Rode Wijn Rioja Luis Canas van onze Spaanse “Ome Luis”

Wijngaard Spanje Rioja Luis CanasEen Rioja Luis Canas in Barcelona drinken geeft mij het ultieme vakantiegevoel deze week. Een mooi glas Rioja Luis Canas van de gelijknamige Bodegas met uitzicht over de zee met een paar lekere hapjes (Iberico ham, locale Spaanse kaas, olijven, etc) en ….weg is het werk en de dagelijkse beslommeringen van thuis. Onze Spaanse vriend Luis heeft het wel begrepen! Een lekkere soepele Rioja (Crianza) uit 2009 met de volle smaak van mijn favoriete Tempranillo druif en een randje (5%) Garnacha maakt de wijn echt zeer toegankelijk. Inderdaad de fles was snel leeg!

Eigenlijk zou ik jullie allemaal moeten uitnodigen om naar Barcelona te komen om deze wijn te proeven op mijn terras met uitzicht op zee. Zodra jullie er zijn stappen we s’morgens op tijd in de auto en rijden even naar vriend Luis in Villabuena (midden in de Rioja) om wat wijnflessen te halen. Luis neemt de tijd voor ons en laat zijn wijnbedrijf met zijn wonderschone wijngaarden zien. Aan het eind van de ochtend het hoogtepunt! We mogen zijn wijnkelder in en Ome Luis neemt ons mee naar zijn “geheime” eigen voorraad met de speciale reserva’s. Je begrijpt wel dat iedereen zo’n oom in de familie wil hebben en wij van Wijnbloggers zeker!

Wijnkelder Luis Canas Bodega SpanjeZoals jullie weten is de Rioja waarschijnlijk qua naam het bekendste wijngebied van Spanje. Al door de eeuwen heen wordt er goede wijn gemaakt. In de 18e eeuw begon men op advies van de Fransen 🙂 met het lageren van de wijnen op eiken houten vaten en vestigden vele Franse wijnboeren, voornamelijk uit de Bordeaux, zich in Spanje. Oom Luis beheerst de Franse traditie van houtlageren tot in de puntjes en weet exact hoeveel hout hij aan de wijn moet toevoegen om deze soepel te maken: hij laat de wijn 12 maanden rijpen op de Frans/Amerikaanse eikenhouten vaten (70/30).

Wat Proeven we?

De mooi volle smaak van de door ons zo geroemde Tempranillo druif. Ik proef frambozen, kersen (dus zoetig); heerlijk soepel en in dit geval ook zacht. We hebben tot laat discussie gevoerd over deze wijn of hij niet ” te” soepel is, waardoor hij ietwat gelikt smaakt. Ome Luis blijft natuurijk wel een ondernemer die goed nadenkt over wat zijn klant lekker zal vinden. Het is zeker niet de bedoeling om negatief te zijn over de souplesse van deze Rioja, maar hij smaakt wellicht wat te commercieel. Maar het is natuurlijk nooit fout om toegankelijke (eufemisme) wijn te produceren. Zeker niet als het van ome Luis komt die voor zijn familie een very special wine heeft bewaard voor een very special price, uiteraard alleen voor zijn familie.

Wat is de conclusie m.b.t. de Rioja Luis Canas 2009?

Deze wijn heeft terecht de kwalificatie van Denominacion de Origen Calificada verdient. Ome luis heeft door hard werken en het gaan voor kwaliteit (want dat proef je) iets heel moois gemaakt. Natuurlijk heeft hij het klimaat en de grond (terroir) en ligging tegen de zonnige zuidhellingen mee. En we staan niet alleen in onze mening: hij produceert maar liefst 1,5 miljoen flessen per jaren met 120 hectare wijngrond.

Waar kunnen we de Rioja Luis Canas kopen?

Bij restaurant Zussen in Utrecht kun je een heerlijke ome Luis Canas bestellen voor 5,60 per glas!

Verder is de Rioja Luis Canas ook te verkrijgen via Spanjewijn.nl 13,17 euro.

En natuurlijk in de lokale supermarkten in Barcelona voor 8,46 euro.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.