Rode wijn goed voor je tanden!

Rode wijn goed voor het gebitRode wijn is goed voor je gebit en het voorkomt gaatjes. Althans, dat blijkt uit een nieuw onderzoek van een team van onderzoekers van de universiteit van Zurich en een Spaans onderzoeksinstituut. Rode wijn en de extracten van druivenpitjes zouden bacteriën in de mond, die zorgen voor schadelijke zuren en tandplak, tegengaan en gaatjes voorkomen.

Rode wijn goed tegen gaatjes

60 tot 90 procent van de wereldbevolking kampt met problemen in de mond. Gaatjes, ontstoken tandvlees, het verlies van tanden, zijn veel voorkomende problemen. Het begint allemaal met de bacteriën, die in de mond samenkomen (biofilms) en moeilijk te doden zijn. Deze bacteriën vormen tandplak en produceren zuren, die de tanden beschadigen én waar maar weinig tegen te doen is. Goed poetsen helpt natuurlijk wel, net als fluoride in tandpasta, maar toch zijn de effecten hiervan maar beperkt. Rode wijn en de extracten van druivenpitjes zouden volgens het onderzoek dus wel effect hebben.

Het onderzoek

Voor het onderzoek naar de effecten van rode wijn en de extracten van druivenpitjes op het gebit, dompelden de onderzoekers de bacteriën een aantal minuten in verschillende vloeistoffen. De bacteriën werden gedompeld in een bad met rode wijn met alcohol, een bad van rode wijn zonder alcohol, een bad van rode wijn verrijkt met druivenpittenextract, en een bad van water en ethanol (12%) om te kijken wat effect op de bacteriën was. Rode wijn met én zonder alcohol én de rode wijn verrijkt met het duivenpittenextract bleken de bacteriën het effectiefst weg te werken.

Rode wijn tandpasta?

Goed nieuws wellicht, maar de uitkomsten van het onderzoek vormen voorlopig nog geen reden om je tandenborstel in de badkamer te verruilen voor wijnglazen en een fles wijn, want rode wijn staat er ook om bekend dat het zorgt voor een verkleuring van je tanden. Misschien dat tandpasta gemaakt van rode wijn de uitkomst biedt en vinden we over een aantal jaren tandpasta van Château Lafite of Château Pétrus in de schappen van de supermarkt. 😉

Bron: Daily Mail

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.