Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 – Gall&Gall

Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 - Gall&Gall - wijngaardenHeerlijk zomerweer dus tijd voor een rosé en wel de rosé wijn van Domain de L’Amaurigue 2013 van Gall & Gall. In het zonnetje is het heerlijk toeven deze zaterdag en een lekker koel glas rosé Domain de L’Amaurigue 2013 is een welkome verkoeling. Heerlijk fris en fruitig, met de bekende geuren uit de Provence en ik waan mij echt in Frankrijk, terwijl ik toch echt in Utrecht ben.

Wijnhuis Domain de L’Amaurigue

Het wijnhuis Domain de L’Amaurigue is al meer dan 10 jaar eigendom van de Nederlandse familie De Groot. In 1998 begon de familie met dit avontuur en ze produceren nu deze heerlijke rosé. Uiteraard is dat niet zo maar gegaan. De eerste jaren heeft de familie gebruikt om het wijnbedrijf te moderniseren en zo hun eigen stempel er op te kunnen drukken. Met steun van wijnmaker Jean-Marie ging het snel en was na enkele jaren de eerste ‘Appellation Contrôlée’ een feit. Met 33 hectare aan wijngaard produceert L’Amaurigue ongeveer 250.000 liter wijn, waarvan het merendeel natuurlijk rosé. De wijngaard richt zich met name op Grenache, Cinsault, Syrah, Cabernet Sauvignon, Ugni-Blanc en Rolle druiven.

Domaine de L’Amaurigue brengt drie soorten wijnen uit. De Rosé, waarvan de 2013 versie bestaat uit een assemblage van 40 % Grenache en 40 % Cinsault en 20% Syrah. De witte wijn wordt gemaakt van 50 % Ugni-Blanc en 50 % Rolle. Deze wijn heeft 6 maanden op een jong eikenhouten vat gelegen. De rode wijn bestaat uit 60 % Syrah en 40 % Cabernet Sauvignon. De wijn ligt 12 maanden op eikenhouten vaten. De wijnen worden gedronken in Frankrijk, maar worden ook geëxporteerd naar andere landen binnen Europe en zelfs naar China. De wijngaard ligt in het plaatje Le Luc, in het centrum van de Provence, maar wat je wellicht beter het centrum van de rosé kunt noemen! Gall & Gall heeft een prima keuze gemaakt met Wijnhuis Domain de L’Amaurigue.

Kijk ook eens op http://www.provencegreatwines.com

Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 - Gall&Gall - flesRosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 – Wat staat er op het etiket?

Naam: Domain de L’Amaurigue 2013
Druif: 
 Grenache 40%, Cinsault 40% en Syrah 20%
Wijnhuis: 
 Domain de L’Amaurigue
Type: Rosé
Wijnstreek: Provence
Jaar: 2013

De druiven (Grenache 40%, Cinsault 40% en Syrah 20%)

Om deze rosé te produceren heeft men bij Domain de L’Amaurigue de favoriete druiven van Wijnbloggers gebruikt. Nog even uitleggen hoe het ook al weer zat met deze toppers.

Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 - Gall&Gall - grenacheGrenache

De Grenache wordt vrijwel altijd gebruikt in een blend van meerdere druiven, waardoor de naam Grenache eigenlijk nooit in de naam van een wijn terugkomt. De Grenache of eigenlijk Garnacha is afkomstig uit Spanje en wordt ook in Frankrijk veelvuldig geteeld, met name in de zuidelijke wijngebieden. Deze druif gedijt vooral goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor hij een hoog alcoholpercentage kan meegeven aan de wijn. De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur), waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. De combinatie met de Cinsault zien we vaak terug (nu dus ook) in de rosé-grootheden uit de Provence.

Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 - Gall&Gall - CinsaultCinsault

De Cinsault is een wat minder bekende blauwe druif, maar wij kennen hem natuurlijk als één van de druiven die regelmatig geblend wordt in de heerlijke rosé’s uit de Provence. De Cinsault, ook wel Cinsaut gespeld, heeft zijn oorsprong in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon en de Rhône. Daarnaast is de Cinsault beroemd vanwege z’n kruising met de Pinot Noir in een Zuid-Afrikaans laboratorium in 1925, waaruit de Pinotage druif is voortgekomen. De Cinsault gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en op droge, arme, steenrijke zand- en kleibodems. De druif wordt dus ook in rosé wijn gebruikt, waar hij uitstekend tot zijn recht komt. Je proeft de fruitigheid en mooie zuren.

Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013 - Gall&Gall - Shiraz - SyrahSyrah

De Syrah gedijt goed in een warm, zonnig en droog klimaat, bij voorkeur op niet al te vruchtbare grond. De druif is op vele plekken te vinden te vinden. Uiteraard in de in Provence, maar ook in de Languedoc-Roussillon, Australië (bijvoorbeeld in Hunter Valley, Barossa Valley en McLaren Vale) en onder meer in Californië, Argentinië (Mendoza), Chili en Zuid-Afrika. Kortom, een druif van internationale allure. De Syrah is een vroegrijpe, krachtige groeier die flink gesnoeid moet worden. Daarnaast is het een sterke druif met een dikke schil, die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah wijn krijgt daardoor niet alleen een dieprode kleur, maar ook stevige tannines. De Syrah geeft wijnen met elementen van viooltjes, zwarte bessen, bosbessen, bramen en pruimen en soms aardbeien en frambozen. Rijpere Syrah’s hebben ook zwoelere elementen van gedroogde pruimen, leer en chocolade. In het aroma kunnen daarnaast drop, eucalyptus en zelfs gerookt vlees voorkomen. Peper, kruidnagel en andere kruiden zijn typerend voor de Syrah. Samengevat: krachtig, fruitig en kruidig. Daarnaast laat de Syrah zich uitstekend mengen (perfect voor rosé wijnen) met andere druivensoorten.

Wat proeven we?

Als we de fles pakken, zien de we weer de prachtige bleekroze kleur, welke zo typerend is voor de Provence. Mooie rijk geuren van onder andere fruit (bessen, aardbeien, framboos ) en wat grapefruit, tevens een klein beetje kruidigheid. Helaas, ruik ik geen rozen (doen ze wel bij Gall & Gall) maar wel een vleugje zoetigheid. We proeven een frisse fruitige droge rosé. Precies wat we van een rosé uit de Provence verwachten. Lekker en prima voor op het terras of bij de BBQ. Laat de zomer maar komen!!

Conclusies m.b.t Rosé Wijn Domain de L’Amaurigue 2013

Deze schitterende Provence Rosé is het resultaat van de juiste combinatie van druiven. De Grenache, Syrah en Cinsault druiven laten zich combineren tot deze smaakvolle Rosé. De smaak van deze rosé is fris, fruitig met tonen van grapefruit, citroenig en lichte kruidigheid. Tja, deze toegankelijke vriend komt in onze rosé.. Top 10!

Waar kopen we de Rose Wijn Domain de L’Amaurique 2013?

Tja, bij Gall & Gall voor maar 8,95. Dus kopen maar en genieten! Lekker bij BBQ, gevogelte (kip) salades en bij de borrel.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.