Rode Wijn Egri Bikavér 2009 van Gajdos uit Hongarije

Rode Wijn Egri Bikavér 2009 van Gajdos uit Hongarije - wijngaardenAfgelopen weekend hebben wij van Wijnbloggers ons gewaagd aan de rode wijn Egri Bikavér 2009 uit Hongarije. Egri Bikavér, ofwel ‘Stierenbloed’, is een prachtige Hongaarse wijn, die qua stijl veel lijkt op de Franse wijnen al a Châteauneuf-du-Pape. De rode wijn Egri Bikavér 2009  is een stevige en smaakvolle wijn. Wij van wijnbloggers zijn dan ook zeer enthousiast over deze wijn.

Egri Bikavér betekent Stierenbloed en komt van een middeleeuwse legende. Eger is een stad in het noorden van Hongarije met een geweldig rijke geschiedenis. Zo was gedurende de Ottomaanse bezetting van Hongarije Eger een belangrijk grensbastion. In 1552 werd de stad door een grote Turkse legermacht omsingeld en vocht de stad onder leiding van István Dobó (2100 mensen, inclusief vrouwen en kinderen) succesvol tegen een overmacht van maar liefst 80.000 Ottomaanse soldaten. Voor de meeste Hongaren is deze overwinning bekend van de roman “Egri csillagok” (“de sterren van Eger”) van de beroemde negentiende-eeuwse Hongaarse schrijver Géza Gárdonyi.

Een andere legende is dat de Hongaarse soldaten zich moed in dronken met de plaatselijke, rode wijn. Lallend stonden zij op de stadsmuren, hun baarden druipend van de rode wijn. Als snel werd het gerucht verspreid dat de Hongaren stierenbloed dronken, wat ze onoverwinnelijk maakten.

De naam van de wijn – Egri Bikavér – komt  dus voort uit deze twee legendes rond deze overwinning.

Hongarije wijnland?

Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen, wat voornamelijk te danken is aan de vele verschillende druivenrassen. In Hongarije wordt ongeveer 130.000 hectare aan wijnbouw besteed, en daarvan is 65-75 procent bestemd voor witte wijnen, de rest is overwegend rood. De belangrijkste witte druivenrassen zijn de olasz (= welschriesling), furmint, hárslevelü en kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije ‘gamza’ wordt genoemd), gevolgd door de kékfrankos (= blaufränkisch).

hongarije wijnland

Vooral de afgelopen jaren zijn er buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren met als gevolg dat  veel populaire Franse druivenrassen worden gebruikt. Je moet dan denken aan de klassieke druiven zoals de Merlot, Cabernet Sauvignon. In Hongarije wordt door de bevolking veel alcohol gedronken. Van de alcohol consumptie wordt er 40% wijn gedronken, de bierconsumptie ligt rond 35% en  de rest is het zwaardere werk.

Wijnhuis Gajdos

De Gajdos wijnmakerij is gevestigd in Egerszalók, in het hart van het Eger wijngebied. De druiven gebruikt in de Gajdos wijn komen uit de regio’s Andornaktálya en Ostoros-Novaj. In 2003 won de Gajdos Pincészet – Egri Cabernet Franc Selection 2009 de zilveren medaille. De Gajdos wijnmakerij maakt organische wijnen van biologische druiven. Gajdos gebruikt biologische druiven, omdat deze druiven hun natuurlijke eigenschappen behouden en er geen kunstmatige supplementen hoeven worden toegevoegd aan het product. Samengesteld uit Gamay, Blauburger en Cabernet Franc, met strikte oogst beperkingen, in combinatie met de traditionele manieren van wijn maken heeft deze organische wijn een jaar op eiken vaten liggen rijpen.

Stierenbloed

Hoogwaardig Stierenbloed is kruidig, fruitig en expressief, net als de Châteauneuf-du-Pape. De belangrijkste druiven zijn de Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Zweigelt, Menoir, Blauburger en Pinot Noir. De wijn mag niet meer dan 50% van één druivenras bevatten.

rode wijn GAJDOS Egri Bikavér - flesRode wijn Egri Bikavér 2009 – Wat staat er op het etiket

Naam: Egri Bikavér 2009
Druif: Gamay, Blauburger en Cabernet Franc
Wijnhuis: Gajdos Pincészet
Type: Hongaarse rode wijn
Wijnstreek: Eger
Jaar: 2009

