Hoe rode wijn gemaakt wordt in een infographic

rRode wijnAl vaker hebben we hier op Wijnbloggers mooie infographics van WineFolley laten zien. En ze hebben weer een mooie nieuwe infographic gemaakt, althans deze infographic over het maken van rode wijn is gemaakt door Jelle de Roeck. Jelle de Roeck is in het dagelijkse leven architect en is een enorme wijnliefhebber en daarover ook schrijft op zijn blog.

Het maken van rode wijn

In de infographic zie je het gehele proces van het maken van rode wijn weergegeven. Van de druiven die aan de wijnstokken hangen, geoogst en geplukt moeten worden, naar het fermenteren in grote ketels om vervolgens de wijn te laten rijpen.

Daarna volgt een tweede gisting, (ook malolactische gisting, melkzuurgisting genoemd). Deze tweede gisting is het bacteriologisch proces dat (harde) appelzuren omzet in zachtere melkzuren. Rode wijn ondergaat vrijwel altijd een tweede gisting, omdat deze tweede gisting dus een gunstig effect heeft op de smaak van rode wijn. Appelzuren hebben een harde en uitgesproken smaak, terwijl melkzuur veel zachter overkomt.

Bij witte wijn is deze tweede gisting geen vaste regel, omdat bij witte wijn deze zuren de wijn vaak juist lekkerder en aantrekkelijker maken. (Hoe vaak proef je in witte wijn niet appel, een lekkere zure Granny Smith?)

Na deze tweede gisting wordt het bezinksel uit de rode wijn gehaald en is de wijn klaar om gebotteld te worden in de fles, om dan uiteindelijk in de fles in de winkel terecht te komen, waar de rode wijn door ons, wijnliefhebbers, gekocht kan worden.

Infographic – Hoe rode wijn gemaakt wordt…

Hoe rode wijn gemaakt wordt - infographic

Andere leuke infographics over wijn:
Wijn maken in 22 stappen
Wijn combineren met de Aziatische keuken (infographic)
Is wijn nu goed voor je of niet? 
Top 10 wijnhuizen op Facebook in een infographic
Infographic 12 tips om je fles te recyclen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Geschiedenis van Zuid-Afrika
Je eigen glazen ingooien
Wine and cheese in een infographic
Weetjes over champagne in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.