Rode wijn Domaine la Grave – Vin de Pays Merlot 2010

proefnotitie rode wijn domaine la grave

Nu de feestmaand december met rasse schreden nadert, zijn we veel wijn aan het proeven. Op zoek naar lekkere wijnen om cadeau te doen of bij het kerstdiner te schenken. Vandaag een rode wijn van Domaine la Grave: Vin de Pays Merlot 2010. De wijn is afkomstig uit het bekende wijngebied Languedoc, gelegen in het uiterste zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Stond dit wijngebied jarenlang bekend om de slobberwijnen met niet al te veel kwaliteit, tegenwoordig komen er echt goede kwaliteitswijnen vandaan. Zoals de rode wijn van vandaag.

Wat staat er op het etiket?

rode wijn domaine-la-grave-vin-de-pays-merlot-2010-frontGoed, we gaan deze rode wijn eens nader onderzoeken. Wat staat er op het etiket?

Wijnhuis Domaine La Grave
Wijnsoort Rode wijn
Oogstjaar 2010
Land Frankrijk
Regio Languedoc
Druif Merlot
Fles formaat 0.75
Alcoholpercentage 12%

Wijnhuis Domaine la Grave

Domaine la Grave is een wijndomein van zo’n 90 hectare groot. Ongeveer 45 hectare valt onder de Minervois appellation. De grond van dit domein is verdeeld in twee gebieden: de natte grond en het droge land. De wijngaarden gelegen op de natte grond, in het noorden aan de rivieroever, hebben natte kleiachtige gronden, met langs de oevers van de rivier zandsteen en klei. Doordat zandsteen het water goed kan vasthouden, is de wijngaard beschermd tegen droogte. De wijngaarden worden in de zomer en winter hier regelmatig onder water gezet. Druifluis kan op deze manier geen vat krijgen op de wortels, en in de winter beschermt het water de wortels tegen vorst.

In het zuiden van het domein ligt het droge land. Hier worden vooral de druiven voor rode wijn geplant en liggen de wijngaarden op een hoger plateau, wat uitkijkt op de l’ Aude. Dit gebied wordt ook wel wat uitkijkt op de l’ Aude genoemd. De wijngaarden zijn hier bedekt met grote en kleine grindsteentjes (daar komt de naam La Grave ook vandaan) en zijn de bodems licht en luchtig. De steentjes bieden bescherming tegen de zon en houden verdamping tegen.

Wijnmaker Jean-François Orosquette zwaait de scepter op dit wijndomein. Mede door de moderne technieken, de passie en het vakmanschap maken de Orosquettes lekkere en eerlijke wijnen met een buitengewoon goede prijs-kwaliteit verhouding.

merlot - rode wijnDe druif Merlot

De Merlot druif kende zijn eerste officiële vastlegging in de Libourne (Bordeaux). Vanzelfsprekend behoort de Merlot tot de traditionele druiven van de Bordeaux. De Merlot dankt zijn naam aan het Franse woord merle dat merel betekent.

De Merlot druif gedijt goed in relatief koele wijngaarden en groeit het beste op de lichtere grondsoorten. De Merlot is samen met de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif van Zuidwest Frankrijk, maar wordt ook al jarenlang met succes aangeplant in Californië, het Noord-Oosten van Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en last-but-not-least Chili.

De Merlot druif groeit goed, is vroeg in het seizoen rijp, kent een vrij hoog suikergehalte en heeft een dunnere schil en is wat groter dan de Cabernet Sauvignon. Daardoor zijn wijnen van de Merlot sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon en bevatten deze vanwege de dunnere schil minder tannines. Merlot wijnen zijn door deze eigenschappen vaak al vrij jong op dronk. De geur en smaak zijn vooral te herkennen aan de bijna zwoele, zoete fruitigheid met elementen van zwarte bessen, kersen, pruimen, bramen, vijgen en soms cacao. De kruidigheid doet denken aan drop, laurier en leer.

Rode wijn Domaine la Grave – Vin de Pays Merlot 2010; wat proeven we?

Door het gematigde klimaat krijgen de druiven veel zon op dit wijndomein en dat proef je echt terug in de wijn. Je proeft de zon echt terug in de wijn. Het druivenras Merlot is hier op en top rijp en geeft dan ook een wijn met veel smaak. In de geur merken we dit al aan de rijpheid van het fruit aangevuld met wat kruidigheid. In de smaak is hij vol van smaak maar toch rond. Hij heeft vel structuur en is lekker sappig.

Conclusie m.b.t. Rode wijn Domaine la Grave – Vin de Pays Merlot 2010

Deze  Merlot is een zeer kruidige rode wijn met veel smaak en structuur, rijp fruit en lekker sappig. Zijn volle, zachte smaak maakt hem een heerlijke aperitiefwijn, maar ook prima bij BBQ of wraps. Prima wijn voor in de herfst en winter! Vergeet echter niet dat deze rode wijn het ook prima doet in de zomer, iets gekoeld dat wel.

Waar kopen we deze rode wijn?

Deze rode wijn koop je voor € 7,50 bij Grapeful.nl. Deze rode wijn vind je hier

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.