Rode wijn Lady M 2012 van Aaldering Vineyards & Wines

Proefnotitie Rode wijn Lady M 2012  Aaldering Vineyards & Wines - Aaldering

Zuid-Afrika, nog een relatief nieuw wijnland, is een land waar wij van Wijnbloggers nog niet zo heel veel wijnen van geproefd hebben. Reden dus om eens een flesje Zuid-Afrikaanse wijn open te trekken en ons meer te verdiepen in het Zuid-Afrikaanse wijnland. We kozen voor de rode wijn Lady M van Aaldering Vineyards & Wine. De rode wijn die al een aantal jaren in de businessclass van de KLM geschonken wordt en in diverse sterrenrestaurants. We zijn benieuwd!

Zuid-Afrika , een lekker wijnland

De wijngeschiedenis van Zuid-Afrika gaat terug naar 1652, als de Nederlander Jan van Riebeeck, in opdracht van de VOC, voet aan wal zet. Van Riebeeck plant er de eerste druivenstokken, maar het is zijn opvolger Simon van der Stel, een enorme wijnliefhebber, die er voor zorgt dat de Zuid-Afrikaanse wijnen beter worden. Als dan ook vele Franse Hugenoten, ook voorzien van de nodige wijnbouwkennis, zich rond 1688 in Zuid-Afrika vestigen, bloeit de wijnindustrie op.

Nu kent Zuid-Afrika meer dan 118.000 hectare aan wijngaarden, die gelegen zijn in zeer gunstig klimaat. Omgeven door de Atlantische en de Indische Oceaan en in het binnenland beschut door de bergketens en zeer gunstige klimaat (warme zomers, milde winters, bijna geen vorst en voldoende regen) is Zuid-Afrika een goed wijnbouwland. Druivensoorten als de chenin blanc (steen), colombar(d), chardonnay, sauvignon blanc, cape riesling, sémillon, riesling, cabernet sauvignon, shiraz, merlot, pinotage, pinot noir, cinsaut en cabernet franc gedijen in Zuid-Afrika dan ook goed.

Zuid-Afrika is opgedeeld in grote wijnregio’s, die meerde districten omvatten. Deze districten zijn weer opgedeeld in kleinere deelgemeenten, die wards heten. De Zuid-Afrikaanse wijnregio’s zijn: Coastal Regio, Olifants Rivier, Breede Rivier Valley en Klein Karoo.

Zeer bekend is het district Stellenbosch (Coastal Regio), die weer onderverdeeld is in wards als bijvoorbeeld Jonkershoek Valley, Devon Valley en Banghoek.

Aaldering Vineyards and Wines - Proefnotitie rode wijn Lady M 2012Aaldering Vineyards & Wines

In 2004 kochten Marianne en Fons Aaldering een wijngaard van 24 hectare in Devon Valley, gelegen in het district Stellen Bosch. Een ervaren wijnmaker werd door het Hollandse stel aangesteld en dat leidde er toe dat al in 2010 de eerste vintage op de markt werd gebracht. De wijnen van Aaldering worden geroemd om hun intense smaak en worden dan ook in verschillende Nederlandse twee en driesterrenrestaurants in Nederland geschonken.

Pinotage; een bijzondere druif

De Rode wijn Aaldering Lady M 2012 is gemaakt van het druivensoort Pinotage. De Pinotage druif kennen we allemaal als de nationale trots van Zuid-Afrika. Hoewel het aandeel van de Pinotage druif in de totale aanplant van Zuid-Afrika slechts zo’n 6% procent bedraagt, heeft de druif daar toch een bijzondere status. De Pinotage is een kruising van de druiven Pinot Noir en Cinsault. Helaas was de Pinotage lange tijd voorbestemd als bulkwijn, maar in de jaren ’90 kwam eindelijk de internationale erkenning.

pinotageDe druif is klein, heeft een dikke schil en kan een hoog suikergehalte hebben. De wijnen van de Pinotage kunnen variëren van licht rood fruitig tot stevig, vol, donker en kruidig, met een goede zuurgraad en tannines. Gemeenschappelijk kenmerken van de Pinotage wijnen zijn frambozen en banaan in de geur, aangevuld in de smaak met kersen, pruimen en kruiden. Na de regelmatig toegepaste houtlagering wordt de smaak meer jamachtig en komen hout- en vanilletonen naar voren. Een minder goede eigenschap van de (Zuid Afrikaanse) Pinotage wijnen is dat de geur vaak elementen bevat die lijken op ‘verbrand rubber’ en ‘nagellak remover’. De Zuid-Afrikanen zijn naarstig op zoek naar de oorzaak hiervan, maar ze hebben die helaas nog niet kunnen ontdekken.

Rode wijn Lady M 2012Lady M 2012 in het glas – Wat proeven we?

De Lady M heeft in het glas een mooie, heldere donkerpaarse kleur. Uit het glas komen de geuren van veel rood fruit als framboos, kersen en aardbeien. Ook ruik je een lichte kruidigheid en wat peper in de wijn. De aroma’s die je ruikt komen ook zeker terug in de smaak (lekker veel fruit dus!). Deze rode wijn is fris en prettig van smaak, je proeft veel rood fruit en wederom iets kruidigs.  De wijn heeft zachte tannines en een mooie, volle, lange afdronk.

Conclusie m.b.t. de Lady M 2012 van Aaldering Vineyards & Wines

Ik ben onder de indruk. Een mooie rode wijn, die je bij iedere slok blijft verbazen. Deze rode wijn kan nog verder rijpen op de fles en is goed te bewaren. Zeker een aanbeveling waard voor tijdens de kerstdagen.

Waar kopen we de Lady M 2012 van Aaldering Vineyards & Wines?

Deze rode wijn Lady M 2012 van Aaldering Vineyards & Wines is te verkrijgen bij:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.