeft de wijn elegante mineralen met kruidigheid.

Rose

Wat Proeven we:

Tja, wat moet je nu vertellen over je NR 1? Het is gewoon de Topper. Lekker fris, elegante en mooie smaak met aardbei en framboos, prachtig zuren en toch zacht. Als je de wijn ruikt dan ruik je La France, als je de rosé proeft dan proef je de Provence. De Rimauresq heeft een prachtige, glanzende, diep-zalmroze kleur. Verder een perfect uitgebalanceerde zachte smaak met frisse zuren, zoete elementen van en lichte kruiden.

Waar is deze Rose te koop?

Je kun deze prachtige rose kopen bij Margaret Wines voor het luttele bedrag van 12,35 euro. Geen geld voor deze Nr 1 van onze Top 10.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.