Rode wijn Viña Tarapacá Gran Reserva 2011

Rode wijn Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011 - proefnotitie - wijngaarden

Chili  wordt met de dag serieuzer als het om mooie wijnen gaat! Ook deze rode wijn is daar weer een mooi voorbeeld van! We proefden de rode wijn Viña Tarapacá Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011.

Wat staat er op het etiket?

Rode wijn Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011 - proefnotitie - flesGoed, we gaan deze rode wijn eens nader onderzoeken. Wat staat er op het etiket van deze Chileense rode wijn?

Wijnhuis Viña Tarapacá
Wijnsoort Rode wijn
Oogstjaar 2011
Land Chili
Regio Central Valley
Druif Cabernet Sauvignon
Fles formaat 0.75
Alcoholpercentage 13%

 

Deze wijn bestaat uit 100% Cabernet Sauvignon. Door de druiven van de allerbeste percelen te selecteren, kan het pure karakter met, finesse en balans verkregen worden. Dit betekend toch lekker drinkbaar, ondanks de kracht en concentratie!! De mooiste Cabernetdruiven van de percelen San Jorge en San Jaime worden half april geoogst. Ze worden op roestvrijstalen vaten vergist en 12 maanden gerijpt op kleine franse houten vaten, vervolgens rijpt de wijn nog een jaar op fles, in de kelders totdat hij is uitgerijpt.

Rode wijn Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011 - proefnotitie - logoWijnhuis Viña Tarapacá

Dit wijnhuis kent een rijke geschiedenis die ver terug gaat in de tijd. Het wijnhuis is gelegen in de Maipo Valley, nu één van de meest vooraanstaande wijngebieden van Chili, waar rond hat jaar 1600 de eerste wijngaarden zijn aangelegd. In 1874 richt  Don Francisco de Rojas y Salamanca het wijnhuis “Viña de Rojas” op. Deze Don Francisco beplant zijn wijngaarden uitsluitend met speciaal geselecteerde wijnstokken die hij uit Frankrijk importeerde. In 1932 komt de bodega in handen van Don Antonio Zavala en hij geeft de bodega zijn eigen naam.

Don Antonio kent echter niet zo’n gelukkig huwelijk en dit loopt uit op een scheiding. Mevrouw Zavala, bijgestaan door de begenadigde advocaat Don Arturo Allesandri (én voormalig president van de Republiek), met de bijnaam de Leeuw van Tarapacá (een stad in het noorden van Chili), krijgt door de scheiding de wijngaard in handen en als dank voor het oplossen van alle problemen rond haar scheiding, vernoemt mevrouw Zavala de wijngaard naar haar advocaat: Vina Tarapacá Ex-Zavala.

Nu anno 2014 beslaat Estate Viña Tarapacá een complete vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha. De vallei Rosario de Naltugua ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Santiago en is te bereiken door ongeveer halverwege Talagante en Isla de Maipo via een smalle brug de Maipo over te steken. Direct daarna kronkelt een weg omhoog naar het idyllische, komvormige dal dat voor een aanzienlijk deel met groene druivenstokken is bedekt. Op het Estate is een compleet dorp gebouwd voor de eigen werknemers. Er wonen zo’n vijftien families, die ook de beschikking hebben over een schooltje en een kerk.

Rode wijn Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011 - proefnotitie - kelder

De gehele vallei is dus eigendom Viña Tarapacá. Naast de wijngaarden vind je op de Estate ook een eigentijdse kelder, waar de wijnmaker Ed Flaherty de scepter zwaait. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.  Hier worden wijnen gemaakt die een meer dan  honderd jaar oude traditie vertegenwoordigen en tegelijk een eigentijdse elegantie reflecteren. In 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en is nu het op 1 na grootste wijnbedrijf van Chili,

rode wijn - cabernet sauvignonDe druif Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is een kleine doffe donkerblauwe druif, heeft een dikke schil, en geeft sap met een vrij volle, fruitige smaak en een donkere kleur. Door de dikke schil bevatten Cabernet Sauvignon wijnen echter veel tannines, waardoor jonge wijnen nogal stug overkomen. Daarom worden ze vaak geblend met soepele druiven zoals de Merlot of Cabernet Franc. Omgekeerd wordt Cabernet Sauvignon gebruikt om de smaak van wijn van soepele druiven robuuster en complexer te maken. De Cabernet Sauvignon is zeer geschikt om in eikenhouten vaten te rijpen: het maakt de stevige tannines aanzienlijk zachter en soepeler, waardoor zeer goede wijnen kunnen ontstaan. Door de lange bewaartijd en het sowieso al complexe karakter van de Cabernet Sauvignon – met geur- en smaakelementen van onder meer zwarte bessen, kersen, pruimen, cederhout, leer, tabak en menthol – kunnen na verloop van tijd stevige, volle, complexe wijnen ontstaan. Het rijpingsproces in de fles is uitermate belangrijk bij de Cabernet Sauvignon, omdat gedurende de bewaartijd zowel de smaak als de structuur nog aanzienlijk veranderen. Dus het maken van een uitgebalanceerde Cabernet Sauvignon wijn is zeker niet eenvoudig!

Rode wijn Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011; wat proeven we?

Een hele mooie wijn Eerst de geur: bessen héél aromatisch, bos…. De smaak: heel vol en zacht, weer die rijpe bessen, heel elegant en complex en een mooie lange afdronk. Deze wijn vraagt wel om eten: geef ‘m de hoofdrol bij een hoofdgerecht van mooi rood vlees. Genieten!

Conclusie m.b.t. Rode wijn Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2011

Verbluffende donkere rode wijn met aroma’s van rijp fruit als aardbei, cassis en zwarte bes. In de smaak droog, heel intens met mooie balans tussen rijpe tannines en sappige fruittonen van o.a. rijpe aardbeien.

Waar kun je deze rode wijn kopen?

Deze rode wijn is te koop bij Grapeful.nl voor € 16,50. De wijn vind je hier

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.