Rode Wijn Vina Salceda Rioja Reserva 2007

Vina Saceda Rioja klinkt toch wel bekend? Klopt! Een paar weken terug hebben we het gehad over de Vina Salceda Rioja Crianza 2008 en nu hebben we het over de Reserva 2007. Tja, niet voor niets. De Crianza was een wijn waar ik blij van werd, dus laten we ons maar eens aan de Reserva wagen. Ook deze komt bij mijn vrienden van Gall&Gall vandaan. Ik heb me een Gall&Gall klantenkaart laten aansmeren, alleen al omdat ik goed werd geholpen door iemand met kennis van wijnen. Na bestudering van het etiket lezen we dat het om een Denominación de Origen Calificada (DOC, een wijn uit de hoogste klasse) wijn gaat.

Ook deze wijn komt van de Bodegas Vina Salceda, Elciego. Zoals reeds eerder geschreven wordt er sinds 1969 op deze Bodegas Spaanse kwaliteitswijn geproduceerd. In het hart van de Rioja streek ligt deze Bodegas tussen Rioja Alta en Alavesa in. Ze produceren verschillende wijnen met als basis de Tempranillo, Mazuelo en Graciano druiven. De familie Chivite beheert de wijngaard van ongeveer veertig hectaren in Elciego. Voor deze Reserva wordt de Tempranillo (grootste deel) aangevuld met Mazuelo druiven. Verder voor deze Reserva een lange rijping van 18 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout.

Nog even kort het verschil tussen Crianza, Reserva en Gran Reserva

  • Crianza: Is een kwaliteitswijn welke gedurende tenminste 24 maanden op hout en fles heeft gerijpt.  Van die 24 maanden minimaal 6 maanden op eikenhouten vaten.
  • Reserva: Dit de zijn rode wijnen die minimaal 36 maanden gerijpt hebben, waarvan 12 maanden op eikenhoutenvaten en de rest op fles.
  • Gran Reserva: De topper onder de wijnen en wordt dus enkel in topjaren gemaakt.
 Deze rode wijnen rijpen tenminste 60 maanden, waarvan minimaal 18 maanden op eikenhouten vaten.

 Wat proeven we?

Een mooi glas met dieprode kleur. Mooie zwart fruit smaak van kersen, bessen met kaneelachtige smaak en hout. Lekkere complex dus! Tannines die goed passen bij het fruitige karakter van de wijn met een lange afdronk. Dit is een wijn waar je lekker tijdens een herfstige dag van kan genieten.

Conclusie m.b.t. Vina Salceda Rioja Reserva 2007

Als ik enthousiast ben dan ben ik dat ! En over deze mooie Vina Salceda Rioja Reserva, ben ik enthousiast. M.b.t. de Crianza was ik iets terughoudend maar deze Reserva maakt indruk. Vallende bladeren, warme truien, harde wind of storm, open haard aan en op de bank met deze Reserva. Het plaatje is compleet en kloppend. Een wijn met een mooi karakter waar ik van geniet.

 Waar kopen we Vina Salceda Rioja Reserva 2007

Gall & Gall (13,49 euro )


Enhanced by Zemanta
3 Reacties
  1. Zeer mooi Rioja, geproefd de 2007 reserva, ga deze eerste kerstdag tegenover de 2008 reserva zetten. Wijn met kracht, elegantie, kruidig, niet teveel hout, mooi donkerfruit en fluweel zacht. Deze is veel beter dan de bekende Marques de Cáceres die vroeger heel goed was, maar nu wel wat vlak en makkelijk is geworden.

  2. net terug uit tenerife – deze wijn daar gedronken ,vond hem erg lekker,dus meteen thuisgekomen ff gegoogled. 🙁 prijsverschil maar liefst bijna 10 euri. denk dat ik ook maar wijn ga importeren 😉

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.