De Druivensoorten in de Rode wijn Egri Bikavér 2009

In de Egri Bivakar zitten, de voor ons van Wijnbloggers bekende druiven, Gamay, Blauburger en Cabernet Franc.

gamayGamay

De Gamay druif kennen we natuurlijk allemaal van de Beaujolais Primeur en in de Bourgogne worden vrijwel uitsluitend rode wijnen van de Gamay druif gemaakt. De Gamay druif gedijt goed in gematigd warme klimaten en heeft een voorkeur voor kalkhoudende grond met graniet. De Gamay is een vroegrijpende druif. In vergelijking met de Pinot Noir, die veelvuldig in nabijgelegen streken wordt aangeplant, is de Gamay enkele weken eerder klaar om geoogst te worden. De Gamay druif geeft lichte, frisse, fruitige wijnen. Kenmerkende geur- en smaakelementen zijn aardbeien en frambozen. In de traditionele Gamay wijnen, die ook houtgelagerd kunnen zijn, komen daarnaast tonen van kersen, zwarte bessen en soms bramen en wat peper voor.

blauburgerBlauburger

De Blauburger is een blauwe Oostenrijksedruivensoort, dit ras werd in 1923 ontwikkeld door Fritz Zweigelt. De Blauburger is een kruising van de rassen Blauer Portugieser en Blaufränkisch. Kenmerkend voor de druif is een vroege bloei, die gepaard gaat met een redelijk vroege oogst. De druif heeft wel last van meeldauw en diverse andere schimmels, waardoor het verbouwen van de druif lastig is. De Blauburger heeft weliswaar een diep donkerrode kleur, maar is redelijk licht om te drinken en mist tannines en een hoge zuurgraad. Een bewaarwijn is het dus niet. De afdronk is kruidig.

cabernet francCabernet Franc

De Cabernet Franc is het paradepaardje van de rode wijnen uit de Loire, waar van de druif mooie rode (mono) cépagewijnen worden gemaakt. De Cabernet Franc is één van de ouders van de Cabernet Sauvignon druif en hij is waarschijnlijk afkomstig uit de Bordeaux. De Cabernet Franc gedijt goed in relatief koele klimaten, mede vanwege zijn snelle rijping. De wijnen van Cabernet Franc variëren van lichte, frisse, fruitige rode wijnen (bijvoorbeeld in het koelere Loire gebied) tot meer geconcentreerde donkerrode wijnen. Typerende geur- en smaakelementen van de Cabernet Franc wijnen zijn zwarte bessen, frambozen en aardbeien, aangevuld met diverse kruiden.

Wat proeven we

Een heerlijke fruitige (bessen, bramen), expressieve en kruidige wijn. Heerlijke volle smaak en een lange afdronk. Qua geur kruidig en een zweem van leder, wat de neus aangenaam verblijdde.

Conclusies mbt Rode wijn Egri Bikavér 2009

Uitstekende wijn voor een prima prijs (9,99 euro). Zeker de moeite waard voor als je een wat stevige, kruidige volle wijn wil. De Egri Bikavér 2009 is een uitstekende wijn voor Hongaarse wildgerechten, geroosterd vlees (BBQ) of een stek, het best bij 16-18 ° C te serveren.

Waar kopen we de Rode wijn Egri Bikavér 2009?

Deze rode wijn Egrí Bikavér 2009 is te koop bij BestWijn.nl voor € 9,99

 

 

 

2 Reacties
 1. Hartstikke leuk om weer zo’n enthousiast artikel te lezen over Hongaarse wijn.

  Met jullie permissie nog twee aanvullingen.
  Gamay staat in Hongarije bekend als kékfrankos en in Oostenrijk als blaufränkisch. Blauburger is daarmee verwand aan de Gamay.
  Verder is de Bikavér (Bika = stier, vér = bloed) gebonden aan strikte Hongaarse wetgeving. Zo moeten er van de 12 in de regio toegestane druivenrassen minstens 3 gebruikt worden (hetgeen ook in deze wijn is gebeurd) en mag bij het gebruik van 4 soorten de benaming Superior toegevoegd worden.
  By the way, er bestaat ook Bikavér uit de Hongaarse wijnregio Szekszárd, die dezelfde beschermde naam mag voeren.

  Succes met de site!

  1. Hoi Elwijn,

   Bedankt voor je aanvullingen! Daar zijn wij blij mee. Hongaarse wijnen zijn mooie pareltjes!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.