Rode wijn gaat gehoorverlies tegen

Rode wijn gaat gehoorverlies tegen - horenAan het begin van het jaar schreven wij het artikel “5 redenen om extra te genieten van rode wijn”, waarin wijn dus 5 redenen gaven waarom rode wijn gezond is. Kort samengevat: Je leeft er langer door, je wordt er slimmer van, het is goed voor de lijn, het versterkt de botten én het beschermt je gehoor. Uit een recent onderzoek blijkt dat het (gematigd) drinken van rode wijn ook Alzheimer tegen gaat, voor een gelukkiger huwelijk zorgt en nu kunnen we ook gehoorverlies/doofheid aan het rijtje toevoegen. Want… dat is uit nog recenter onderzoek naar voren gekomen.

Rode wijn gaat gehoorverlies tegen

Nieuw onderzoek wijst uit dat de stof resveratrol, die in rode wijn en blauwe druiven voorkomt, gehoorverlies of doofheid helpt te voorkomen. Voor dit onderzoek werd er een experiment met een groep gezonde ratten uitgevoerd. Deze ratten werden gedurende een lange tijd aan lawaai blootgesteld. De ratten die vooraf resveratrol toegediend hadden gekregen, bleken minder kans te hebben op gehoorfles.

Rode wijn gaat gehoorverlies tegen - oorGehoorverlies door lawaai

Lawaai veroorzaakt schade aan de haarcellen die zich in het slakkenhuis van het oor bevinden. Het wordt mooi omschreven door professor Guy Van Camp, biochemicus en hoogleraar medische genetica aan de faculteit Biomedische, Farmaceutische en Diergeneeskundige Wetenschappen op doof.nl: “Vergelijk het binnenoor met een gazon: de grassprietjes zijn de haartjes op de haarcellen in het slakkenhuis. Als je op gazon loopt, is dat helemaal niet erg als hij daarna de tijd krijgt om zich te herstellen. Maar de grassprietjes op de plaatsen waar je elke dag vijftig keer overheen loopt, gaan kapot en verdwijnen. En dan heb je een probleem natuurlijk.”

Iedereen krijgt bij zijn geboorte een set haarcellen (zo’n 15.000) en met deze 15.000 haarcellen moet je het doen gedurende je hele leven. Deze haarcellen delen zich namelijk niet dus als er haarcellen beschadigd raken, komen daar geen nieuwe meer voor terug. Hoe meer haarcellen beschadigd raken, hoe minder je gaat horen.

Rode wijn bevat veel antioxidanten, zoals resveratrol. Deze moleculen beschermen je oren tegen de stress die lawaai met zich meebrengt. Niet alleen deze antioxidanten beschermen je gehoor, maar ook de alcohol. Men vermoedt dat alcohol zorgt voor een betere doorbloeding van het slakkenhuis en daardoor zorgt voor een betere zuurstofvoorziening.

Bron: Doof.nl, hln.be

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.