Rode Wijn Vipra Rossa 2011 van Bigi Umbria

Wijn Vipra Rossa 2011  Umbria wijngaardDe Rode Wijn Vipra Rossa 2011 kreeg ik van Sinterklaas. Uiteraard was ik het hele jaar behoorlijk zoet geweest en verblijdde de Sint me met deze lekkere wijn uit Italië. Italië en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Italianen zijn verwend met een zeer gunstige ligging, het ideale klimaat, prachtige bodemgesteldheid en talloze inheemse druivensoorten. Dat maakt van Italië een land dat bij uitstek geschikt is voor de wijnbouw en het drinken van wijn. Umbrië, waar de Vipra Rossa vandaan komt, is een kleine regio waar al sinds de Etrusken wijn wordt geproduceerd. Verder waren ook de Romeinen enthousiast over de wijnen. Umbrië was met name beroemd om zijn ietwat zoete witte wijnen (uit Orvieto). De echte doorbraak van Umbrië is gekomen door de opkomst van moderne vinificatietechnieken. Inmiddels is Umbrië vele DOC of DOCG rijker.

Wijnhuis Bigi Umbria

Wat weten we over wijnhuis Bigi? Wijnhuis Bigi is gesticht door Luigi Bigi in 1880 in een voormalig Franciscaans klooster in Umbrië. Tegenwoordig is het grootste deel van de productiefaciliteiten verplaatst naar Ponte Giulio, net buiten Orvieto. Wijnhuis Bigi is één van Umbrië ‘s bekendste wijnmakers. Wijnhuis Bigi heeft ongeveer 200 hectare aan wijngaarden (oa in het oorspronkelijke wijnbouwgebied van Orvieto). Het merendeel van de wijnen is wit (ongeveer 70%), de rest is rood.

Vipra Rossa 2011Rode Wijn Vipra Rossa 2011 van BIGI Umbria

Goed wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

Wijnhuis: Bigi
Wijnjaar: 2011
Flesinhoud: 75cl
Soort: Rode wijn
Druiven: Merlot, Sangiovese, Montepulciano
Alcohol: 13,00%
Wijnkarakter: Licht, fris en fruitig
Land: Italië
Regio: Umbrië

Wat proeven we?

Deze wijn is gemaakt van 70% merlot, 20% sangiovese en 10% montepulciano druiven. De kleur is prachtig diep kersenrood.
De wijn biedt heerlijke fruitaroma’s en komt charmant en verleidelijk over. De wijn is dus zacht met fruit en kruidigheid (laurier, rozemarijn?). De afdronk is fris met vleugen van gerijpt fruit van kersen en bramen.

Conclusie m.b.t. Vipra Rossa 2011

Ik houd wel van dergelijke wijnen. Niet al te heftig en zwaar, maar normaal en gewoon lekker. Ietwat commercieel en gelikt wellicht? Ach, mij maakt het niet uit, want lekker is lekker. Prijs is ook uitstekend rond de 7 euro.

Waar is Vipra Rossa 2011 te koop?

Mijnhemel (6,95)
Van Berkum (6,95)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.