Rode wijn Villa Raiano Taurasi 2005

rode wijn bedrijf Villa Raiano TaurasiBij het voorbereiden van een proeverij voor de wijnsocieteit kwam ik deze rode wijn tegen en toen ik hem proefde, dacht ik daar moet ik eens meer aandacht aan besteden.

Villa Raiano

Villa Raiano is een bedrijf dat in 1996 is opgericht door de fameuze familie Basso. Voorheen was het een producent van olijfolie.

De wijnmakerij is opgericht in het dorp Raia, net buiten de stad in het hart van Irpinia. Hieruit is de naam ontstaan.

Na 13 jaar continue groei en onderzoek werd er een nieuwe kelder gebouwd met de meest moderne, technologische en architectonische methoden, gelegen op een heuvel die 600 meter boven de zeespiegel ligt. Deze nieuwe kelder ligt in de gemeente San Michele di Serino.

Zoals hierboven laat zien, geeft dit wijnhuis een uitzicht vanaf de top van de heuvel. Het is gebouwd op 2 niveaus om het werk van de kelder te vergemakkelijken, zonder dat het esthetische aspect verdwijnt.

Deze mooie plek is een ideale locatie om evenementen en proeverijen te organiseren.

rode wijn villa riaina -wijnmakerijDe verandering begint bij de onvergetelijke jaren in de Wine School van Avelino. Al jaren was mijn familie verbonden aan de traditie van olieproductie. In de afgelopen 20 jaar is er dus veel verandert. Zijn belangrijkste doel werd productie en marketing van het familiebedrijf om een wijn op hoog niveau te produceren.

Samen met zijn broers Simon en Paul is deze wens in vervulling gegaan.

Volledig verbouwd op de prachtige heuvels van Irpinia. De productie wordt hoofdzakelijk gemaakt voor klassieke wijnen zoals Greco di TufoFiano di Avellino en Taurasi.

Het bedrijf heeft een oppervlakte van 20 ha. De wijngaarden liggen in verschillende gebieden om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken.

In de stad Castelfranci van Taurasi DOCG bezit het bedrijf een wijngaard van 9 ha. Deze wijngaard ligt 620 meter boven de zeespiegel. Hier wordt de druivensoort Anglianico verbouwd voor de Taurasi wijn. In de typische vulkanisch bodem zit ook klei en kalksteen.

rode wijn villa riaina -wijngaardenDe Griekse di Tufo wordt veelal geteeld in de stad Montefusco. Op 600 meter boven de zeespiegel. Dit gebied wordt gekenmerkt door klei, zand en mergel tufsteen.

Fiano di Avellino wordt verbouwd in de gemeente Lapio Montefredane en San Michel di Serino. De klimatologische omstandigheden zijn daar heel erg divers.

Van deze klassieke druiven worden diverse soorten wijnen geproduceerd zoals: Grappa, Mousserende wijnen en de rode, witte en rosé wijnen gemaakt.

Rode wijn Villa Raiano Taurasi 2005

De wijn die we vandaag bespreken is een rode wijn van Villa Raiano Taurasi 2005. Deze rode wijn is gemaakt van 100% Anglianico druif

De eerste 10 dagen van november worden de druiven geoogst. De wijn rijpt 18 maanden op houten vaten van verschillende jaren en daarna rijpt de wijn verder op fles tot 3 jaar na de oogst.

rode wijn  Villa Raiano Taurasi flesHet is een wijn met duidelijk herkenbaar geur van vulkanische bodem. Zo ook in de neus koffie, hout gebrand, teer, pruimen.

In de smaak is hij in eerste instantie ligt droog, maar dan komen ook de fruittonen van bessen en kersen naar boven. Alles bij elkaar een aangenaam glas wijn. Voor velen zal het een eetwijn zijn, maar ik heb hem zo gedronken en is zeker voor herhaling vatbaar.

Deze rode wijn heb ik zelf gekocht bij de Sligro. De prijs ligt rond de € 30,-. Via internet is deze wijn ook te krijgen en varieert de prijs tussen € 31, – en € 45, –

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.