Rode wijn of witte wijn? Waarom kies je voor witte of rode wijn?

Rode wijn of witte wijn Waarom kies je voor witte of rode wijnWaarom kies je voor rode wijn? Of waarom juist voor wit? Dat vroegen Engelse onderzoekers zich ook af en besloten het geheim achter de keuze voor rode wijn of witte wijn te ontrafelen. Een groot onderzoek onder 2000 Engelsen werd opgezet en in detail werden de sociale gewoonten van deze 2000 mensen onderzocht. Er werd onder meer gekeken naar inkomens- en carrièreperspectieven en persoonlijke eigenschappen.

Met als uitkomst: rode en witte wijn liefhebbers hebben zo hun eigen levensstijl en lijkt het alsof mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken zich aangetrokken voelen tot een bepaalde soort wijn.

Uitkomsten onderzoek “Het geheim achter de keuze voor witte of rode wijn”

Uit het onderzoek bleek dat rode wijn drinkers over het algemeen een stuk gelukkiger zijn.  Ze zijn vaker hoog opgeleid, getrouwd, lijken meer ontspannen en drinken ook vaker dan liefhebbers van witte wijn.

Liefhebbers van witte wijn zijn over het algemeen praktischer ingesteld, genieten van een vakantie in eigen land (in dit geval dus de UK) en zijn tevreden over hun carrière.

Ook lijken rode wijn drinkers de meeste ontspannen van het stel. Witte wijn drinkers houden van de status quo en rosé drinkers kunnen niet wachten op verandering.

Carrière

rode wijn - witte wijn - carriere

Meer dan de helft van de rode wijn drinkers zijn hoger opgeleid en verdienen (gemiddeld) tussen de £ 40.000-45.000 per jaar. 81 procent van deze rode wijnliefhebbers is tevreden over zijn baan, maar 65 procent geeft wel aan nog steeds ambitieus te zijn en hogerop te willen. Ondanks dat ze over het algemeen ambitieus zijn, denkt minder dan een kwart dat ze alles op het gebied van hun carrière kunnen bereiken.

Ter vergelijking: 43 procent van de witte wijn liefhebbers is hoger opgeleid en verdient gemiddeld £ 25.000-30.000 per jaar. En, ondanks dat 81 procent van de witte wijn drinkers nog niet in de buurt is van de top van hun carrière, zijn de meeste witte wijndrinkers niet zo ambitieus (42 procent), zijn ze tevreden over hun carrière en hoeven ze niet zo nodig hogerop.  Meer dan driekwart geeft dan ook aan dat ze zijn zeer tevreden zijn met wat ze hebben bereikt.

Uit het onderzoek kwamen ook wat cijfers over de rosé fans. Opvallend was dat 55 procent van deze rosé fans aangaf op 18-jarige leeftijd van school afgegaan te zijn en zich in het werkende leven te hebben gestort. Gemiddeld ligt het salaris van de rosé fan rond de £ 30.000,- per jaar

rode wijn - witte wijn - socialSocial

Rode wijn liefhebbers zijn het vaakst gelukkig getrouwd. 52 procent gaf aan in het huwelijksbootje gestapt te zijn. 86 procent geeft aan ook een gelukkige relatie te hebben.

Witte wijn drinkers zijn vaker single en hebben daar ook geen problemen mee. Ze zijn gelukkig en 85 procent geeft ook aan niet op zoek te zijn naar een relatie. Rosé fans hebben een gelukkige relatie, maar daar valt het huwelijk niet onder. Rosé fans hebben dus ongehuwde relaties.

Op het gebied van sociale netwerken zijn rosé drinkers het actiefst. Gemiddeld bezoeken zij 13 keer per week Facebook en hebben gemiddeld 146 vrienden op Facebook.

Rode wijn drinker hechten meer waarde aan echte vrienden, maar vinden Facebook wel leuk. Gemiddeld hebben ze 90 vrienden en bezoeken zo’n 8 keer per week Facebook om te socializen met hun vrienden daar.

rode wijn - vakantieVakantie

Rode wijn drinkers genieten goed van het geld dat ze verdienen en geven het ook veel uit aan vakantie.  Ongeveer een kwart van de liefhebbers van een glaasje rood, gaf aan drie keer per jaar op vakantie te gaan buiten eigen land én daarnaast ook minimaal drie keer per jaar een weekendje weg te gaan in eigen land. Rode wijn drinkers bezoeken gemiddeld 10 verschillende landen.

Witte wijn drinkers blijven liever in eigen land. Zij hoeven niet zo nodig naar alle uithoeken van de wereld te vliegen en zijn tevreden in eigen land.

Persoonlijkheid

Rode wijn drinkers zien zich zelf als zelfverzekerd, relaxed, sterk en intelligent. Witte wijn drinkers gebruiken woorden als praktisch, helder, verlegen, stil en gereserveerd om zichzelf te beschrijven Rosé drinkers zien zichzelf graag als hard, warm en charmant.

Rode wijndrinkers vinden dat zij stijlvol zijn. Althans 59 procent denkt dat van zichzelf. 88 procent geeft aan trots te zijn op hun uiterlijk. Dat is vergelijkbaar met witte wijnliefhebbers. 87  procent van de witte wijnliefhebbers zegt trots te zijn op hun uiterlijk en 56 procent zal zich zelf ook omschrijven als stijlvol.

rode wijn - witte wijn - drinkgedragDrinkgedrag

De gelukkige, intelligente, goed verdienende, stijlvolle rode wijn drinkers, genieten wekelijks het meest van hun favoriete drankje. Gemiddeld drinken zij 4 glazen, witte wijn liefhebbers drinken er 3 én rosé fans houden het gemiddeld slechts op twee glazen wijn per week.

Grappig, zo’n onderzoek naar wijn

Persoonlijk vind ik dit soort onderzoeken altijd wel leuk en ik moet ook toegeven dat je bij het lezen van de resultaten er toch niet aan ontkomt dat je gaat vergelijken of het klopt. En ik moet zeggen; er komen een aantal zaken toch wel erg overeen. 🙂 En andere ook weer niet. 🙁

Bron: Telegraph.co.uk

 

1 Reactie
  1. Inderdaad grappig zo’n onderzoek. Hoewel ik de wetenschappelijke waarde betwijfel (want kan je het bijvoorbeeld ook andersom beschouwen, dat kosmopolieten eerder rode wijn drinken dan witte wijn?) zitten er veel herkenbare punten in!
    Bedankt voor het delen!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.