Rode wijn Villa Wolf Pinot Noir 100%

villa wolf - duitse wijngaarden

De afgelopen weken zijn er al heel wat proefnotities van rode wijnen voorbij gekomen. We proeven veel zo met de feestdagen in zicht. Hartstikke leuk en lekker! Vandaag hebben we ook weer een mooie rode wijn. Deze keer hebben we de Rode wijn Villa Wolf Pinot Noir 100% geproefd. Een aanrader, die we jullie zeker niet willen onthouden.

Villa Wolf Pinot Noir - rode wijn proefnotitieWat staat er op het etiket?

Wijnhuis Villa Wolf
Wijnsoort Rode wijn
Land Duitsland
Regio Pfalz
Druif Pinot noir
Fles formaat 0.75
Alcoholpercentage 13%

Villa Wolf - rode wijn proefnotitieVilla Wolf

De geschiedenis van Villa Wolf gaat terug naar 1756, toen nog JL Wolf Landgoed geheten. Gelegen in de Pfalz in Duitsland stond het landgoed bekend als een succesvolle en zeer gewaardeerde wijnmakerij met een prachtige villa in Italiaanse stijl. Maar aan het eind van de 20e eeuw gaat het minder en minder met dit wijnhuis. Dan wordt het landgoed en de wijngaard in 1996 overgenomen door Ernst Loosen van Weingut Dr Loosen en gaat het roer om. De naam en reputatie worden in ere hersteld, net als de kwaliteit van de wijnen van dit wijnhuis.

Sinds 2011 staan Patrick Mollendorf en Sumi Gebauer aan het hoofd van dit landgoed. Patrick en Sumi ontmoetten elkaar bij Dr Loosen, waar ze allebei werkten. Een romance op de werkvloer ontstond en het huwelijk werd voltrokken. En nu runt dit jonge, talentvolle echtpaar dus Villa Wolf met als doel het pure, authentieke terroir van de Pfalz in al hun wijnen terug te laten komen.

De filosofie van het echtpaar is, dat grote wijnen worden gemaakt in de wijngaard. Daarom is hun wijnbouw duurzaam, wordt de biodiversiteit van al hun wijngaarden gekoesterd en zorgen ze voor een gezonde bodem, zodat het karakter van de druif en de bodem terug komen in de wijnen. Deze duurzame visie zie je ook terug in de wijnkelder van het wijnhuis. Traditionele vinificatiemethodes worden gebruikt om de wijnen te maken. Natuurlijke gisten en rijping op eiken vaten zijn daar voorbeelden van

Pinot Noir - Rode wijn proefnotitie Villa Wolf Pinot NoirDe druif Pinot Noir

De Pinot Noir heeft zijn oorsprong zeer waarschijnlijk in de Bourgogne waar tweeduizend jaar geleden door de Romeinen al wijn werd gemaakt. Sommigen beweren echter dat zijn herkomst in het Nijldal in Egypte ligt. De Romeinen noemden hem destijds ‘Helvenacia Minor’ en de Fransen zijn hem later pinot gaan noemen vanwege de vorm van de druiventros die lijkt op een pijnboom (‘pin’).

De Pinot Noir heeft de reputatie de meest grillige druif – samen met de Nebbiolo – ter wereld te zijn. Door sommigen wordt de Pinot Noir omschreven als de meest geliefde druif onder wijnliefhebbers en de meest gehate druif onder wijnmakers, vanwege zijn diversiteit en complexiteit enerzijds en zijn moeilijke groei en vinificatie anderzijds.

De Pinot Noir gedijt goed in een niet al te warm en vrij vochtig klimaat. De rijping is relatief vroeg in het seizoen, dus dat maakt hem minder geschikt voor warme gebieden. En hij wil traag kunnen rijpen. Daarnaast houdt deze moeilijke jongen van kalkrijke bodems (zoals in de Bourgogne) die door hun uitstekende drainage leiden tot een hoge gemiddelde bodemtemperatuur. Tenslotte is de Pinot Noir nogal gevoelig voor lentevorst, alsmede voor allerlei mogelijke druivenziektes. De Pinot Noir wordt vanzelfsprekend veelvuldig aangeplant in de Bourgogne en daarnaast onder meer in de Champagne streek en de Elzas. Buiten Frankrijk treffen we hem aan in onder meer Duitsland en Oostenrijk (veelal koel te drinken wijnen onder de naam Spätburgunder of Frühburgunder), Italië, Californië, Australië, Nieuw-Zeeland en natuurlijk ook in Chili.

aroma's - rode wijn proefnotitie
Veelvoorkomende aroma’s van de Pinot Noir

 

De Pinot Noir heeft vanwege zijn dunne schil weinig tannines en zijn sap is vrijwel kleurloos. Kenmerkend is zijn gevoeligheid voor de bodem/het terroir waarop hij groeit: een bepaalde aardsheid valt in vrijwel alle Pinot Noir wijnen te herkennen (volgens sommigen zelfs een boerenstallucht!). Jonge Pinot Noirs bevatten geur- en smaakelementen van viooltjes, rozen, frambozen, aardbeien, kersen, bosbessen en kruiden zoals dille en munt. In de wat oudere wijnen treffen we tevens dierlijke en aardse tonen zoals leer, mos en truffel. Houtlagering kan daar nog elementen van zoethout, kaneel en vanille aan toevoegen. Bijzonder is dat in de Pinot Noir meer resveratrol voorkomt dan in andere blauwe druiven, een stof die bijdraagt aan het voorkomen van kanker. Daarnaast bevat de Pinot Noir ook veel saponine, een stof die cholesterolvorming afremt. Een gezonde jongen dus!

Villa Wolf Pinot Noir - rode wijn proefnotitieRode wijn Villa Wolf Pinot Noir; wat proeven we?

Deze paarsrode geurt naar blauwe bessen, heeft een licht rokerige geur (de wijn heeft 6 maanden houtopvoeding gehad en dat ruik je dus terug). In de mond proef je rijpe zwarte kersen en een heel licht wat kruidigheid met een mooie afdronk. Een lekkere, zachte wijn met pit en kracht!

Conclusie m.b.t de Rode wijn Villa Wolf Pinot Noir

Een aanrader! Een lekkere frisse wijn met fijn fruit, die naast zachtheid ook de nodige warmte, pit en kracht heeft. Lekker sappig met een mooie afdronk.

Waar kopen we deze rode wijn?

Deze rode wijn is onder andere te verkrijgen bij Scandies.nl voor € 8,95. Deze rode wijn vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.