Rode Wijn Planeta Cerasuolo di Vittoria 2010 Gall&Gall

rode wijn planeta - wijngaarden siciliëDeze rode wijn Planeta Cerasuolo di Vittoria uit 2010 is een aanrader. Het woord “ Cersasuolo”  betekent ‘kersenrood en dat is deze wijn zeker. Uitstekende rode wijn met veel smaken waaronder: kersenfruit, zachte kruiden en licht eiken. Heerlijk dus! De wijn is gemaakt van de Nero d’Avola & Frappato druif. Deze mooie en fijne, elegante en rode kwaliteitswijn met de herkomstbenaming Cerasuolo di Vittoria, komt uit de provincie Ragusa, wat in het zuidoosten van Sicilië is gelegen. Dit prachtige eiland kreeg pas in 2005 erkenning; namelijk een wijnstreek met de passende DOCG status.

Sicilië

Wat weten we eigenlijk van Sicilië? Het is een eiland en is met haar 25.460 km² wel het grootste eiland in de Middellandse zee. Ter vergelijking, België heeft een oppervlakte van 30.528 km². Kenmerkend voor Sicilië is dat actieve en slapende vulkanen het reliëf en uitzicht van het eiland bepalen. De Etna is de hoogste vulkaan met 3.370 m.

De grootste oppervlakte van Sicilië wordt ingepalmd door heuvels en hoogland. Er zijn 4 berg- en heuvelruggen die het landschap verdelen. De meest noordelijke, de Siciliaanse Apennijnen, zijn met pieken tot 2.000 m de hoogste en een verlengstuk van deze in Calabria. Het heuvelland reikt tot 1.600 m. De weinige vlakte is te vinden langs de kust, de grootste, ongeveer 430 km², is aan de oostkust, tussen de Etna en de provincie Syracuse.
De ondergrond is hoofdzakelijk vulkanisch, aan de kusten zand en op de flanken van de Apennijnen kalksteen. In het zuidoosten ligt het kalkhoudend Ragusaplateau.

Het klimaat is uiteraard vol mediterraans met gemiddelde temperaturen van 17 tot 18,7°C aan de kusten. Er zijn meer dan 120 volle-zon-dagen.
Vegetatie: de eikenbossen hebben plaats gemaakt voor typische mediterrane begroeiing met
maquis. Sicilië is een paradijs van zuiderse vruchten. Er is een beperkte productie van kurk.

rode wijn planeta - wijngebieden siciliëWijngebieden


Ondanks de zuidelijke ligging is Sicilië een meer dan uitstekende plek voor wijnbouw. Er is weinig regen, maar wel een hoge vochtigheid en een groot verschil tussen dag- en nachttemperaturen.

Sicilië is goed voor 15% van de Italiaanse wijnproductie op een oppervlakte van ongeveer 120.000 ha. Als oorspronkelijk producent van witte mengwijn is Sicilië gedurende de laatste 20 jaren veranderd naar een wijnbouw met oog voor kwaliteit en regelmatig biologisch. Men grijpt er ook meer en meer terug op authentieke lokale druiven.

De meeste wijnvelden liggen in de provincies Trapini (57 % wijnvolume), Agrigento (18 %) en Palermo (14 %).In Trapini wordt de bekende Marsala gemaakt (een verrijkte dessertwijn).

Voornaamste druivenaanplant: Alicante, Barbera, Cabernet Sauvignon, Calabrese, Catanese Nero, Corinto Nero, Frappato, diverse Nerello, Nero d’Avola, Nocera, Perricone, Pinot Nero en Sangiovese.

Classificatie
 Italiaanse wijnen

De Italiaanse wijnwetgeving erkent vier categorieën:

A) Vino da tavola


Een algemene categorie van wijnen die afkomstig zijn uit de 20 wijnregio’s van Italië en beperkt gecontroleerd worden.

B) Indicazione Geografica Tipica (IGT)


Deze categorie is sinds 1992 ingevoerd. Deze wijnen zijn afkomstig uit een nauwkeurig omschreven gebied. Zij worden ook beter gecontroleerd dan de eerste categorie en zijn representatief voor het herkomstgebied. De druivensoort – daarvoor niet typisch voor de streek – kan op het etiket naast de herkomst aangeduid zijn. Dit zijn de meeste wijnen in Sicilië.

C) Denominazione di Origine Controllata (DOC)


Deze categorie beoogt een relevant kwaliteitsniveau voor de wijn te zijn. Het registreren van een wijn als DOC wordt meestal door een groepering van producenten aangevraagd. Plaats van herkomst en specificaties (aanbevolen druivenvariëteiten, de wijze van verbouwing, de opbrengst en eventuele toegestane overschrijding, de bereiding, veroudering en minimaal alcoholgehalte) worden voorgeschreven. De wijn wordt chemisch geanalyseerd en organoleptisch geproefd. DOC wordt op het etiket vermeld en de flessen dragen een staatszegel. Er zijn 22 DOC-wijnen in Sicilië.

