Rode wijn Mancura Etnia Carmenère 2013

Rode wijn Etnia - proefnotitie

Vandaag weer een nieuwe wijn op de proeftafel en wel de rode wijn Etnia Carmenère van het Chileens wijnhuis Mancura, gelegen in Central Valley. Central Valley, in het hart van Chili, is één van de gebieden in Zuid-Amerika met de meeste wijnproductie. De regio kan onderverdeeld worden in een aantal kleinere regio’s: Maipo, Rapel, Curicó en Maule. Maipo is één van de bekendste gebieden van Central Valley. De druif die het meest aangeplant is, is Cabernet Sauvignon, gevolgd door Chili’s nationale trots  Carmenère.

rode wijn etnia - flesWat staat er op het etiket?

Goed, het is tijd om deze rode wijn eens te proeven, maar natuurlijk niet zonder eerst op het etiket te hebben gekeken. Wat staat er op het etiket?

Wijnhuis: Mancura
Wijnsoort: Rode wijn
Oogstjaar: 2013
Land: Chili
Druif: Carménère
Fles formaat: 0.75
Alcoholpercentage: 13%

proefnotitie rode wijn mancuraWijnhuis Mancura

Wijnhuis Mancura is één van de eerste wijnbedrijven die in Chili de duurzaamheidscode ‘Certified sustainable wine of Chile’ heeft weten te behalen. En dat is een hele prestatie gezien de strenge criteria waaraan voldoen moet worden op het gebied van de wijngaarden, de wijnmakerij en de gemeenschap (leveranciers, werknemers, overheid). Voldoe je aan de gestelde criteria en heb je een bedrijfsbeleid dat er op gericht is om zo duurzaam mogelijk te werken, dan krijg je het certificaat.

De naam van het wijnhuis, Mancura, verwijst overigens naar de mythische Andes Condor, die door de Chilenen wordt gezien als de bewaker van hun land. De condor, één van de grootste vogelsoorten ter wereld met een vleugel spanwijdte van meer dan 3 meter!, werd in oude Zuid-Amerikaanse culturen gezien als de beschermheer van de gewassen. De Inca’s dachten dat de condor verantwoordelijk was voor de zonsopkomst, omdat deze vogel met al zijn kracht, de zon over de bergen kon tillen.

Opvallend aan de wijnen van dit wijnhuis is de bijzonder gunstige prijs- kwaliteitsverhouding. Elke wijn die dit wijnhuis maakt, biedt geweldig veel kwaliteit voor een zeer gunstige prijs. Door de evenwichtige samenstelling van de Mancura wijnen, zijn ze goed te combineren met uiteenlopende gerechten, maar kunnen ook heerlijk ´los´van de maaltijd worden gedronken.
Carmenere, chili's nationale trots voor rode wijn

De druif Carmenère

De Carmenère druif heeft een nogal bijzondere geschiedenis. Voordat de Phylloxera (druifluis) in de 20e eeuw keihard toesloeg in Europa, was de Carmenere één van de edele druiven die een belangrijke rol speelde in de rode Bordeaux wijnen. Omdat de Carmenere sowieso al gevoelig was voor allerlei ziektes werd hij hard geraakt door de druifluis en vervolgens de rug toegekeerd in de Bordeaux. Gelukkig werd de druif al voordat de druifluis toesloeg naar Chili geëxporteerd, echter in de veronderstelling dat het de populaire Merlot druif betrof! Pas vele jaren later, eind vorige eeuw, kwam men erachter dat in verschillende Chileense wijngaarden tussen de veronderstelde Merlot wijnstokken ook anders uitziende wijnstokken stonden die ook wat later rijpten dan de Merlots. De Chileense producenten wisten natuurlijk al jaren dat hun wijngaard niet voor 100% met Merlot druiven was aangeplant, maar waren bang voor een schandaal. Aanvankelijk werd het bestaan van de Carmenere tussen de Merlot druiven stilgehouden, maar de Chilenen zagen ook interessante mogelijkheden.

De Carmenère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili, dat vanwege z’n afgelegen ligging geen last heeft van de gevreesde phylloxera. Buiten Chili wordt de Carmenere nog steeds aangeplant in de Bordeaux alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Noord-Italië schijnt de Carmenere voor te komen, tussen de Merlot wijnstokken.

De Carmenère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst die gevoelig is voor coulure, bloesemval die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. Hij geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nogeens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

Rode wijn Mancura Etnia Carmenère 2013; wat proeven we?

Lekker zwoel, rijp, soepel van smaak. Je proeft zwart fruit zoals bramen, pruimen, een hint chocola en kruidigheid. De ‘stinkere’ stijl van het huis, vol rijp Chileens fruit, goede frècheur, mooie bitters…  Wederom een mooi glas van het huis Mancura.

Conclusie m.b.t. Rode wijn Mancura Etnia Carmenère 2013

Deze rode wijn is precies zoals een wijn van de nationale druif van Chili behoort te zijn! Een mooie rode wijn vol rijp Chileens fruit, een goede versheid, mooie bitters en kruidig! Heerlijk om zo los te drinken als aperitief, maar ook lekker bij borrelgarnituur, vlees-, pasta gerechten en gerijpte harde kazen.

Waar kopen we deze rode wijn?

Deze Chileens rode wijn is te verkrijgen bij Grapeful.nl à € 5,39. Je vindt deze rode wijn hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.