Rode Wijn Vina Salceda Rioja Crianza 2008

Vorige week liep ik  per ongeluk een Gall &Gall binnen. Ik had haast en moest nog een fles wijn halen. Ik ging er weg met een fles Vina Salceda Rioja Crianza 2008. Ondanks mijn vooroordelen mbt Gall & Gall werd ik er goed geholpen; er werd goed doorgevraagd en men kwam snel met een suggestie voor mijn wijnsmaak; de Vina Salceda, een mooi Rioja. Na het etiket beter gelezen te hebben, bleek het een Denominación de Origen Calificada (DOC). Een wijn uit de hoogste klasse: Spannend!

In Spanje zijn er slechts 2 DOC-gebieden: Rioja en Priorato. Er zijn behoorlijk strenge eisen voor een DOC wijn. Om voor  een DOC in aanmerking te komen moet een wijngebied minimaal 10 jaar een DO (Denominación de Origen) hebben voordat het een DOC mag worden.

De wijn komt van de Bodegas Vina Salceda, Elciego. Sinds 1969 wordt op deze Bodegas kwaliteitswijn geproduceerd. In het hart van de Rioja streek ligt deze Bodegas tussen Rioja Alta en Alavesa in. Ze produceren verschillende wijnen met als basis de Tempranillo, Mazuelo en Graciano druiven. Ondanks dat de wijngaard geen deel uit maakt van de allereerste, honderd jaar oude bodega´s uit Rioja, wordt de bodega wel beschouwd als één van de Spaanse wijn (Rioja) grondleggers. In de afgelopen jaren, kwam het eigendom van Viña Salceda in handen van de familie Chivite, die een lange traditie heeft op het gebied van wijn produceren in Navarra. Onder de nieuwe leiding heeft vernieuwing en innovatie plaatsgevonden wat resulteert in een mooie herkenbare wijnstijl. De familie beheert wijngaard van veertig hectaren in Elciego. Voor deze Rioja wordt de Tempranillo (grootste deel) aangevuld met Mazuelo druiven. Een rijping van 15 maanden op vaten van Amerikaans eikenhout maakt de wijn verder af.

 

Wat proeven we?

Een prachtig glas met een mooie diep rode kleur. Mooi fruitige smaak van kersen, bessen met vanille smaak en kruiden. Tannines die goed passen in bij het fruitige karakter van de wijn met wat scherpte, wat typisch Rioja is!

 

Conclusie m.b.t. Vina Salceda Rioja Crianza 2008

Echt een heerlijke wijn waarbij je terug denkt aan die mooie spaanse liefde. Een wijn die je wellicht alleen moet drinken want je verlangt naar meer. Qua prijs zeer aantrekkelijk. Wel is het zo dat het geen Top 20 wijn is. Echt wel lekker, maar we kunnen kiezen en moeten streng zijn.

 

Waar kopen we Vina Salceda Rioja Crianza 2008

Gall & Gall (euro 9, 49)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.