Alcoholvrije rode wijn werkt bloeddrukverlagend

Het drinken van alcoholvrije rode wijn verlaagt bloeddrukAlcoholvrije rode wijn kan bij mannen de bloeddruk verlagen. Dit blijkt uit Spaans onderzoek dat recent is gepubliceerd in Circulation Research. Het onderzoek toont aan dat het waarschijnlijk niet de alcohol in de rode wijn is die er voor zorgt, maar dat dit komt door de polyfenolen. Polyfenolen zijn de antioxidanten in rode wijn en deze polyfenolen zorgen ervoor dat het stikstofmonoxide-gehalte in het lichaam toeneemt. Als het stikstofmonoxide-gehalte in het lichaam daalt, ontspannen de bloedvaten en daalt de bloeddruk.

Onderzoek effect (alcoholvrije) rode wijn

In het onderzoek werd een groep van 67 mannen met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar en allen met een sterk verhoogd risico op hartziekten, gedurende 4 weken gevolgd door de onderzoekers. Deze 67 mannen werden over 3 groepen verdeeld. De eerste groep dronk vier weken dagelijks bijna 300 ml alcoholvrije rode wijn, de tweede groep dronk dagelijks gewone rode wijn en een derde groep dronk dagelijks 90 ml gin. Na deze “eerste ronde” wisselden de groepen en dronk elke groep een ander drankje. Na deze ronde werd er weer van drankje gewisseld, zodat elke groep uiteindelijk na drie ronden elk drankje 4 weken lang gedronken had.

Na 12 weken bleek dat wanneer de mannen alcoholvrije rode wijn hadden gedronken, de bloeddruk van deze mannen daalden. Doordat de bloeddruk van de mannen daalden, nam ook de kans op hartziekten met zo’n 14 procent af, evenals de kans op een beroerte die afnam met 20 procent. Bij de mannen die gewone rode wijn dronken daalde de bloeddruk maar weinig en als de mannen gin hadden gedronken had dit helemaal geen effect op de bloeddruk.

Bron: “Dealcoholized red wine decreases systolic and diastolic blood pressure and increases plasma nitric oxide” Circ Res 2012; DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.112.275636.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.