Rode Wijn Le Vassal De Mercués 2010 Malbec

rode wijnAfgelopen weekend heb ik een heerlijke Malbec wijn geproefd, namelijk Le Vassal De Mercués 2010. Mijn zus was net terug uit Frankrijk en had weer een paar mooie flessen wijn meegenomen, waaronder deze Malbec uit de Cahors. Lekker genietend in de tuin werd de fles open getrokken en vol spanning werden de glazen in geschonken. Tja, een vakantie moet altijd goed, natuurlijk het liefst met wijn, worden afgesloten.

Chateau De Mercués La Vassal de Mercués

Chateau de Mercués is een hotel, restaurant en wijnproducent. Eigenlijk een droom van elke wijnliefhebber. In je hotel (met zwembad) kunnen je vrienden blijven slapen, in je restaurant kunnen ze bij je eten en van een heerlijk glaasje wijn genieten. De ideale combinatie dus voor menig wijnliefhebber. Verder is er naast het eten en de wijn een schoonheidskliniek. Het kasteel is een mooi oud en klassiek kasteel uit de 13e eeuw.

George Vigouroux is de wijnmaker van het kasteel en hij maakt al sinds 1987 mooie klassieke Malbec’s. Het kasteel heeft 32 hectare aan wijngaard en er zijn prachtige wijnkelders.

De wijnen van de Cahors

Het wijngebied van Cahors is echt al heel oud. Het waren de Romeinen die onder andere in de Cahors de eerste wijngaarden aanlegden. Schatting is dat dit ongeveer 50 BC heeft plaats gevonden. De Romeinen begrepen het al snel dat het Cahors gebied, met zijn mooie brede rivier de Lot en zijn kalkbodems, een perfecte plek was voor wijnproductie. Sinds 1971 is de Cahors een AOC-wijn. De voornaamste druif die voor Cahors-wijn wordt gebruikt is de (blauwe) Auxerois, ook wel Cahors-druif, ook wel Malbec of Côt genoemd.  Verder zijn er in de streek ook andere druivensoorten zoals de Merlot en de Tannat.

De Malbec druif

In deze wijn zit ongeveer voor 80% aan Malbec, 10% aan Merlot en nog een kleine 10% aan Tannat. De Malbec druif is met name voor de Cahors de belangrijkste en meest typerende. Deze druif kent zijn oorsprong in het zuidwesten van Frankrijk. Aanvankelijk was de druif behoorlijk populair onder de Franse wijnboeren, maar sinds de strenge vorst in de Bordeaux streek in 1956, welke circa 75% van de Malbec oogst verwoestte, is de liefde behoorlijk bekoeld. Ook in de Cahors had diezelfde vorst toegeslagen, maar daar werd de druif wel weer aangeplant en herwon hij zijn populariteit en staat er ongeveer 4000 hectare aan Malbec.

Vanwege de gebruikte Malbec druif in de Cahors wijnen, die veel tannine en kleurstof bevat, alsmede condities van de bodemgesteldheid en het microklimaat, levert dit veelal een diep donkerrode wijn op die bijna zwart lijkt. Hierom wordt het ook wel de “zwarte wijn”(Frans: “Vins noirs”) uit de Cahors genoemd. Het zijn prachtige robuuste wijnen.malbec

De Malbec druiven zorgen vaak voor de nodige geur- en smaakelementen in wijn. Je moet dan denken aan: bramen, pruimen, zwarte bessen en kersen, en soms ook chocolade. De Malbec wijnen zijn gebaat bij houtrijping om de tannines te verzachten en een mooiere balans tussen fruit, alcohol en tannines te verkrijgen en om subtiele hout, vanille, kruiden en koffietonen toe te voegen.

Rode Wijn Le Vassal De Mercués 2010
Druif: Malbec
Alc: 14%
Type: Rode Wijn
Wijnhuis: Chateau  De Mercues La Vassal de Mercues
Wijnstreek: Cahors
Land: Frankrijk
Jaar: 2010

Wat proeven we?

De wijn heeft een mooie, aantrekkelijke rood-paarse kleur. We proeven een krachtige smaakvolle wijn (overdonderend, wauw). Vol met mooi rijp, rood fruit, kersen en de nodige kruiden (peperig). Mooie tannines! Zeker het proeven waard en blij dat mijn zus deze wijn had meegenomen.

Waar te koop

Je kunt deze wijn in Frankrijk kopen.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.