2000 jaar oude wijngaard opgegraven in Cambridge

romeinse wijngaard - romeinen wijnEen 2000 jaar oud irrigatiesysteem, waarvan vermoed wordt dat het gebruikt is om een oude Romeinse wijngaard te cultiveren, is opgegraven in Cambridge in het Verenigd Koninkrijk.

Oudste Romeinse wijngaard in Engeland

Als de vermoedens van de onderzoekers waar blijken te zijn, is het opgegraven irrigatiesysteem het oudste irrigatiesysteem dat, tot nu toe, in Engeland is gevonden. Volgens de onderzoekers dateert het opgegraven irrigatiesysteem uit jaar 70.

Het gevonden irrigatiesysteem is een netwerk van sloten en richels, waarbij duidelijk plantenbedden zijn te onderscheiden en er ook meerdere putten zijn gevonden. Volgens de onderzoekers is het heel goed mogelijk dat het een oude Romeinse wijngaard betreft. De plantenbedden liggen dichtbij elkaar, waardoor het vermoeden van de onderzoekers versterkt wordt dat er in de plantenbedden druivenranken waren aangeplant. Of asperges.

The gully-defined planting beds were closely set and were probably grapevines or possibly asparagus. Clearly in dry spells, water could have been poured from the pit-wells into the ditches to reach the beds. This is a tremendously significant find that reflects the area’s intense agricultural regime from the Roman period. It’s an unparalleled discovery and the earliest evidence of Roman irrigation in Britain. People don’t think about wells and irrigation being a significant invention but it was incredibly sophisticated. I mean how many hours do women in Africa have to go to collect their water?”, aldus Chris Evans van het onderzoeksteam in de Daily Mail.

Streep door de rekening

Het oude irrigatiesysteem werd gevonden ten noorden van Cambridge, waar archeologen bodemonderzoek deden. Op de plek waar irrigatiesysteem is gevonden, is het de bedoeling dat er woningen, winkels en een nieuwe school worden gebouwd. Dit project, wat zo’n 1.000.000.000 Engelse ponden gaat kosten, ligt stil. Zo’n 18 maanden geleden zijn de archeologen begonnen met uitgraven, omdat het vermoeden bestond dat er op het terrein een oude Romeinse nederzetting te vinden zou zijn. Betekent deze vondst een streep door de rekening van de projectontwikkelaar?

Bron: Daily Mail

Foto’s van de opgravingen vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.