Rode wijn La Mano Mencía Roble

La Mano - proefnotitie rode wijn - wijngaarden 2

Met de naderende feestdagen zijn wij van Wijnbloggers druk aan het proeven. Vooral rode wijn, witte wijn en mousserende wijn. Lekker en leuk, en onze bevindingen willen we natuurlijk graag met je delen! Het leuke aan wijn proeven is het ontdekken van de pareltjes, wijnen waarbij de prijs-kwaliteitverhouding zo goed is , dat je even twijfelt of je de prijs echt wel goed gelezen hebt. Zo ook bij de rode wijn van vandaag; La Mano Mencía Roble.

Wat staat er op het etiket?

La Mano Mencia Roble - proefnotitie rode wijn - flesGoed, we gaan deze rode wijn eens nader onderzoeken. Wat staat er op het etiket van deze Spaanse rode wijn?

Wijnhuis La Mano
Wijnsoort Rode wijn
Oogstjaar 2011
Land Spanje
Regio D.O. Bierzo
Druif Mencía
Fles formaat 0.75
Alcoholpercentage 13%

 

Wijnhuis La Mano

Vlakbij  de kleine middeleeuwse stad Villafranca del Bierzo, in het hart van de regio Bierzo in het noordwesten van Spanje, ligt het wijnhuis La Mano, dat samenwerkt met de wijnmakerij Vinos de Arganzo. La Mano werd in 2004 voor het eerst op de markt gebracht. De naam ‘La Mano’ heeft een dubbele betekenis. Zo kun je het associëren met de handen én het harde werken van de mensen op de wijngaard, die altijd in de weer zijn met de knoestige wijnstokken van de Mencía druif, een andere interpretatie is dat de hand symbool staat voor het feit dat deze wijn voor iedereen bereikbaar is.

Deze rode wijn La Mano Mencía Roble heeft al aardig wat prijzen in de prijzenkast staan. En niet de minste prijzen overigens! Een greep uit de prijzen:

  • Gold Medal, 91 Points, Los Angeles International Wine Competition 2013, vintage 2011
  • Silver Medal, MundusVini International Wine Award 2013, vintage 2011
  • 90 points R. Parker, The Wine Advocate, Issue 181, February 2009, vintage 2007
  • 90 points R. Parker, The Wine Advocate, Issue 175, February 2008, vintage 2006
  • 89 points R. Parker, The Wine Advocate, Issue 189, June 2010, vintage 2008
  • 88 Points R. Parker, The Wine Advocate, Issue 169, February 2007, vintage 2005

Meer weten over dit wijnhuis kijk dan de onderstaande video eens…

De druif Mancía

La Mano - Proefnotitie rode wijn - druifDe Spaanse Mencía druif vind je vooral in het noordwesten van Spanje én in de regio Bierzo. Bierzo is het deel van Castilla y Léon dat tegen Galicië aan ligt. Bijna 22.000 hectare is met deze druif aangeplant in Spanje. Naar alle waarschijnlijkheid is deze druif familie van de Cabernet Franc. Lokaal wordt deze druif dan ook wel Cabernet genoemd. Deze blauwe druif staat bekend om de zeer aromatische rode wijn die ervan gemaakt wordt.

Wijnen van de Mencía druif waren altijd wat licht, maar de afgelopen jaren met de komst van nieuwe generaties wijnmakers zijn de wijnen veel meer geconcentreerd en complex, wat ertoe heeft geleid dat sinds de jaren ’90 de belangstelling voor deze druif, van zowel wijnmakers als wijnliefhebbers, steeds verder gegroeid is.

Deze Spaanse druif geeft over het algemeen frisse wijnen met fijne zuren. Veel fruit, en dan vooral het kleinere fruit als framboos en bessen, vind je in deze wijnen terug. Meestal worden de wijnen van de Mencía jong gedronken, maar met houtrijping kunnen de wijnen nog een aantal jaren blijven liggen.

Rode wijn La Mano Mencía Roble; wat proeven we?

Deze rode wijn heeft een mooie, intense rode kleur. Je ruikt volop fruit. Lichtrood fruit, wat blauwe bessen, aalbes en wat peper. In de mond fruitig, kruidig, evenwichtig en mooie zachte tannines. (Roble betekent overigens eik en deze wijn heeft dan ook 3 maanden hout gehad.) De tannines zijn niet té. Een aangename verassing!

Conclusie m.b.t. Rode wijn La Mano Mencía Roble

Een verrassende rode wijn! Een beetje complex, maar zeer zeker soepel. Erg lekkere combinatie van fruit, kruiden en hout. Een absolute aanrader om eens uit te proberen. Zeker ook gezien de prijs-kwaliteitverhouding; een mooie wijn voor een zacht prijsje!

Waar koop je deze rode wijn?

Deze rode wijn is te koop bij Wijnkoperij Scandies.nl voor € 6,95. Je vindt deze rode wijn hier

Noot van de Redactie: Misschien leuk zo in deze dure tijd: Als je  Wijnkoperij Scandies op Facebook liked, krijg je een cadeaubon ter waarde van  € 10,- 🙂 De Facebookpagina van Wijnkoperij Scandies vind je hier… 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.