Rosé Domain de Saint Ser 2011 van Albert Hein

Over de Rose Domain de Saint Ser 2011 van Albert Hein zijn wij van Wijnbloggers erg enthousiast. Een mooi, droge, rosé met krachtige fruitige smaken en met wat kruidigheid wat de rosé extra pit geeft. Tja, onze Appie heft een goede keuze gemaakt.

Domaine Saint Ser

Domain de Saint Ser

Het Domaine de Saint-Ser ligt in de Côtes de Provence, net ten zuiden van Aix-en-provence. De perfecte plek voor lekkere rosé wijnen, waar de  heerlijk de mistral wind, de warme zon en uitgestrekte wijngaarden het uitzicht betoveren. Welk gebied kan een mens gelukkiger maken?

Het domain ligt op een prachtige heuvel bij Saint-Victoire. Als gevolg van de hoge ligging profiteert van het klimaat en door de mistral drogen de wijnstokken na de regens snel. Dit zuivert de wijngaard en bevordert de groei van de druiven.

Het domain ligt prachtig op een heuvel en heeft  ongeveer 100 hectare aan wijngaard. Verder zijn de geologische en klimatologische omstandigheden perfect om prachtige wijnen te maken. Verder zijn er op het Domain modern roestvrijstalen tanks, welke volledig uitgerust zijn met temperatuur-controle-apparaten, zodat de Domaine keldermeester en de wijnmaker top kwaliteit wijn kunnen maken welke natuurlijke de bekroonde wijnen oplevert.

Druif CinsaultDe Druiven

In deze rosé zitten onze favoriete druiven, de Cinsault, Grenache en de Syrah. Mooi druiven die voor de nodige spanning kunnen zorgen. De Cinsault is een wat minder bekende blauwe druif, maar wij kennen hem natuurlijk als één van de druiven die regelmatig geblend wordt in de heerlijke rosé’s uit de Provence, zou ook in deze rose. De Cinsault heeft zijn oorspong in de Zuid-Franse region de Languedoc-Roussillon en de Rhône. De Cinsault is beroemd vanwege z’n kruising met de Pinot Noir in een Zuid-Afrikaans laboratorium in 1925, waaruit de Pinotage druif is voortgekomen. De Cinsault gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en op droge, arme, steenrijke zand- en kleibodems en doet het dus prima in de provence.

De tweede druif is de Grenache, wat één van de meest gebruikte druiven ter wereld. De Grenache wordt zowel in  rode als rosé wijn gebruikt.  De Grenache wordt vrijwel altijd gebruikt in een blend van meerdere druiven, waardoor de naam van de Grenache druif eigenlijk nooit wereld beroemd is geworden. De Grenache of eigenlijk Garnacha is afkomstig uit Spanje en wordt ook in Frankrijk veelvuldig geteeld, met name in de zuidelijke wijngebieden. De Grenache geeft fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember) aan de wijn, bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé, vaak in een combinatie met de Cinsault.

De derde druif die in deze rosé zit is de Syrah. De Syrah is één van de wereldberoemde blauwe druiven en over de herkomst van de Syrah bestaan verschillende verhalen. Zo zou de druif bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de Iraanse stad Shiraz en van daaruit zijn overgebracht naar de Franse Rhônevallei. Anderen beweren dat de bakermat Egypte was en dat hij onderweg naar Frankrijk de naam van het Siciliaanse Syracuse heeft meegekregen. De meest betrouwbare bron lijkt echter een genetisch onderzoek waaruit blijkt dat de druif is voortgekomen uit de druivensoorten Dureza en Mondeuse blanche uit Zuidoost-Frankrijk. De Syrah gedijt goed in een warm, zonnig en droog klimaat, bij voorkeur op niet al te vruchtbare grond.  De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier die flink gesnoeid moet worden. Daarnaast is het een sterke druif met een dikke schil die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah wijn krijgt daardoor niet alleen een dieprode kleur, maar ook stevige tannines.

 

IMG_0501De Rosé Wijn Domain Saint Ser 2011

  • Druif: Cinsault, Grenache, Syrah
  • Alc: 13%
  • Type: Rosé
  • Wijnhuis: Domaine de Saint Ser
  • Wijnstreek: Provence
  • Land: Frankrijk
  • Jaar: 2011

Wat Proeven we?

Deze Domaine de Saint Ser Cuvée prestige 2011 is een van de rosé-toppers van ons  en aankomend weekend weten we of hij ook een Top 10 rose is. Albert Heijn heeft een goede keuze gemaakt dat is zeker. Deze rosé uit de Provence voldoet volledig aan de standaard van wat je van een rose mag verwachten. Met zijn mooie lichte kleur, een goede balans tussen fruitigheid en kruidigheid, echt lekker. We herkennen qua fruit de grapefruit, de witte perzik en wat aardbei. Dit alles mooi omlijst door mineralen en kruiden. Het grootste verschil met zijn concurrenten uit de Provence is z’n ietwat sterkere maar toch subtiele fruitigheid en lichte kruidigheid. Daardoor is deze rosé zeer geschikt voor op het terras, bij de borrel of bij een lichte salade.

 Waar te koop?

Tja, voor iets meer dan 10 Euro bij Albert Hein.

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.