Rode wijn vermindert kans op diabetes

rode wijn gezondheidZoals we vorige maand al een aantal keren (juichend) schreven dat wij van Wijnbloggers wel houden van onderzoeken die aantonen dat er niets mis mee is om dagelijks een glaasje rode wijn te drinken. Vorige maand bleek al uit een onderzoek dat je van wijn niet dikker wordt en bleek ook dat rode wijn de kans op het krijgen van een depressie vermindert. Dat is nieuws, wat wij graag horen!

En wederom is er een studie gepubliceerd, waaruit blijkt dat het drinken van rode wijn goed is voor de gezondheid. Overigens werd in dit onderzoek niet alleen de effecten van rode wijn onderzocht, maar ook van chocolade en met dezelfde uitkomst! Ook niks mis mee, ben dol op chocolade en wat dacht je van de combi rode wijn en chocolade!?!

Maar goed, wat was nu de uitkomst van dat onderzoek? Uit het onderzoek bleek dat rode wijn en chocolade kan helpen tegen diabetes 2. Diabetes 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Bij diabetes 2 is het hormoon insuline te weinig aanwezig in het lichaam en kan het lichaam daardoor de bloedsuikerspiegel niet meer goed regelen en reageert het ook niet meer goed op dit hormoon.

Het onderzoek

Onderzoekers van Kings College in Londen en de Universiteit van East Anglia deden onderzoek onder bijna 2000 vrouwen tussen de 18 en 76 jaar. Door het invullen van vragenlijst, werd de inname van flavonoïde geanalyseerd en vervolgens vergeleken met de bloedsuikerwaarden van de deelnemende vrouwen. Uit de analyses bleek dat vrouwen die veel flavonoïden binnen kregen, beter hun bloedsuikerwaarden konden regelen. Uit het onderzoek is nog niet gebleken hoe groot de inname van flavonoïden moet zijn om een gunstig effect te geven, maar dat zal vast nog wel onderzocht worden…

Flavonoïden in rode wijn, maar ook in chocolade, noten en zaden…

Flavonoïden zijn plantaardige stoffen, die in groenten en fruit de kleur bepalen. Van geel tot rood tot donkerpaars, de grote variatie in kleuren die groenten en fruit kunnen hebben, worden dus door deze plantaardige stoffen bepaald. Ook hebben flavonoïden invloed op de smaak. Flavonoïden stonden vroeger beter bekend als vitamine P. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten flavonoïden. Nu zijn er ruim 4000 soorten bekend en beschreven. Flavonoïden komen veel voor in bosbessen, druiven, bessen, cacao, noten en zaden. Druiven bevatten 100 tot 135 milligram flavonoïden per 100 gram fruit en hebben een grote invloed op de smaak en de kleur van wijn.

(Ondanks dat we hier regelmatig met grote vreugde over de positieve gevolgen van het drinken van rode wijn op de gezondheid schrijven, zijn wij ons natuurlijk bewust van de nadelige gevolgen van overmatig alcoholgebruik en de ellende, die het kan veroorzaken. Overmatig alcoholgebruik is niet goed voor de mens. En om de alombekende slogan, die jarenlang te zien is elke reclame-uiting voor alcoholhoudende dranken, maar weer eens aan te halen: Geniet, maar drink met mate…)

Meer lezen over de invloed van het drinken van een glaasje wijn op de gezondheid? Kijk dan eens hier..

 Bron: The Journal of Nutrition

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld, lekkere wijnen en leuke wijnproeverijen, volg Wijnbloggers ook op Facebook of Twitter!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.