Rode Wijn Séduction 2011 Merlot

Rode Wijn Séduction 2011 Merlot wijngaardenDit keer hebben we de Séduction 2011 Merlot geproefd. Al eerder proefden we de Chardonnay versie van Séduction en deze was mij prima bevallen. Dus ik was er benieuwd naar om te zien wat ze van deze Séduction 2011 Merlot hebben gemaakt.

De beste tijd voor mij om Merlot te drinken, is de herfst. In mijn beleving past dit weer bij een mooi glas Merlot, of het is voor mij gewoon een excuus om in de winter en herfst wat vaker voor rood te kiezen. Net als bij de Chardonnay van Séduction, gaat ook bij deze Séduction 2011 Merlot het gerucht rond, dat hij in een Michelin sterrenrestaurant wordt geschonken. Kortom, weer een spannend wijntje met hopelijk een verrassing.

Nog even kort over de Merlot

De blauwe druivensoort Merlot is vanwege zijn vele prachtige blends met de Cabernet Sauvignon erg beroemd. Met name door het gebruik van de Merlot druif in de wereldberoemde Bordeaux wijnen als de Château Latour (Pauillac), maar natuurlijk ook van wereldberoemde cépage wijnen zoals de Pétrus uit de Pomerol en diverse grootheden uit het Saint-Emilion gebied.

Rode Wijn Séduction 2011 MerlotDe Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord ‘merle’ dat merel betekent. De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is, samen met de Cabernet Sauvignon, de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noordoosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last-but-not-least Chili.

De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte, heeft een dunnere schil en is wat groter dan de Cabernet Sauvignon. Daardoor zijn wijnen van de Merlot sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en bevatten deze vanwege de dunnere schil minder tannines. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer. Zijn populariteit is natuurlijk ook te danken aan de groeiende populatie wijndrinkers die houdt van toegankelijke – zachte, fruitige, soepele – rode wijnen. Bijzonder is dat de Merlot ook als tafeldruif kan worden gegeten.

Rode Wijn Séduction 2011 Merlot

Goed we hebben de Séduction 2011 Merlot op tafel staan en laten we eens even op het etiket kijken:

  • Herkomst: 
Frankrijk, Languedoc
  • Jaar: 
2011
  • Badet Clement & Cie
  • Druif: 
Merlot
  • Inhoud van de fles:
 0.75 l
  • Alcoholpercentage: 
13,5%

Rode Wijn Séduction 2011 Merlot Op het etiket staat dat de wijnproducent van deze Séduction 2011 Merlot Badet Clement & Cie is. Deze wijnfamilie Delaunay is al meer dan honderd jaar een begrip in Bourgogne, zowel als producenten, maar ook als wijnhandelaars. Catherine en Laurent Delaunay vertegenwoordigen de 4e generatie van deze wijnfamilie. Samen richtten zij in 1995 een eigen handelsbedrijf op nl. Badet Clément & Cie. Het oorspronkelijke doel was het overbrengen van hun kennis in de Zuid-Franse regio Bourgogne en de Languedoc-Roussillon, maar natuurlijk ook het voortzetten van de familietraditie. In bijna 15 jaar is het ‘bedrijfje’ flink gegroeid en zijn ze in de Bourgogne een begrip. Badet Clément & Cie zijn nu ‘créateurs de vins de marque’ (merkwijn ontwerpers), gespecialiseerd in het creëren van Franse, kwalitatief hoogwaardige merkwijnen voor de internationale markten.

De Séduction 2011 is afkomstig van de zonovergoten wijngaarden uit de Languedoc. De bodem van de wijngaarden bestaat uit leisteen en een mengsel van klei, kalk en rolkeien. Het klimaat is mediterraan warm, droog en zonnig. Gemiddelde leeftijd van de wijnranken: 15-25 jaar. Catherine en Laurent werken samen met 4 verschillende wijnmakers en een grote wijngaard en zijn goed voor meer dan 10 miljoen flessen per jaar.

Bij de Vinificatie (wijnbereiding) wordt ongeveer 80% van de druiven klassiek gevinifieerd met een inweking/gisting van 10 dagen in RVS tanks. De resterende 20% ondergaat een ‘macération carbonique’ (koolzuur inweking op opgeperst druiven) om meer fruit en frisheid te behouden.

Wat proeven we?

We ruiken al de mooi donkere bessen/fruit, cassis achtige geur en we proeven een licht en niet overdreven zoetje. Gevolgd door een mooi smaak van inderdaad bessen (cassis), jam achtig en kersen. De wijn heeft ook iets kruidigs, maar niet overdreven. Niet een te lange afdronk en voldoende zuurtje en tannines om deze wijn overeind te houden.

Conclusie m.b.t. Rode Wijn Séduction 2011 Merlot

Heerlijke wijn voor een diner, ook geschikt voor bij de open haard met wat hapjes. Een aanrader zeker gezien de prijs. Maar goed, Badet Clement & Cie staan voor kwaliteit.

Waar kopen we Rode Wijn Séduction 2011 Merlot?

De Séduction 2011 Merlot kun je kopen bij sterwijnenthuis.nl voor 7,50

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.