Rode wijn fruitaroma’s in een infographic

Rode wijnHet proeven van wijn is ontzettend leuk om te doen, maar soms is het ook gewoon lastig om de verschillende aroma’s te herkennen en te beschrijven. Probeer het maar eens… Omschrijf maar eens hoe een framboos smaakt of een aardbei, pruim en ga zo maar door. Het is eenvoudig om te zeggen of je iets lekker vindt of niet en geuren en smaken zijn ook meestal wel te herleiden, maar hoe vaak komt het niet voor dat je in je wijn iets ruikt of proeft wat je niet zo 1,2,3 kunt duiden, gevolgd door een o-ja-natuurlijk-moment (O ja, dit is peper, cacao, framboos of paprika).

Hoe vaker je proeft, hoe beter je vermogen tot het onderscheiden van smaken en geuren wordt getraind en hoe makkelijker je verschillende smaken en geuren leert te onderscheiden. Maar niet alleen het proeven van wijn helpt daarbij, maar ook het proeven van de producten zelf. Proef eens bewust een stukje rauwe paprika, een framboos of appel; het helpt je bij het onderscheiden van het aroma in de wijn.

Zeker als je net begint met het proeven van wijn is het fijn om gebruik te maken van bijvoorbeeld een aromawiel. Het aromawiel helpt je bij het onderscheiden van de verschillende geuren en smaken.

Rood fruit en zwart fruit in rode wijn

Bij het proeven van rode wijn kun je vaak al een eerste grove indeling qua proeven maken; Proef ik rood fruit of proef ik zwart fruit. Rood fruit staat dan voor aardbei, kers, framboos, veenbes (cranberry), etc. en zwart fruit staat voor bosbessen, braam, pruim, etc. Deze indeling in zwart en rood fruit is een eerste stap in het bepalen van welke druivensoort de rode wijn, die je aan het proeven bent, is gemaakt.

Erg handig is de indeling die Madeline van Winefolly hiervoor heeft gemaakt. Deze infographic zie je hieronder.

Rode wijn fruitaroma’s

rode wijn fruit aroma

Bron Infographic: WineFolly

Andere infographics:

Alles over de Cabernet Sauvignon in een infographic
Alles over de Sauvignon Blanc in een infographic
Hoe rode wijn gemaakt wordt in een infographic
Hoe witte wijn gemaakt wordt in een infographic
De basis wijn gids in een infographic
Wat is biologische wijn?
Franse wijnen
Volgende halte Pouilly Fuissé
Wijngeschiedenis van Zuid-Afrika
Duurste wijnen uit de Bordeaux
Wijn vs Bier – De caloriebattle
Wijn en kaas in een infographic

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.