Roerige tijden voor wijnland Libanon.

In Nederland kom je nog niet veel Libanese wijn tegen. Toch is het met 30.000 hectare wijnbouw een iets groter wijngebied dan de Bourgogne. De belangrijkste en grootse wijnstreek, de Bekaa-vallei ligt ingeklemd tussen twee bergruggen en is alleen te bereiken via een smalle bergweg vanaf Beirut. Het klimaat is perfect voor wijnbouw. De rijke geschiedenis kent veel hoogtepunten maar ook dieptepunten met politieke spanningen door oorlogen, conflicten en drooglegging door geheelonthoudende overheersers.

FeniciersWijn voor goud

De Feniciërs begonnen ruim vijfduizend jaar geleden met het verbouwen van wijn rond de havenstad Byblos. Het deed dienst als centrum voor de wijnhandel. In de heuvels buiten de stad werden wijngaarden aangelegd, de wijn werd vanuit de haven in grote hoeveelheden geëxporteerd naar Egypte. Daar werd de wijn geruild voor goud.

Franse invloeden

Tijdens de Ottomaanse overheersing in de 16e eeuw verdween de wijnbouw bijna helemaal. Onder het mom van ‘religieuze doeleinden’ mocht een klein aantal wijnboeren wat miswijn produceren. Tussen de twee wereldoorlogen groeide de populariteit van wijn onder invloed van de Fransen. Nog steeds is de Franse invloed duidelijk merkbaar: de wijnhuizen heten ‘chateau’, de etiketten zien er Frans uit en er worden veel Franse druiven gebruikt.

Wijngaard LibanonUps en downs

Na de burgeroorlog van de jaren ’80 en de dip in de wijnproductie die deze oorlog teweeg bracht, kwamen er in de jaren ’90 nieuwe wijnhuizen en groeide de wijnproductie gestaag. Na twee decennia van relatieve rust is het aantal wijnproducenten in de Bekaa Vallei gestegen. Jaarlijks wordt er vijf miljoen liter wijn geproduceerd. Veel van de wijn is van hoge kwaliteit en wordt geëxporteerd naar o.a. de Verenigde Staten en Engeland. De bekendste wijnproducenten zijn Chateau Musar en Chateau Ksara.

Nieuwe spanningen

De laatste jaren stijgt de spanning weer in de Bekaa Vallei. Buurlanden Israël en Syrië zijn verwikkeld in langdurige gewelddadige conflicten. De Libanese Hezbollah verstevigt zijn macht in de Bekaa Vallei en mengt zich in de burgeroorlog van Syrië. Afgelopen maand was er in het nieuws dat de gevechten tussen Syrische rebellen en de Hezbollah nu ook in Libanon plaatsvinden. Wat het effect zal zijn op het land, de mensen en de wijnbouw is nog niet duidelijk. Maar laten we hopen dat de rust snel terugkeert in het eeuwenoude wijngebied.

 

 

Enhanced by Zemanta
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.