D) Denominazione di Origine Controlata e Garantita (DOCG)


Dit is de hoogste categorie van uitstekende wijnen. Een DOC-wijn die gedurende een vijftal jaar zijn regelmaat van uitstekende kwaliteit aangetoond heeft, kan naar deze categorie overkomen. Het omgekeerde is eveneens mogelijk. Een DOCG wijn dient door de producent afgevuld te worden. De fles draagt een staatszegel. Sicilië bezit één DOCG.

rode wijn planeta - wijngaarden planetaHet Wijndomein Azienda Agricola Planeta

Het wijndomein Azienda Agricola Planeta
 heeft een 5-tal locaties:

 • Sambuca di Sicilia (Agrigénto) met de eerste vermelding van de familie in 1600 met 2 wijngaarden (Ulmo en Maraccolli), 

 • Menfi, aan de kust in de uiterste westelijke hoek van de provincie Agrigénto, 
- Vittoria en Noto (Zuid-Sicilië)
 • Castiglione di Sicilia aan de flank van de Etna.
 • Planeta kreeg haar huidige vorm in 1995 en de jonge generatie heeft vandaag in totaal 16 cépages aangeplant over 390 ha. Zij produceren 4.900 hl met 12 wijnen, waaronder ook een DOCG Cerasuolo di Vitoria en een DOC Moscato di Noto.

De druiven

Deze rode wijn is gemaakt van de druivensoorten:

 • Frappato Nero

  Rode Siciliaanse druif met laag tanninegehalte, reeds bekend in de 17de eeuw. Zij geeft licht aromatische wijnen maar wordt meestal als mengdruif gebruikt bij Nero d’Avola. Aroma’s van kersen.
 • Nero d’ Avola

  De naam van deze rode druif verwijst naar de plaats Avola in de omgeving van Siracuse. Zij wordt ook Calabrese genoemd, maar is in Calabrië nauwelijks aangeplant.Nero d’Avola geeft wijnen die mooi donker, zacht en robuust zijn en die goed rijpen, vooral als ze kort in eiken vaten zijn behandeld. Ook als mengdruif is hij ideaal omdat hij een zeer diepe kleur geeft in combinatie met veel suiker en een aciditeit die, ondanks de hitte, goed aanwezig is. Het is net deze aciditeit die, bij teelt op bepaalde ondergronden, soms problemen kan opleveren. Vandaar dat hij dikwijls geblend wordt met druivenrassen zoals Nerello Mascalese of Frappato die van nature minder zuren hebben.

In het glas

Goed, het is tijd om te gaan proeven.  Wat staat er allemaal op de fles? Het is wel handig om te weten wat je gaat drinken.

Naam: Planeta Cerasuolo 2010
Land: Italie, Sicilië
Herkomst: Sicilië
Soort wijn: Rode wijn
Smaak: Fris, kruidig zurig
Inhoud: 75 cl
Kleur: rood

 

Rode wijn Planeta Cerasuolo 2010 - flesWat proeven we?

De wijn is helderrood van kleur. Verder ruik je het rode fruit (kersen, bessen) en iets  kruidigs. Wij drinken de wijn licht gekoeld en dan smaakt hij zacht en is hij verfrissend en uiteraard lekker, met iets kruidigs (mokka, chocolade?).

Conclusies m.b.t deze rode wijn Planeta Cerasuolo 2010

Ik ben onder de indruk. Een mooie rode wijn die nog op dronk is, geschikt bij eten (Osso bucco, kalfsvlees). Wat een lekkere wijn en dat voor 14.73 euro. Ik ben niet de enige die enthousiast is!

 

Anderen over de Planeta Cerasuolo 2010 :

Waar kopen we deze rode wijn Planeta Cerasuolo 2010?

Je kunt deze rode wijn in meerdere speciaalzaken kopen. In mijn geval heb ik hem bij Gall &Gall gekocht . Deze rode wijn kost daar maar 14,73 euro en dat is niet duur. Verder kun je deze rode wijn natuurlijk ook bestellen via internet.

1 Reactie
 1. Bij de actie “mijn lievelingswijn” van Gall &Gall heb ik ook dit jaar weer voor de Planeta Cerasuolo di Vittoria gekozen. Voor mij de mooiste wijn die G&G verkoopt. De uitgeloofde prijs, een wijnreis naar de Lanquedoc zal ik naar ik vrees echter ook dit jaar wel niet winnen…

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.