Rode Wijn Spätburgunder 2010 bij Margeret Wines

Proefnotitie Rode wijn spatburgunder - UtrechtZoals al eens eerder aangeven, zijn er in Utrecht vele leuke wijkwinkeltjes, waar je de nodige lekkernijen kunt kopen. Op mijn lijstje stond, dat ik even langs Maragret Wines moest gaan voor wijn. Ik wist precies wat ik moest halen, namelijk een mooi rode wijn en dit keer een  Spätburgunder. Als ik het zelf mag zeggen een prima keuze, gezien het het aankomende mooie weer. Lekker licht en toegankelijk voor in de tuin of op het terras. Uiteraard voor een mooie prijs van 14,50.

proefnotitie rode wijn spatburgunderDe Spätburgunder druif of Pinot Noir?

De Spätburgunder is in Duitsland en Oostenrijk de gebruikte naam voor de rode (franse) Pinot Noir druif.  Uit verschillende bronnen blijkt dat de naam Pinot is afgeleid uit het Franse woord voor dennenappel. Waarschijnlijk omdat de druif of de vorm van de tros op een dennenappel lijkt. De druif Spätburgunder behoort tot de Burgunder familie en dus tot de vroegste druivenrassen die we kennen. Het bekendste gebied van de Duitse burgunder is de omgeving van Pfalz. In Duitsland zijn ongeveer 15.000 hectare wijngaard met Spätburgunder aangeplant. Wijnliefhebbers, en dus ook wij van Wijnbloggers, zijn steeds meer waardering gaan krijgen voor dit druivenras.

De Spätburgunder vraagt net als de andere burgunders de nodige zorg en stelt hoge eisen aan klimaat en bodem. Het gedijt het beste in zogenaamde ‘Rieslinglagen’, dat wil zeggen de beste locaties. Wanneer de groeicondities goed zijn, dan bereikt de Spätburgunder de juiste smaak en is hij heerlijk.

In het glas

Spätburgunders zijn vol en zacht van smaak. De typische Spätburgunder kan ruiken naar rijp rood fruit, variërend van aardbeien tot kersen, of naar zwart fruit van bramen tot zwarte bessen. Bij barriquewijnen komen daar accenten van vanille en kaneel bij. Men maakt onderscheid tussen het klassieke en moderne type. Traditioneel werden de beste Spätburgunders uit zeer rijpe druiven gemaakt. Ze hadden een roestachtige tint met niet te veel kleurintensiteit en ze waren mild van smaak met weinig tannine.  Naast dit klassieke type wordt de moderne Spätburgunder steeds belangrijker. Dit type heeft een krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren en ondergaat vaak een korte lagering in kleine eikenhouten vaten. Wij van wijnbloggers drinken deze Spätburgunder licht gekoeld (12 graden), wat de wijn prima kan hebben.

Rode wijn Spätburgunder Reichsrat von BuhlDe Wijngaard Von Buhl

Zoals reeds eerder beschreven werd Reichsrat von Buhl in 1849 opgericht door Franz Peter Buhl. In zijn roerige geschiedenis is Wijngaard Von Buhl uitgegroeid tot een waar begrip in de Pfalz en daar buiten. Het is gevestigd in Deidesheim, waar de vinificatiekelder en een groot deel van de wijngaarden liggen. De mooiste wijngaarden van Von Buhl liggen echter in het gehuchtje Forst vlakbij Deidesheim. Onder leiding van Francis Armand Buhl (1837-1896), werd de Wijngaard steeds succesvoller en werden er prijzen gewonnen zoals:

  • De Gouden Medaille in Parijs 1867
  • De grote Medaille van Philadelphia in 1876
  • Grand Prix Paris 1900
  • Grand Prix van St. Louis in 1904
  • Grand Prix Brussel 1910

Wat een rijke geschiedenis en dat proef je in de wijnen hoor! Echte Duitse kwaliteitswijnen.

In totaal is het wijngaardareaal 62 hectare groot. Voornamelijk beplant met Riesling (87%) en Spätburgunder (7%) druiven. De overige wijngaarden (6%) zijn beplant met druivensoorten als Weissburgunder, Rieslaner en Scheurebe. Overigens, sinds 2008 worden de wijngaarden biologisch bewerkt en met de nodige liefde.

Verder hebben de Wijnen van Buhl al eerder positieve vermeldingen gehad waaronder:

Jaar Onderscheidingen
2011 De Grote Hamersma 2013: 9
2010 Grote Hamersma 2012: 9
2010 Perswijn 2012: 15 pt. mooi citrus, fris, strak, perzik, appel, fijne zuren, lengte, fraai

Rode wijn Spatburgunder 2010 Reichsrat von Buhl

Goed, het is tijd om te gaan proeven.  Wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken!

Naam: Spätburgunder 2010
Land: Duitsland
Herkomst: Deidesheim
Smaak: Fris, kruidig zurig, met
Inhoud: 75 cl
Kleur: Licht rood

Wat proeven we?

De wijn is helderrood van kleur. Verder ruik je het rode fruit (kersen, bessen) en iets  kruidigs. Wij drinken de wijn licht gekoeld en dan smaakt hij zacht en is hij verfrissend en uiteraard lekker, met iets kruidigs (mokka, chocolade?).

Conclusies m.b.t deze rode wijn Spätburgunder Von Buhl 2010

Ik ben onder de indruk. Wat een lekkere wijn en dat voor 14.50 euro. Tevens zou ik nog wat andere wijnen van Van Buhl meenemen. Mooie tip om eens langs te gaan bij Margaret Wines!

Waar kopen we deze  rode wijn Spätburgunder Von Buhl 2010

Je kunt deze rode wijn in meerdere speciaalzaken kopen. In mijn geval heb ik hem bij Margaret Wines gekocht. Deze rode wijn kost daar maar 14,50 euro en dat is niet duur. Verder kun je hem ook bestellen op internet.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.