Wij van wijnbloggers zijn gek op rosé uit de Provence. Vorig jaar waren we al enthousiast over de Cabaret 2011 van producent Olivier Sumière. In onze ogen een voorbeeld van een niet te versmaden rosé. Hoe zou het zijn met de rosé uit 2012? Vast weer super, want onze nr 2 van de Top 10 is vast geen eendagsvlieg.
Een reden waarom we gek zijn op de CABERET is dat de rosé zo prachtige zalmroze kleur heeft. Echt de kleur hoe een rosé eruit moet zien. Dus niet dat dieproze of bijna rode kleurtje. Doe er een zonnetje bij en je dag kan niet meer stuk, toch? Daarnaast weten we dat de producenten uit de Provence al jarenlang fantastische rosé’s maken van constante kwaliteit voor een redelijke prijs. Blijkbaar geven de veelgebruikte combinaties (meestal 2, 3, of 4 druiven) van Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre en Cabernet Sauvignon die heerlijk frisse, fruitige en licht kruidige smaak, waar wij van Wijnbloggers gek op zijn. De Cabaret uit 2010 was meteen liefde op het eerste gezicht, de 2011 was ook heerlijk, maar nu de 2012! Onze primaire reactie was dat het een lekkere borrel-rosé is! In de wijnbloggers Rosé Top 5 staat hij dan ook ook dit jaar op nummer 2.
De Wijn en Olivier Sumeire
Olivier Sumeire is de createur en maakt van druiven deze lekkere rosé. In zijn wijngaarden in het Zuid-Franse dorpje Trets weet hij de juiste omstandigheden te creëren voor prachtige rosé wijnen, waaronder deze heerlijke nummer 2 de Cabaret. De gebruikte druiven (70% grenache en 30% cinsault) worden direct na de oogst op een lage temperatuur bewaard. Hierdoor ontstaan de voor goede Provence rosé zo typische lichte zalmroze kleur en de bijbehorende geuren.
De Druif
De Cabaret betsaat uit 2 druivensoorten en wel de Cinsault en de Grenache. De Cinsault en Grenache zijn twee druivenrassen die we veel in Zuid-Frankrijk tegenkomen. Veel wijngaarden in de Côtes du Rhône, Languedoc en de Provence staan vol met deze rode druivenrassen, wat overigens een autorit door de country waard is. Olivier Summière maakt in de Côtes de Provence de Cabernet wat in onze ogen een prachtige rosé is van deze twee druiven.
De Cinsault is een wat minder bekende blauwe druif, maar wij kennen hem natuurlijk als één van de druiven die regelmatig geblend wordt in de heerlijke rosé’s uit de Provence. De Cinsault, ook wel Cinsaut gespeld, heeft zijn oorspong in de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon en de Rhône. Daarnaast is de Cinsault beroemd vanwege z’n kruising met de Pinot Noir in een Zuid-Afrikaans laboratorium in 1925, waaruit de Pinotage druif is voortgekomen. De Cinsault gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en op droge, arme, steenrijke zand- en kleibodems. Vanzelfsprekend vinden we de Cinsault nog steeds veel in Zuid-Frankrijk, maar tegenwoordig wordt de Cinsault ook op grote schaal aangeplant in Spanje, Californië, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, Australië en zelfs in de Beka-vallei in Libanon. De wijnen van de Cinsault druif bevatten weinig tannine, hebben een mooie zuurgraad en zijn vooral op lage leeftijd aromatisch met geuren van framboos, aardbei en amandel. Een perfecte basis voor een lekkere rose.
De Grenache Noir (Frans) of Garnacha Tinta (Spaans) is de meest aangeplante blauwe druif ter wereld, mede vanwege z’n toepassing in zowel rode als rosé wijn. Hoe komt het dan dat we de Grenache lang niet zo goed kennen als de Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah? Dat komt omdat de Grenache nogal vaak gebruikt wordt in een blend van meerdere druiven én omdat de Grenache veel verschillende namen heeft. De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit), kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember) en een vrij lage zuurgraad. De Franse Grenache Noir daarentegen wordt zeer veel geblend met de Syrah, Mourvedre en Cinsault. Slechts in de bekende Franse rosé’s Tavel en Lirac mag de Grenache de hoofdrol spelen.
Wat Proeven we?
Qua kleur is het een mooie licht rosé gekleurde wijn met in het aroma veel geuren (klein rood fruit, aardbeien en/of frambozen). Verder een volle ronde smaak en soepel en toegankelijk. Verder is de rosé heerlijk sappig en heeft een smaakvolle afdronk. Echt rose zoals deze moet smaken! Tja, en dat al een paar jaar.
Conclusie mbt de Cabaret 2012
Tja, wat kun je anders dan dit echt een topper te vinden. Lekkere smaak, mooie geuren en de smaak….om te watertanden. Heerlijk spul dus! Wij hebben zowel de 2010, 2011 en 2012 gedronken en nog steeds een paar flessen van liggen en ze zijn nog steeds Top. een echte Top 2 Rose van Wijnbloggers dus!
Waar te koop?
Te koop bij Margeret Wines voor 9,00 euro en de Cabarnet is ook winnaar van het Proefschrift rosé concours 2011 en een 8,5 in de Grote Hamersma wijnkoopgids. Een aanrader dus!