Rode Wijn Gere Attila Kopár 2004 uit Hongarije

Gere Attila Kopár 2004, een naam die wel een belletje deed rinkelen, alleen wist ik niet meer waarvan. Wat was het nou? Ach, wellicht komen we er wel achter als we aan het proeven slaan. Na het eerste slokje wist ik het weer! Kopár was de wijn die een 100 punten Pétrus versloeg een paar jaar geleden? Hmm, niet direct een wijn waar wijnbloggers op een gewone zondagmiddag mee aan de slag gaat. Ik had 2 flessen gekregen van iemand tijdens een proeverij. Geheimzinnig werd er toen tegen mij gezegd dat ik deze absoluut moest proeven en wel bij een speciale gelegenheid omdat het een hele hele bijzondere wijn zou zijn. Goed, we gaan proeven.

Attila Gere is één van de bekendste wijnmakers van Hongarije. Sinds de jaren ’90 behoren zijn rode wijnen tot de beste van Hongarije. De 60 hectare grote wijngaard van Gere ligt een mooie heuvels in de wijnregio Villány. In 2003 opende hij zijn compleet vernieuwde kelder. Naast het wijnhuis heeft Gere nog een restaurant (Mandula) en een hotel.
 De beste wijnen van Gere zijn de bekende Kopár en de prachtige merlot, genaamd Solus. Recent heeft Gere zijn bekendste wijn vernoemd naar zichzelf: Attila Cuvée en de 2004 hebben wij van wijnbloggers geproefd.

Wat proeven we?

Deze Kopár wijn is gemaakt van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, wat de typische Bordeaux-blend maakt. Deze rode wijn ligt 18-20 maanden op nieuwe eiken vaten. De wijn heeft een donkere diepe robijnkleur en een kruidige geur. Verder heeft de wijn een enorme volle smaak en body. De geur is zeker erg uitnodigend, beetje fruit, duidelijk hout. Smaak is echt geweldig en super. De tannines zijn aanwezig, dus de wijn kan gerust nog een paar jaren mee en een heerlijke zachte maar lange nasmaak.

Conclusie Attila Kopár 2004

Het is een geweldige wijn maar dat mag ook wel want de prijs is behoorlijk hoog. Moet je deze wijn proeven? Eigenlijk wel! Gezien de prijs 1 keer per jaar een luxe, een uitspatting, eens lekker uit de band springen.  Wauw, maar wel behoorlijk pijn in de portemonnee.

Waar kopen we de Attila Kopár 2004

http://www.wijnuithongarije.nl/38/1354/Attila_Gere_Kopar_2004.html (Prijs75,- euro)

http://www.lapiazzetta.nl/wijn/rood/landen/rood_hongarije.html  ( 2007, Prijs 36,50)

Meer lezen over wijnen die Ron geproefd heeft? Lees dan ook eens:

Rode Wijn van Bodegas Carmelo Rodero, Ribera del Duero Crianza 2008
Witte Wijn Cabernet Blanc Trocken 2010 – Anselmann
Witte Wijn de “Ona” Anakena 2009 uit Chili
Witte Wijn uit Chili: de Anakena Carmenère 2010
Château Musar 2004, Békaa Valley Libanon
Collefrisio di Montepulciano d’Abruzzo 2006: “Eén voor allen, allen voor één”

1 Reactie
  1. Beste Ron,
    Bedankt voor je leuke artikel over de prachtige Hongaarse wijn van Attila Gere, vernoemd naar de wijnheuvel waar de druiven groeien: Kopár. De 2004 is legendarisch, maar helaas al lange tijd uitverkocht en alleen nog bij liefhebbers in de kelder te vinden… Inmiddels is de meest recente jaargang in Nederland 2009, die inderdaad iets schappelijker is geprijsd met 35 euro. Maar eerlijk is eerlijk, dan heb je wel een dijk van een wijn!! Fijne feestdagen!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.