Rode wijn Finca Fabian Tempranillo 2012

Proefnotitie rode wijn dominio de puntum - la mancha

Op de proeftafel de Spaanse rode wijn Finca Fabian Tempranillo 2012 van Dominio de Punctum.

Proefnotitie Rode Wijn Finca Fabian Tempranillo

rode wijn dominio-de-punctum-finca-fabian-tempranillo-2013-1Wat staat er op het etiket?

Wijnhuis Dominio de Punctum
Wijnsoort Rood
Jaar 2013
Land Spanje
Regio Castilië-La Mancha
Druif Tempranillo
Fles formaat 0.75
Alcoholpercentage 13.5

De Tempranillo druif: een edele Spaanse druif

De Tempranillo is de lieveling van Spanje. Je vindt deze druif vooral  in de wijngebieden Rioja en Ribera del Duero.  In het gebied Ribero del Duero bevindt zich de beroemde bodega Vega Sicilia, het duurste wijnhuis van Spanje, waar ze wel raad weten met de Tempranillo. Sowieso wordt Tempranillo onder de zogenaamde edele druivenrassen geschaard; je mag er dus een constante kwaliteit van verwachten. Dus staat de druif ook elders in Spanje veel aangeplant, met name in de Penedès, Navarra en Valdepeñas. Maar dan wel vaak onder de lokale naam, want als er één druif is die veel namen heeft is het de cencibel/tinta del país/ull de llebre/valdepenas wel. (En dit zijn er nog maar een paar…)

Buiten Spanje staat de druif aangeplant in Portugal (ook al onder andere namen als tinta roriz in Douro en aragonez in Alentejo), waar hij onder meer wordt gebruikt om port van te maken. Maar ook buiten Europa vind je hem. In de Verenigde Staten (Californië vooral) en Australië, en in meerdere mate in Argentinië, Chili en Mexico. Men vermoedt zelfs dat de druif daar door de conquistadores is geplant.

Over het algemeen zijn wijnen van de Tempranillo-druif zacht en soepel. Ze hebben geuren en smaken van bramen, bosbessen, zwarte kersen, pruim, frambozen en aardbeien, een lage zuurgraad, weinig alcohol en veel kleur (mooi robijnrood) en structuur. Ze kunnen heel goed op hout rijpen, wat ook meestal gebeurt. Daar wordt de wijn rijker van, bovendien voegt het een vanillesmaak toe. Je kunt deze wijnen lang bewaren. De druif wordt veel geblend met andere druivensoorten, maar wordt evenzogoed solo gebotteld.

Wat proeven we?

Fonkelend robijnrood, mooie , zuivere fruitneus met afwisselend zwart en rood fruit. Fijne zuren, veel rood fruit in de smaak met specerijen

proefnotitie rode wijn dominio de punctumWijnhuis Dominio de Punctum

Finca Fabian is een wijnserie gemaakt door Dominio de Punctum, een middelgroot wijnhuis (110+ ha) gelegen in La Mancha, tussen Madrid en Valencia, in handen van de familie Fernandéz. De wijnen zijn afkomstig uit biologisch wijngaarden. Deze wijn is op edelstaal vergist en bevat geen houtinvloed. Een pure stijl Tempranillo met een rijk fruitpalet. Heerlijk bij tapas, maar ook om zo te drinken. Finca Fabian kent ook nog een witte tegenhanger, een Chardonnay. Beide wijnen zijn afkomstg van wijngaarden in de regio Castilië-la Mancha.

Waar kun je deze rode wijn kopen?

Deze Spaanse rode wijn kun je kopen bij Grapeful.nl à € 7,50

 

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.