Dagelijks een glas rode wijn goed voor het immuunsysteem

Rode wijn goed voor gezondheidHet iedere dag drinken van een glas rode wijn lijkt het immuunsysteem te stimuleren en te versterken, blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Rode wijn voorkomt infecties

Een dagelijks glas rode wijn zou gunstig zijn voor de gezondheid. Door (dagelijks) matig alcoholgebruik wordt het immuunsysteem sterker en kan het helpen bij het bestrijden van infecties. Uit eerder en ander onderzoek is al gebleken dat resveratrol, een stof die in rode wijn voorkomt, goed is voor het hart en tegen kanker kan beschermen. Uit het nieuwe onderzoek zijn vermoedens ontstaan dat alcohol over beschermende eigenschappen beschikt en werd er ontdekt dat ethanol (alcohol) de effectiviteit van vaccinaties verhoogt.

“Bij de gemiddelde mens, die bijvoorbeeld een glas rode wijn bij het eten drinkt, verbetert de gezondheid en dan met name de cardiovasculaire functie verbetert” zegt Ilhem Messaoudi, universitair hoofddocent aan de School of Medicine van de Universiteit van Californië. “Nu kunnen we het immuunsysteem ook toe voegen aan die lijst . ”

Het onderzoek

Om het effect van alcoholconsumptie op het afweersysteem te onderzoeken, werden 12 resusapen door de onderzoekers getraind om (zelf) alcohol te drinken. De 12 apen werden gevaccineerd tegen pokken en hadden vervolgens negen maanden toegang tot alcohol (4 procent ethanol) of tot suikerwater.

“Net als mensen, vertonen resusapen zeer variabel drinkgedrag” zegt Professor Messaoudi. “Sommige dieren dronken grote hoeveelheden ethanol (alcohol), terwijl anderen juist met mate dronken”

Na deze negen maanden ontdekten de onderzoekers dat de apen die werden gezien als zware drinkers (apen die regelmatig meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol waarmee je nog achter het stuur mag kruipen, binnenkrijgen) immuun werden voor de pokken. De apen die werden gezien als matige drinkers (ongeveer een glas rode wijn per dag) vertoonden ook een grotere immuniteit dan de apen die helemaal geen alcohol dronken en zich stortten op het suikerwater.

“Hieruit kunnen we afleiden dat de gunstige effecten die matig alcoholgebruik hebben op de gezondheid komen doordat matig alcholgebruik een boost geeft aan het immuunsysteem van het lichaam.”,aldus Professor Messaoudi.  “Dit bevestigd wat er al enige tijd wordt aangenomen: matig alcoholgebruik leidt tot een verbetering van de gezondheid en voorkomt (vroegtijdig) sterven als gevolg van allerlei ziekten, en met name hart- en vaatziekten.”

Teveel niet goed

Ook uit dit onderzoek blijkt dat teveel, overmatig alcoholgebruik het tegenovergestelde doet en juist zeer negatieve invloed heeft op de gezondheid.”

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Vaccine.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.