Rode wijn helpt tegen Alzheimer

Glazen rode wijnRode wijn en groene thee lijken te helpen tegen Alzheimer, want natuurlijk chemische stoffen, die zowel in rode wijn als in thee zitten, lijken een belangrijke stap, bij het ontstaan van Alzheimer, te verstoren. Dit blijkt uit een recent onderzoek aan de University of Leeds.

Uit het onderzoek bleek dat er zich een proces in de hersenen afspeelt waarbij schadelijke ophopingen (klompjes) eiwit zich aan de hersenen hechten met als gevolg dat deze afsterven. De onderzoekers ontdekten dat ze met behulp van de extracten EGCG en resveratrol, die in zowel rode wijn en groene thee zitten, dit proces konden onderbreken.

Alzheimer

Een belangrijk kenmerk van Alzheimer is dat er een ophoping van eiwitplaques in de hersenen ontstaat. Dit wordt veroorzaakt door het eiwit beta-amyloïd. Onderzoeker Nigel Hooper zegt over Alzheimer: “Het is een misvatting dat Alzheimer een natuurlijk onderdeel is van het ouder worden. Het is een ziekte en uiteindelijk zullen we Alzheimer kunnen genezen. Hopelijk krijgen we steeds meer inzicht en kunnen we geneesmiddelen ontwikkelen.”

Het onderzoek

Voor het onderzoek vormden de onderzoekers verschillende amyloïdballen die zij toedienden aan dierlijke en menselijke hersencellen. Na het toedienen van de extracten EGCG en resveratrol veroorzaakten de ballen geen schade meer aan de cellen. De EGCG en resveratrol veranderde vorm van het amyloïdeiwit, waardoor het niet meer kon binden en het proces van ophoping en afsterven van de hersenen wordt onderbroken.

Ook bleek uit het onderzoek dat wanneer amyloïdballen zich aan hersencellen hechten, de productie van meer amyloïd in werking wordt gezet met als gevolg dat er een vicieuze cirkel ontstaat en de schade in de hersenen groter en groter wordt.

Rode wijn goed voor de gezondheid

Al uit eerdere onderzoeken is gebleken dat rode wijn (als je het met mate drinkt) een gunstige uitwerking heeft op de gezondheid. Zo gaat het veroudering tegen,waardoor het leven wordt verlengd. Maar ook maakt het botten sterker en zorgen stoffen in rode wijn ervoor dat je huid beter beschermd wordt. En het schijnt te helpen bij het op peil houden van je gewicht. En uit weer een Brits onderzoek blijkt dat je ook nog eens slimmer wordt van het drinken van rode wijn. 🙂 (Zie ook: 5 redenen om extra te genieten van rode wijn).

Bron: Science Daily

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.